Els peixos que hem menjat

Cercant més informació del corball (escorball a Mallorca), trobo una bona plana que conté una llista de peixos segons el gust del Josep Pla expressat al llibre «el que hem menjat».

Hi estic d’acord, però al cap roig hi afegiria l’escórpora. És un peix poc valorat, sovint venut com a morralla, però que té un sabor fantàstic i carn de consistència notable.

Els noms de peixos canvien molt a cada zona. Per això, en cercar-los a Internet, va bé usar el nom llatí per tal que compareguin articles i fotos al monitor. En el cas de l’escórpora és Scorpaena porcus i l’he trobat al DCVB. La cerca a l’inrevés és més complicada, i trobo a faltar llocs web on recullin noms locals de peixos. També perquè sembla que es perden. Tant que és massa freqüent que a la peixateria faci falta dir lubina en comptes de llobarro.

Des del març vins el juliol és la millor temporada per a trobar bones escorpores i caps rojos. Ho expliquen al nº 57 de la revista Descobrir Cuina. També fan referència a la classificació del Pla, apuntant que a la preferència pel llobarro potser caldria afegir-hi salvatge, doncs el gros dels exemplars que podem trobar als taulells són carn ociosa de pinso de piscifactoria.

Bullit i amb quatre patates i una pastanaga és molt bo. Això quan es comencen a tenir anys és quan es comprèn millor.

–Josep Pla, parlant del llobaro al llibre «El que hem menjat» (p. 270)


Imatge trobada aquí.

Compartir

Entrada anterior
Passar un caramull de .wav a .mp3
Entrada següent
ISO 26300 per l’OpenDocument

2 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.