El podcast és per a posar context a la tecnologia digital mentre anem cap a un nou període: el Bitolític. Permeteu (o no) l’autocita:
Aconseguir que sistemes digitals exponencials –segons la llei de Moore– vegin, escoltin, olorin, toquin i assaboreixin no és només una revolució industrial —és canviar de període.
—A la plana ‘autor’ d’aquest lloc web
El registre és de tecnooptimisme. Tinc un parell de motius per a intentar transmetre’l:
Sense tecnooptimisme mai no s’assoleix la disrupció
Les novetats digitals solen ser molt dolentes en les primeres versions. No és fàcil aguantar les crítiques i el pessimisme dels primers anys. Qui resisteix té un premi prou important: la disrupció. El seu producte digital triomfarà i desmonetitzarà la competència analògica, com va passar amb la càmera fotogràfica digital. O potser introduirà una nova manera de fer les coses, com està passant gràcies a la seqüenciació del genoma.
Craig Venter, un dels principals investigadors del Projecte Genoma Humà, rebia trucades de seus amics i companys de professió demanant-li que ho deixés córrer, perquè provocava vergonya aliena. El projecte havia començat el 1990 amb un pressupost de 6.000 milions de dòlars. Estava previst que acabés el 2005, però al 1997 només havia aconseguit seqüenciar un 1% del genoma humà. Fou quan tothom creia que havia fracassat i començaren les trucades dels experts; “salva la teva carrera”. Només un, Ray Kurzweil, va dir que l’1% en realitat era la meitat. Només Kurzweil tenia present que la tecnologia digital és exponencial i que arriba un moment que torna disruptiva. El Projecte Genoma Humà, previst pel 2005, va estar enllestit el 2003.
Sense l’optimisme de Kurzweil i Venter, ¿tindríem avui el genoma humà seqüenciat? Si és que sí, quants anys hauriem perdut?
Al 2019 encara no s’ha acabat la lluita contra el pessimisme al voltant del genoma: ara es tracta d’aconseguir que baixi el preu. Al 2003 costava 150 milions de dòlars, el 2015 va passar de 4.000 a 1.500, però s’hi ha quedat. Si costés menys de 100 dòlars –com un anàlisi de sang– es podrien convertir en rutina –com els anàlisi de sang– i crearíem un ‘dataset’ genòmic essencial per la recerca en genètica i ‘deep learning’. Si ho aconseguim, els tractaments mèdics seran software i estaran profundament personalitzats.