amaroK 1.2.4 i MySQL, una parella que promet

amaroK 1.2.4Fa un parell de dies que està disponible un amaroK nou: l’1.2.4. Via fil RSS vaig rebre l’avís de que ja estava empaquetat per SuSE i avui l’he instal·lat.

L’assistent que es posa en marxa en usar-lo per primer cop té una sorpresa: demana si vull usar MySQL per guardar la col·lecció de música. I tant!

Deixo l’assistent en segon pla per a obrir el navegador Firefox i escriure-hi l’adreça que porta l’administrador web local (no a Internet) de bases de dades MySQL, el phpMyAdmin (en català). Creo la base de dades per l’amaroK. També li assigno un usuari. No res, omplir tres formularis web –i per la cosa de l’usuari, que tampoc no feia falta.

Torno a l’assistent amaroK per novells, entro el nom de la base de dades MySQL acabada de crear, l’usuari i la contrasenya. El següent pas pregunta a quin directori –carpeta– guardo la música. Clic, clic, clic i a veure què passa.

L’amaroK s’estorba uns minuts en escannejar els 27 GB de música que guardo repartits en 5959 peces. Vaig al navegador i amb el phpMyAdmin miro què ha fet. Veig taules amb els discs, cançons, artistes, gèneres, àlbums, anys dels àlbums… tot. Es colossal Quants pics no he vist preguntar, per aquests internets, què s’ha de fer per muntar una base de dades per guardar-hi la música que hom té?

Per a ser exactes, amaroK ha creat (i farcit de dades) nou taules:

  1. album
  2. artist
  3. directories
  4. genre
  5. images
  6. related_artists
  7. statistics
  8. tags
  9. year

Els noms són prou descriptius del que s’hi pot trobar a cadascuna.

Hi ha detalls que estan bé: a la taula de directoris guarda la data del darrer canvi. A les estadístiques diu la data de creació de cada arxiu musical, la darrera data d’accés i els pics que ha sonat en % i quantitat.

Faig sonar un parell de peces i veig que les dades es van omplint totes soles, basta escoltar! ÿs el que em feia anques enrere quan pensava en una base de dades per música: actualitzar-la.

La taula related_artist promet: crea un caramull de registres amb altres grups i cantants que són més o manco del mateix estil dels que sonen. Una mena de «si escoltes X possiblement també t’agradarà Y». D’on ho treu? Tenc el codi, ja ho miraré.

A la taula tags hi ha les etiquetes estàndard que tenen els arxius Ogg i mp3. Que no estiguessin bé només era un problema estètic, però ara es converteix en una qüestió d’organització acurada o no de la base de dades musical. Poc a poc hauré de refer les etiquetes d’alguns àlbums. Usaré Easytag, un programa discret i servicial que connecta amb llocs com freedb.org per baixar les etiquetes. Per cert, veig que tots els CD que he digitalitzat amb l’abcde estan perfectes. El programa les va a cercar a freedb.org i les usa per etiquetar i batejar els arxius Ogg o mp3 que crea a partir del CD –qualque dia parlaré de l’abcde: mirant el codi font s’apren com interrogar a freedb.org sense usar el web.

Les possibilitats són immenses. Les interfícies vàries per a gestionar la informació de la base de dades musical generada amb amaroK no s’estorbaran gaire en sortir –això és una predicció, ai. De moment, podem tafanejar amb el phpMyAdmin mateix. Si s’ha usat Access –un succedani privatiu de bases de dades com toca– la corba d’aprenentatge d’eines com Rekall, Kexi o Knoda o és gairebé una vertical ascendent –fet i fet, l’Access sol ser un impediment per apreciar la potència i fiabilitat del MySQL.

Un petit tast improvisat: he usat OpenOffice.org (OOo) per omplir un document amb alguna cosa de la base de dades MySQL. Primer cal crear, dins l’OOo, la nova font de dades amaroK –ja tenia instal·lada la connexió ODBC entre OOo i MySQL, si vols detalls demana-me’ls. A continuació he usat l’opció «Veure > Fonts de dades (F4)» per omplir el text amb el contingut de dues columnes de la taula related_artists. Finalment l’he exportat a PDF i l’he penjat aquí (65 K en una finestra nova). A veure si us semblen bé les recomanacions per Supertramp, U2, Moby, Kansas i Coldplay. ÿs el que he fet sonar mentre provava l’invent.

I d’on ho deu treure? Vull saber qui ha associat U2 amb Falete.

Compartir

Entrada anterior
Article de n’Oriol Ferran
Entrada següent
Tu tries

4 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.