Microsoft Fum 1.0

La comercial en cap Presidenta treu el cap pel ventanal i proclama:

En un movimiento estratégico que pretende ampliar y garantizar la interoperabilidad de nuestra tecnología, Microsoft ha anunciado una serie de iniciativas que permitirán a los desarrolladores y al resto de la industria informática acceder a documentación técnica, patentes y licencias propiedad de Microsoft de manera abierta y gratuita.

No es un anuncio más; no es, como algunos han querido ver, la respuesta de Microsoft a la Comisión Europea ni una reacción defensiva ante la competencia de Google; hablamos de un cambio histórico que modificará sustancialmente la estrategia de la compañía.

Faig clic a la lletra petita que ella mateixa linca –adalt també he copiaferrat el clic. Hi diu:

Microsoft permitirá a los desarrolladores de código abierto el uso de estas patentes de forma gratuita, para el desarrollo y distribución no comercial de las implementaciones de estas tecnologías.

Ni «accés a les patents i llicències de forma oberta» ni «canvi històric en l’estratègia de la companyia» sinó més del mateix: restriccions inacceptables pels usuaris i autors de programari lliure.

La Rosa té raó en una cosa: no és un anunci més. No tots els anuncis porten ensarronades d’aital mida. Au a enganyar caragols! Sí, per a poder-los torrar ben torrats.

Ja ho sabeu: no estau autoritzats a treballar dins l’OpenOffice.org amb els formats patentats dels Microsoft Office, ço és, el Word, Power Point i afegitons –això que ens perpetren cada dos per tres a les nostres sofertes bústies.

El matís «només para desenvolupament i distribució no comercial» significa que no n’estem autoritzats. A Microsoft s’entesten en relacionar programari lliure amb no comercial però és mentida: el programari lliure és comercial. He rectificat el Carles Grau (Director de Microsoft a Catalunya) en un parell de xerrades quan ho ha dit. M’ha donat la raó, i cinc minuts després hi tornava. Vaig veure que no hi havia res a fer, és una tàctica per a desprestigiar la viabilitat empresarial del programari lliure.

No volen, de cap manera, que els usuaris i autors de programari lliure usem els seus formats. Són seus, poden decidir-ho legalment. Els autors i usuaris de programari lliure no volem amos i respectem la legalitat. Precisament el moviment del programari lliure existeix per aconseguir que tothom tengui accés complet i legal a una eina tant bàsica, avui, com ho és el programari. Per tant no trob coherent usar programari lliure per motius ètics i a l’hora acceptar documents amb formats privatius. Crec que la coherència dóna dignitat a qualsevol causa. La de ser un cabró també. No hi ha cabró pitjor que el cabró incoherent; és imprevisible talment una monea amb una destral. Dit això, cal reconèixer el mèrit dels responsables de Microsoft: són ben coherents.

L’anunci és una bomba de fum –del vulgar, un 1.0– per a embotar els ulls dels desprevinguts. Per què, amb sort, no vegin la decadència d’aquesta Microsoft encaparrada en boicotejar el programari lliure que fa forts els seus rivals. Jo portava màscara de gas.

Compartir

Entrada anterior
403 day: per la dignitat del web
Entrada següent
La prohibició de fer fotos a alguns museus

1 comentari. Leave new

  • Si al final pretendran que els riguem les gràcies.
    Això de la decadència, no ho veig encara gaire clar. Encara tenen marge per a no perdre el lloc?

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.