Primers sis mesos de l’Ítaca

El darrer Ítaca de l’any, a Televisió de Mallorca, fou un especial Nadal que resumeix els primers sis mesos del programa. L’he copiat, tallat, aferrat i enviat al Google Vídeo:

M’hi trobareu col·laborant a la secció d’Internet.

Google Vídeo

He escollit Google Vídeo perquè permeten devallar els vídeos per estojar-los el temps que convingui i veure’ls amb el programari que vulgueu. Potser hi ha més llocs així, però no els conec –deixau (o no) els cromos als comentaris.

Molts llocs, com el YouTube, només permeten usar el Flash Player, un reproductor que té amo. Tot i que l’invent [de moment] és de franc, a Macromedia han prohibit que ningú més no programi reproductors compatibles. No en fan calaix però sí poder, i molt, en una cosa que està agafant la volada del vídeo enxarxat.

Quan veig l’ítaca al televisor no haig de menester pas cap descodificador de fabricant únic. Un «requeriments: Sony Bravia o superior» sonaria a presa de pèl. Idò quan som davant l’ordinador no vull perdre cap ni una llibertat que ja tenim en altres àmbits. Per tal d’aconseguir-ho, a Google podeu devallar el vídeo en un format lliure [1] per guardar-lo anys i panys, amb la tranquil·litat que us deixaran veure’l en voler i sense demanar permís a ningú. Tampoc caldrà que Google continuï existint ni que us hi deixi entrar perquè no viviu a qualque país que va contra els seus interessos empresarials.

Els informàtics poden tenir molt poder perquè usam programes per a qüestions cada pic més bàsiques i quotidianes: escriure, llegir o veure la TV. Si les lleis no els aturen ho hauríem de fer nosaltres. El pinyol filosòfic del programari lliure consisteix en llevar poder als informàtics per passar-lo als usuaris, i emprar-lo és la única forma eficaç d’aturar el poder bític que va allà on no toca.

El tictac de Macromedia

Macromedia, propietat d’Adobe, ja usa el seu poder excessiu. Qui usa GNU/Linux ha de suportar versions velles del Flash [2] que no serveixen per a veure molts llocs. Els usuaris d’alguns sistemes operatius i plataformes [3] no en tenen pas cap perquè Macromedia se’ls passa per l’arc de triomf. Tampoc ningú no pot estar segur que dins 40 anys continuï el permís de Macromedia, que algú de morro fort no l’hagi comprat i que l’amo nou no digui verdes on Macromedia digué madures:

[…] Però per parlar assenyadament, la subjecció a un amo de qui ningú no en pot estar mai segur que sigui bo, perquè té sempre el poder de ser dolent quan vulgui, és una extrema dissort. I tenir molts amos és, com més se’n tinguin, ser més vegades extremadament dissortat.

«La servitud voluntària», ÿtienne de la Boétie (1530-1563).

Lectures relacionades:


[1] Codificat en RIFF little-endian dins un arxiu .AVI que fa de contenidor.
[2] El Flash 9 per GNU/Linux està en beta des de fa un grapat de mesos. Fa riure (per no dir una altre cosa) que una de les empreses més grans de programari assigni recursos miserables a la versió Linux.
[3] La diversitat de plataformes serà més gran a mida que sorgeixin dispositius de mà, i cal que puguem veure vídeo a estris de qualsevol fabricant.

Compartir

Entrada anterior
Tanquen la TUX Magazine
Entrada següent
23 anys del GNU

10 comentaris. Leave new

  • Respon
  • Bé, no sé si dir-li format lliure és gaire correcte… El contenidor és AVI, però… El còdec del vídeo és DivX, format que està patentat tot i que hi ha descodificadors lliures, i el d’àudio sembla ser MP3, que més del mateix. Ho podeu veure obrint el .avi amb el VLC Media Player i anant a Informació del suport.
    També sobta això de “Descarregar per a Windows/Mac”.

