Article de n’Oriol Ferran

A La Farga publiquen un article de n’Oriol Ferran, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació al Principat:

Dir que a Catalunya el programari lliure destruirà llocs de treball no té cap sentit i demostra que qui fa aquestes afirmacions no ha fet l’esforç de conèixer la nostra realitat productiva […]

Als EUA la base rau en el desenvolupament dels grans productes, sistemes i aplicacions que es consumeixen i utilitzen arreu del món. Els ingressos els arriben de llicències comprades fins a l’últim racó del planeta. Potser, i dic potser, el programari lliure podria comprometre aquests llocs de treball als EUA. Però a Catalunya i a Europa els llocs de treball vinculats a la informàtica ho són, en una gran majoria, orientats als serveis. I això, amb la creixent presència del programari lliure, no canviarà.

La deriva cap al debat econòmic en relació al programari lliure sembla que, massa sovint, busqui més aviat aturar el seu desenvolupament que no pas reconèixer els avantatges de la seva adopció i ús des d’altres perspectives.

L’accés al codi del programari obre, a més, grans expectatives a la indústria nacional. Qualsevol empresa catalana del sector pot recollir una aplicació, adaptar-la a les necessitats del teixit econòmic i exportar el coneixement vinculat a la seva adopció. El nostre desenvolupament econòmic té en el programari lliure un dinamitzador clar: per la independència en la innovació i, de retruc, en la millora de la competitivitat de les empreses.

[…]

Les llicències lliures protegeixen desenvolupaments informàtics, continguts o idees per tal que es puguin seguir utilitzant sense entrebancs. I això és vital quan aquest desenvolupament s’ha fet amb diners públics o, sobretot, quan qui l’ha fet desitja que aquest coneixement continuï obert i lliure de restriccions. Programari i llicències lliures ens ensenyen a compartir coneixement i a treballar en xarxa. Ens calen gaire més arguments als gestors públics per a impulsar aquesta aposta tecnològica?

ÿs una resposta a la vista d’en Ballmer a Barcelona? Va dir que el programari lliure no genera llocs de treball. En qualsevol cas, la de n’Oriol és una bona resposta.

Compartir

Entrada anterior
Calendari de duplicació de les ADSL de Telefónica
Entrada següent
amaroK 1.2.4 i MySQL, una parella que promet

1 comentari. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.