Patents de programari: una cosa només d’informàtics?

Les patents de programari no afecten només a informàtics. Com a consumidor persona que compra coses que li fan servei, voldríeu que només els botiguers d’una empresa us poguessin informar sobre les diferències entre dos productes basant-se en el que han explicat altres clients? Rebre informació basada en la experiència pràctica i no en els fulletons del fabricant, no és una cosa prou bàsica que s’ha de poder aconseguir arreu? Idò mirau aquesta patent:

«Aquí teniu una altre patent de la USPTO [United States Patent and Trademark Office] que ens deixa estorats. Mentre fullejava la base de dades de patents, he descobert que avui Amazon ha rebut la concessió d’una patent sobre usar les impressions dels clients sobre productes per generar recomanacions. Si el consumidor mira el producte A, tot seguit el B, i useu el que explica per deduir una relació entre A i B, esteu infringint aquesta patent. La patent és la continuació d’una altre anterior (la 6.417.722) sobre usar la llista de la compra per generar recomanacions. Quan s’acabarà aquesta bogeria?»

(Original a Slashdot, 28-06-2005)

Només Amazon podrà informar als compradors basant-se en les experiències d’altres clients. O llocs disposats a pagar el que Amazon demani. Per descomptat, seran els que no li facin la competència. Al món real possiblement bastaria amb que la botiga estigués lluny geogràficament, però a Internet no. Tant és així, que una patent dels USA afecta als europeus que comprem a botigues d’allà. De moment no afecta a les europees i per això no volem que s’aprovin les patents de programari a Europa.

Si les aproven, les botigues europees al web aviat hauran de tenir en compte totes les patents que expliquen a una plana de Proinnova –que no inclou aquesta darrera d’Amazon.

Els informàtics hauran d’anar alerta amb aquesta patent, però els compradors, tots, veiem limitat el dret bàsic a estar ben informats.

Les patents de programari permeten patentar idees bàsiques. Si encara no teniu prou clar si us afecta, aquí trobareu una nota de premsa on uso la metàfora de la literatura i el món editorial –no és original, en Richard Stallman també l’usa aquí. També pots visitar la secció patents a la columna de la dreta.

Compartir

Entrada anterior
Llorenç Valverde: Innovació i negligència (dels governs)
Entrada següent
No en català a les patents de programari

1 comentari. Leave new

  • Excel·lent punt de vista el que has plantejat.
    Però aixó de que els usuaris entenguin que les patents de programari els hi afecten es tant complicat.

    Aquet tema s’ha de explicar amb paraules més planeres com les emprades per tu, per fer arrivar la questió a més gent millor.

    Però crec que finalment les patents seran aprovades i ser programador perdrà gran part de la seva gràcia.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.