e-noticies, el català i Microsoft

e-noticies.comEl butlletí d’avui d’e-noticies.com té un parell de titulars que fan referència a l’ús del castellà als mitjans de comunicació:

  • TV3 emet una pel??l??cula en castell??
  • BTV retransmet un debat tot en castell??

Veig els missatges d’e-noticies tal com estan dalt, perquè el seu programa de correu no indica la codificació dels caràcters.

Quan faig clic al butlletí, el servidor contesta amb un missatge d’error en castellà –i un poc d’anglès:

No se puede mostrar la página

Hay un problema con la página que está intentando ver y no se puede mostrar.

Pantallada de la plana que envia el servidor e-noticies.comPlease try the following:

* Haga clic en el botón Actualizar o inténtelo de nuevo más tarde.
* Abra la página principal de www.e-noticies.com y, a continuación, busque vínculos a la información que desea.

HTTP 500.100. Error interno del servidor: error de ASP
Servicios de Internet Information Server

Información técnica (para personal de soporte técnico)

* Tipo de error:
Microsoft OLE DB Provider for SQL Server (0x80004005)
Transaction (Process ID 75) was deadlocked on lock resources with another process and has been chosen as the deadlock victim. Rerun the transaction.
/backoffice/scripts/dataaccess.asp, line 70

* Tipo de explorador:
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; ca-AD; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

* Página:
GET /Default.asp

* Hora:
viernes, 27 de mayo de 2005, 19:14:17

* Más información:
Soporte técnico de Microsoft

Aquí teniu la pantallada del moment (s’obre a una finestra nova). Per cert: al peu veureu que l’extensió ForecastFox diu que arriben tempestes –ForecastFox també està en català, com el navegador Firefox que el porta.

Problemes als butlletins d’e-noticies

Tal com es pot veure al començament d’aquest apunt, els butlletins d’e-noticies no mostren les vocals accentuades, la ce trencada o el punt volat al programa de correu que faig servir. Passa perquè a les capçaleres no diuen la codificació dels seus missatges.

A diferència dels protocols privatius que han creat les Megacorp per Internet, el correu és lliure, mostra el codi i qualsevol pot esbrinar d’on venen els problemes. Per això podré donar alguns detalls tècnics d’aquest cas. Si no t’interessen, pots botar fins al punt següent.

Aquestes són les capçaleres del darrer butlletí d’e-noticies:

From: “e-noticies.com” [newsletter [ensaïmada]e-noticies.com] To: benjami[ensaïmada]bitassa.com
Subject: La imatge de Catalunya s’enfonsa a Israel per les pol??miques
Date: Fri, 27 May 2005 03:01:58 +0200
Message-ID: <20050527-03015802-1178-0[ensaïmada]s-anubis01.AnubisBCN.anubis-group.com>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/html

A la capçalera Content-Type hi falta un charset="ISO-8859-1" o millor encara, un "ISO-8859-15" que a diferència de l’acabat en 1 inclou el signe de l’Euro. Quedaria així:

Content-Type: text/html;
 charset=”ISO-8859-15″

Cal dir que especifiquen la codificació ISO-8859-1 al cos del missatge. Ho fan com a les planes web, perquè en realitat envien una plana feta misstge. Però aquesta és la forma correcte d’especificar codificacions a les planes web, no als missatges.

També cal dir la codificació pel tema del missatge –la capçalera Subject:

Subject: La imatge de Catalunya s’enfonsa a Israel per les =?iso-8859-15?q?pol=E8miques?=

Per a més detalls tècnics, al web de l’Internet Engineering Task Force (IETF) parlen de la capçalera «Content-Type» del correu. ÿs el RFC 2912.

Perquè seguir els estàndard del correu

ÿs possible que algun programa de correu pinti bé els missatges mal codificats. Per exemple, poden tenir una preferència per establir la codificació predilecte de l’usuari i aplicar-la quan els missatges no en porten, però la pràctica és un nyap que devalua la importància de seguir dels estàndard.

Els estàndard d’Internet i els programes ben fets no mecanitzen presumpcions ni emboliquen la troca posant cullerada i emmascarant els errors, perquè aleshores el problema es sol fer més gran. Per exemple, estic gairebé segur que a can e-noticies.com no han vist l’error per mor de qualque programari emmascarador. L’efecte lateral és que altres veuen malament els seus missatges: tots els subscrits al butlletí que no tenen programes llatins com el seu.

Motiu de l’apunt

Articles sobre n'Oriol Ferran a e-noticies.comNo diria pas res del servidor d’e-noticies.com si ells no filessin prim amb la llengua que usen els demés. També són crítics amb la gestió de n’Oriol Ferran, un impulsor del programari lliure. Si s’escoltessin el que fa en comptes de criticar el que els hi sembla que no fa, tindrien un servidor que parla en català i un lloc web compatible amb tots els navegadors.

He intentat posar qualque enllaç cap al articles d’e-noticies.com que parlen de n’Oriol, però no he pogut. Així és com veig la seva plana de resultats després de cercar el seu nom (s’obre a una finestra nova i són 126 K).

M’imagino quin navegador és l’únic preparat per a veure correctament el seu web: el que fan a Redmond. Com el programari del servidor. Tampoc no m’estranya la certificació d’IQUA per un lloc que no va prou bé en tots els navegadors (en parlo a la segona meitat d’aquest apunt). Tot plegat són empreses i afegitons potenciats un temps en el que el govern era d’un color no tant criticat a ca n’e-noticies, diguéssim.

Internet és possible gràcies a tres capes: la física, la dels continguts i la del programari. Perquè l’accés sigui tant universal com ho és caminar pel carrer i comprar un diari, cal que les operadores facin accessible la capa física i que no hi hagi conxorxes entre el programari que publica i el que serveix per a llegir. ÿs un perill nou que només pot donar a la Societat de la Informació, un lloc que hauria de ser tan lliure com la la tradició democràtica que l’ha fet possible.

Mentre que per llegir bé e-noticies.com cal ser client de Microsoft, per fortuna encara ens queden mitjans de paper que no demanen l’ús de cap marca concreta d’ulleres.

Compartir

Entrada anterior
Robots i fibra a les clavagueres de Palma
Entrada següent
Konqueror puja, Firefox i Explorer baixen

3 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.