El missatge de Vista: actualitzeu a GNU/Linux ja!

A la FSFE (Free Software Foundation Europe) han redactat la nota de premsa que copiaferro tot seguit.

Nota: els destacats són meus.

El missatge de Vista: actualitzeu a GNU/Linux ja!

Recentment, s’ha criticat Microsoft per algunes de les seves decisions al voltant del seu sistema operatiu Microsoft Vista, que amenaça els vostres valors democràtics i socials fonamentals.

«Malauradament, molts dels articles i posicions sobre els problemes amb Microsoft Vista no són realment específics del Vista. Hi ha problemes molt similars en qualsevol programari privatiu», diu en Georg Greve, president de l’FSFE. «Des que es va fundar l’FSF en 1985, les Fundacions pel Programari Lliure han entès i han treballat contra les amenaces que posa el programari privatiu a la nostra societat».

I continua: «Com que aquests perills s’entenen ara de manera més ampla, hem vist un moviment sense precedents cap al Programari Lliure per part de governs, usuaris i empreses en els darrers anys. Quant més programari privatiu fa ús del seu control absolut sobre l’usuari, més gent comença a cercar alternatives».

La Free Software Foundation Europa (FSFE) encoratja tots els usuaris de programari privatiu a considerar tots els costos i les alternatives:

El Programari Lliure ha demostrat una forta tendència a ser més fiable, més segur i més en línia amb els nostres valors democràtics i socials. La tria hauria de ser fàcil de fer.

El 2006, l’FSFE va iniciar la seva Freedom Task Force (FTF), una activitat que ofereix educació i serveis de llicenciació de Programari Lliure, una de les qüestions importants a considerar per a qualsevol govern o empresa que estudiï una migració a Programari Lliure. L’FTF també respon consultes, proporciona formació a tots els nivells, i ajuda a implementar millors pràctiques a tot tipus d’organitzacions. Amb una xarxa d’experts legals i tècnics per tot Europa, està perfectament equipada per a enfrontar-se amb els problemes diaris.

Una de les qüestions tècniques en la què treballa l’FSFE és l’alliberament de les Gestions Digitals de Restriccions (DRM en anglès). Aquesta tècnica dóna a la indústria un poder fins ara sense precedents sobre qualsevol cosa que facin els consumidors amb els seus dispositius i decideixen arbitràriament i canvien el que pot fer l’usuari amb la informació digital al seu abast, passant per sobre completament de les lleis nacionals i internacionals.

El vicepresident de l’FSFE Jonas ÿberg explica: «Encara que els DRM són un aspecte diferenciat segons es miri, és important adonar-se que els proveïdors de canals mediàtics pressionen pels DRM primerament al programari privatiu. Això és perquè saben que amb programari privatiu, l’usuari no té control sobre ell, i no hi ha manera de restaurar els seus drets legítims. Quan s’usa Programari Lliure, l’usuari pot canviar i adaptar el programari, o fer que algú altre ho faci, evitant d’aquesta manera les restriccions més inacceptables. Així que no és estrany que la indústria pressioni productes com ara Microsoft Vista i altre programari privatiu: els dóna més control sobre el què pot fer l’usuari».

Tots aquests aspectes s’han de tenir en compte quan mirem al futur. El projecte COSPA, amb finançament de la Unió Europea, considera un avantatge romandre «independent dels proveïdors de programari». I encara més important, remarca el fet que el Programari Lliure porta a la creació de nous negocis de programari i és una passa endavant per a assolir els objectius de Lisboa de la Unió Europea de fer d’Europa l’economia del coneixement més competitiva per a 2010.

L’FSFE considera que aquesta és una oportunitat única: amb el llençament de Vista, els usuaris hauran d’actualitzar a aquest nou sistema operatiu que tindrà un aspecte diferent i requerirà temps per a habituar-se a la seva funcionalitat. El mateix és cert per a qualsevol distribució moderna de GNU/Linux.

ÿs aproximadament la mateixa inversió en esforç, però us donarà el control sobre les vostres pròpies dades.

Quant a la Free Software Foundation Europa:

La Free Software Foundation Europa (FSFE) és una organització no governamental sense ànim de lucre activa en molts països europeus i involucrada en moltes activitats globals. L’accés al programari determina la participació en la societat digital. Per a assegurar una participació equitativa en l’era de la informació, així com la lliure competència, la Free Software Foundation Europa (FSFE) persegueix i està dedicada a la promoció del Programari Lliure, definit per les llibertats d’ús, estudi, modificació i còpia. Fundada el 2001, són temes centrals de l’FSFE crear conscienciació sobre aquests assumptes, assegurar el Programari Lliure tant políticament com legalment, i donar llibertat a la gent amb el suport al desenvolupament del Programari Lliure.

Contacte:

Free Software Foundation Europa
Bèlgica: +32 2 747 03 57
Suïssa: +41 43 500 03 66
Regne Unit: +44 29 200 08 17 7
Alemanya: +49 700 373 38 76 73

Shane Coughlan, coordinador de l’FTF, extensió de l’FSFE: 408

Joachim Jakobs, cap de premsa, extensió de l’FSFE: 404, mòbil: +49-179-6919565

Més informació: http://fsfeurope.org

Esdevingueu actius, protegiu la vostra llibertat unint-vos a la Fellowship de l’FSFE a http://www.fsfe.org/join

Compartir

Tips

Entrada anterior
La Rosa García diu que el GNU/Linux potser agrada a qui valora la llibertat
Entrada següent
The “Wow” starts now

4 comentaris. Leave new

  • […] Ho acabo de llegir a Bitassa i com diuen a la FSFE trobo que ara

    Respon
  • Microsoft li ha de posar ulleres al Vista……

    Ui he llegit via meneame el següent: "Microsoft ha admitido, en una nota sobre la beta de su Service Pack 1, que Vista tiene problemas de todo tipo que impiden su adopción. Mientras las empresas y el usuario final se resiste a adoptarl…

    Respon
  • Dons a mi, el Vista em te una mica acollonat. Passa que tenc dos fills amb un WinXp cada un. I em fa por que els dos capullos en demanin diners per passar·se al Vista. De fet no hem demanaran els diners a mi, per que ja saben la resposta, aniran a veure la padrina. I quant m’he n’adoni, tendre dos Vistas a casa.
    El major (21 anys), a finals de l’any passat, va provar Ubuntu a una maquina nova. Però com no va ser capás de accelerar la gràfica, va tornar al WinXp.

    Respon
  • Pep: curiosa família, aquesta on el pare és el revolucionari contracorrent. Ets un crack 😉

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.