TV Mallorca emet en directe usant la codificació Theora

TV Mallorca emet en directe per Internet usant la codificació Theora.

També estrenen web, que és falaguer i clar. A la plana d’emissió en directe hi trobareu un reproductor junt a l’adreça del flux de vídeo. L’adreça serveix per què la plana web no sia obligatòria i pugueu connectar-hi amb qualsevol programa reproductor que escolti i xerri en Theora: amb el mòbil, l’ordinador de mà o la cafetera –que tot arribarà.

És colossal que hagin començat les emissions a Internet usant una codificació lliure.

El web també connecta amb la ràdio, Ona Mallorca.

Aprofito aquest apunt per a fer un parell de suggeriments, tot i que cal dir que sembla que el lloc està en construcció i possiblement algunes coses estan en preparació.

Veure TV Mallorca amb el VLC (i d’altres)

Al web de TV Mallorca suggereixen el VLC, un programa lliure que té versió per a GNU/Linux, MacOS i Windows.

Per a veure l’emissió amb el VLC cal fer això:

  • Copiar l’adreça de l’emissió, aquí la teniu:
    http://209.135.157.181:8800/tv.ogg
  • Arrancar el VLC.
  • Obrir l’opció Fitxer > Obre un flux de la xarxa (Control+X) i aferrar-hi l’adreça on diu HTTP/HTTPS/FTP/MMS URL, car la del flux de TV Mallorca és una adreça [1] que comença per HTTP.

Hi ha un mètode alternatiu consistent en teclejar una ordre. Diuen que és més complicat, sobretot els usuaris de sistemes operatius que amaguen el terminal on escriure-hi ordres: no hi estan avesats. Però jo ho trobo més senzill. Tant que basta escriure:

vlc http://209.135.157.181:8800/tv.ogg

O sia, vlc (el nom del programa) seguit de l’adreça. Ja està.

Però si teniu ganes de fer clics, una altre drecera és crear una icona que contengui l’ordre de dalt. A l’escriptori, al menú… allà on la cercaríeu.

A mi també m’agrada el MPlayer, així que amb un

mplayer http://209.135.157.181:8800/tv.ogg

també faig fent. De passada, pel MPlayer em se la recepta per a guardar el vídeo: basta afegir-hi el paràmetre dumpstream:

mplayer -dumpstream http://209.135.157.181:8800/tv.ogg

Aquí passen prou perles sobre la gravació de fluxos de vídeo a Internet. Però prèviament cal saber l’adreça, clar.

Avantatges del Theora

El Theora no és tant conegut com altres codificacions de vídeo [2] però si ningú no l’usa tampoc mai no serà popular. Per aquest motiu, la decisió de TV Mallorca té mèrit doble: 1) han escollit un format lliure que 2) encara no és gaire popular.

L’avantatge real del Theora és social: no importa demanar permís a ningú per a veure vídeo. La popularitat és una qüestió secundària i temporal: depèn de nosaltres. Valorar la nostra llibertat a l’hora de veure vídeos amb l’ordinador és un bon incentiu per començar a usar-lo, i aviat també serà popular.

Si guardam un vídeo Theora és totalment nostre. La seva codificació i el seu format [2] són propietat de la humanitat, perquè el patentaren just per a cedir-nos els drets i que ningú mai no ens els llevés. Qualsevol pot fer reproductors de vídeo Theora avui o d’aquí a 458 anys. No importarà demanar el consentiment (pagant o no) a ningú que se’n reservi cap dret.

Entre els drets reservats podríem topar el de negar-nos sistemàticament el permís per a usar la codificació, i aleshores la nostra col·lecció de vídeo tendria data de caducitat. Caldria córrer a convertir-la al format del moment –i tornar a pagar al nou propietari. Qui sap, pot passar que l’amo restrictiu de torn estigui interessat en promocionar un altre invent que li dóna més poder o doblers.

És irrellevant que avui els permisos amb alguns formats –com ara el mp3 o el DivX– siguin relativament fàcils d’aconseguir, perquè demà poden no ser-ho. És una qüestió ben clara des de fa segles:

[…] Però per parlar assenyadament, la subjecció a un amo de qui ningú no en pot estar mai segur que sigui bo, perquè té sempre el poder de ser dolent quan vulgui, és una extrema dissort. I tenir molts amos és, com més se’n tinguin, ser més vegades extremadament dissortat.

«La servitud voluntària», ÿtienne de la Boétie (1530-1563).

A Internet s’han fet populars els llocs com el YouTube basats en el format FLV que es reprodueix amb el Flash Player d’Adobe/Macromedia. És còmode per a molts usuaris de Windows o MacOS, car just desembalar l’ordinador ja tenen el Flash Player instal·lat. Però a can Adobe s’han negat a fer un Flash Player per alguns sistemes operatius. N’hi haurà per a tota casta de telèfons mòbils i ordinadors de mà? Perquè s’estorbaren tants mesos en tenir enllestida la versió 9 del Flash Player per GNU/Linux? Tal volta els interessa fer incòmode aquest sistema operatiu o afavorir-ne altres? Són poders que no hauríem de concedir a ningú per coses tant importants com ho és el vídeo digitalitzat. ÿs una qüestió social.