    Respon
  • Gràcies Francesc. Veig que permeten pujar vídeos en el format Theora que sí és lliure al 100%

    Ereza: Gràcies per les observacions! ÿs molt difícil tenir vídeo completament lliure –però no tant com aconseguir que a Google diguin GNU/Linux a la llista de sistemes operatius, fan com si no existís i això que el seu cercador està basat en GNU/Linux; què són agraïts, vaja.

    El mp3 té patents, però les condicions per usos personals permeten que no calgui demanar permís a ningú. Això sí, no són pas l’ideal –sense cap patent ni restricció en cap tipus d’ús– que sí trobam a d’altres formats d’àudio, com el Vorbis dins arxius .OGG (que oferim a Ona Mallorca).

    No havia vist que el vídeo dins l’arxiu .AVI estigués codificat amb DivX, que no se si té unes condicions d’ús més fotudes que el mp3. Fet i fet, dalt dic RIFF little-endian perquè és el que vaig veure amb el programa file, sense mirar res més:

    $ file itacaTVMallorcaAixesf.avi
    itacaTVMallorcaAixesf.avi: RIFF (little-endian) data, AVI

    Potser el teu VLC fila més prim, m’ho miraré.

    Encara que a l’ajuda de Google Vídeo diuen que intentaran entendre tots els formats, no vaig conseguir pujar-hi un Theora, que és el primer que vaig provar.

    Al final vaig enviar en MPEG1 fet amb el programa Kino: ocupa molt menys que l’AVI (més lleuger per pujar-lo) i és un dels que accepten. No vaig reparar amb l’àudio, ho miraré –i no se si acceptaran una altre cosa al Google, o si després ho convertiran a mp3.

    ÿs el primer pic que faig coses amb vídeo agafat d’un DVD, que és com puc recollir coses de la tele. Vaig usar programes gràfics que tiren d’eines de línia d’ordres, que potser són més potents que l’abstracció gràfica. Segur que es pot fer millor:

    – acidrip per passar del DVD a un .AVI
    – Kino si cal editar i convertir l’.AVI a formats que accepti el Google Vídeo.
    – Avidemux si no cal editar, només convertir l’.AVI.

    Vaig cercar l’Avidemux perquè Kino s’hi està molt passant d’.AVI al format en que treballa ell: el .DV de les càmeres. Si no importa editar, només retallar, Avidemux ho fa i és més ràpid perquè treballa directament amb els .AVI que ha fet l’acidrip.

    Respon
  • Hola Benya,
    en un ratillo de esparcimiento vengo a tu blog y cliko para el español, ya sabes, no se idiomas, soy del centro jejejeje y no funciona, dice que hay un error. No se, ¿puedes ayudarme? Es broma ;)))) También he curioseado en flickr

    solo quería saludarte y desearte a tí y los tuyos que el año 2007 sea de lo mejor a todos los niveles y en todos los sentidos.

    un besote muy fuerte
    masada

    Respon
  • Masada: falla de vez en cuando, pruébalo en otro momento 🙂

    Feliz 2007!

    :-**

    Respon
  • Una pregunta, com es diu sa presentadora?

    Respon
  • inyaki: Bel Bestard (ara que ho dius, potser vaig retallar la intro abans que sortís el seu nom)

    Respon
  • Thx

    Respon
  • inyaki, abans ho he oblidat: he deixat els títols de crèdit de tot l’equip al final del tall «com es fa». També vaig entrar-los a tots els vídeos en pujar-los a Google Vídeo, potser els mostra per qualque racó de web. La visibilitat de qui treballa és important 😉

    Respon
  • […] A Google Vídeo usen el Flash com a reproductor de vídeo, però el podeu esquivar devallant els arxius i convertint-los en formats completament lliures. Així no importarà demanar permís al Sr. Macromedia per a veure tele a l’ordinador, doncs diuen que qui té el cul llogat, no seu quan vol. En parl a un altre apunt. […]

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.