Calendari de duplicació de les ADSL de Telefónica

Imatge promocionant la duplicació ADSL al web de TelefónicaTelefónica ha publicat un calendari amb les dates de duplicació la velocitat de totes les ADSL que lloga a la seva clientela.

En una mostra més de l’arrelat que està el pensament únic en informàtica, el calendari és a un racó d’un dels seus servidors en el format privatiu Excel. Sembla que a Telefónica es pensen que tothom:

  • Té un Windows on instal·lar un visor d’arxius Excel.
  • Té prou doblers per comprar un Excel o un Microsoft Office.
  • prou fetge per usar un Windows.
  • Té un Windows amb Explorer, perquè trobar el calendari al web Telefonicaonline.com és una odissea: no va bé del tot ni amb Mozilla Firefox ni amb Konqueror. He sabut que el calendari existia a Nació Digital, un lloc que tampoc va gaire fi amb Firefox [*] —i en van…
  • Té el sentit ètic atrotinat i no l’importa usar una versió il·legal de qualsevol dels productes esmentats.
  • Pensa que ens importa un rave tenir a la Societat de la Informció i del Coneixement (SIC) les mateixes llibertats que a la Societat Civil –que ha fet possible la SIC per viure millor, en principi. Que tothom està disposat a dependre per sempre més de Microsoft per accedir la informació publicada a un món mundial que cada cop la digitalitza més. Algú sap on podem trobar el calendari en paper?

rar –un cop més– que no fa falta Microsoft ni Excel per a llegir una cosa tant simple com una llista de demarcacions i dates, aquí teniu el document en un format lliure (és un PDF que s’obre a una finestra nova i només pesa 38 K).

L’he desat amb el conversor PDF de l’OpenOffice.org Calc. No se quant més temps podré fer coses així, perquè per obrir arxius Excel a l’OpenOffice.org (OOo) ha fet falta enginyeria inversa (prohibida a mig món), violar patents i llicències de Microsoft.

Vaig escoltar un representant de Microsoft dir, a la SER (era un debat amb en Juantomás, president d’Hispalinux?) que no eren pas tant dolents perquè encara no havien reclamat els drets dels seus formats d’arxiu d’Office.

Espero que doni prou temps, mentre «ens perdonen la vida», per fer córrer la veu que no s’han d’usar formats privatius per transmetre informació en públic. A ca seva que cadascú faci el que vulgui; no m’importa si vol usar els llibres, revistes i documents per torcar-se mentre juga a ser un esclau submís del veïnat del segon segona.

[*] A Nacio Digital han fet el web pensant en el Firefox. El problema possiblement és una qüestió de rodatge –el lloc és nou. M’escriuen preguntant què veig malament per arreglar-ho. De tots els llocs que he dit que no funcionen bé amb tots els navegadors, aquest és el segon que diu que fa o farà canvis. Només dos. Firefox puja, però encara hi ha massa webmestres segrestats pel pIEnsament únic. Deu ser el que tenen els segrests.

(Imatge: Web de Telefónica –i prova que almanco ho he provat)

Compartir

Entrada anterior
Pantallades a ca n’O’Reilly
Entrada següent
Article de n’Oriol Ferran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.