En proves?

M’havien avisat que el web estaria enllestit aviat, però no he rebut cap avís amb la presentació. És possible que encara estigui en proves, així que agafau amb pinces el que ve a continuació.

Ona Mallorca

Perquè tot plegat encara deu estar en proves, per Ona Mallorca just hi ha l’emissió en directe i sense el flux Ogg Vorbis, només en mp3. La programació a la carta encara està al servidor anterior [3], situat a un lloc on l’emissió arriba malament i fa gravacions amb massa fregit. El nou servidor és on toca: als estudis d’Ona Mallorca i amb una connexió directe per cable.

Supòs que també hi haurà subscripció per podcast als programes.

Ha millorat molt la qualitat de so en directe, perquè a l’anterior servidor estava pensada per a escoltar-la usant mòdem de 56K–és del 2001!

A la plana de l’emissió en directe hi trobareu l’enllaç cap a l’arxiu M3U que és una llista de reproducció. Serveix per a escoltar la ràdio amb gairebé qualsevol, però pot haver-n’hi alguns que demanen l’adreça directe cap al flux. M’ha passat amb un ordinador de mà Nokia N800. Aleshores aquesta és:

http://209.135.157.181:8000/live-stereo.mp3

Ràdio en Ogg Vorbis? [2]

He provat si hi havia M3U pel àudio en Ogg Vorbis i bingo! Existeix un

http://209.135.157.181:8000/live-stereo.ogg.m3u

que apunta a l’adreça

http://209.135.157.181:8000/live-stereo.ogg

però sembla que encara no brolla.

Planes pels presentadors

Els presentadors de TV i ràdio ara tenen plana. Aquesta és la meva –amb una cosa rara al cap, és lo que té un cabell proper al fil-ferro dels cables elèctrics… ve ací una altra descambuixada.

Si volen que els cercadors presentin aquestes planes en cercar a Internet els noms dels presentadors, potser caldria incloure els seus noms al títol de la plana; el títol té molt pes pels cercadors.

Adreça pels vídeos a la carta i Podcast de vídeo?

Estaria bé que els vídeos de la TV a la carta incloguessin una adreça –tal com han fet en mostrar l’adreça de l’emissió en directe. Així seria fàcil baixar-los per guardar-los o convertir-los en un format apte pel telèfon mòbil, l’ordinador de mà o el reproductor de vídeo portàtil, aquesta galindaina de la qual en diuen «mp4» o iPod Vídeo.

Perquè ara no mostren l’adreça he tafanejat un poc:

A la plana de les emissions de l’Ítaca a la carta totes les entrades apunten a la darrera emissió –possiblement perquè és una prova. He mirat el codi de la plana que reprodueix el vídeo, i vet ací l’adreça:

http://tvmallorca.net/files/clip/y_taca.ogg

La podem entrar al VLC, tal com fèiem per l’emissió en directe. O devallar el programa per guardar-lo al disc. No se com el podeu devallar amb un MacOS o Windows, però al GNU/Linux és tant fàcil com escriure wget i l’adreça. Així:

wget http://tvmallorca.net/files/clip/y_taca.ogg

Finalment, em demano si hi haurà vidcast, el podcast del vídeo. Ës la forma més fàcil de subscriure’s a un programa.


[1] «URL», també en diuen de les adreces.
[2] Cal diferenciar entre el format (l’arxiu contenidor) i el contingut, la codificació (el codec, un mot que ve de CODificació DECodificació). Els vídeo Theora porten l’extensió .ogg al nom de l’arxiu contenidor perquè té el format Ogg. Theora no és un format, sinó un codec. L’àudio lliure també arriba en arxius OGG, però aleshores té el codec Vorbis. Per descomptat, per tal què tot plegat sigui lliure, l’àudio dels vídeos Theora arriba codificat (amb el codec) Vorbis. Diuen que és similar en qualitat al codec mp3, però la meva oïda em diu que el Vorbis en té més. El mp3 és un codec però també un format d’arxiu, i per això els arxius d’àudio amb el codec mp3 també tenen l’extensió .mp3.
[3] El férem Ricardo Galli i jo. L’any 2002 va guanyar el premi Digit.02 a la innovació, car fou el primer lloc en emetre en Ogg Vorbis i en oferir arxius a la carta des del primer segon de l’emissió de cada programa.

Compartir

Entrada anterior
AUSBANC diu que Internet no és gens segur II: el tall de vídeo
Entrada següent
Ajuda en català per a la instal·lació de l’Ubuntu

3 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.