Protestes per la pujada de preus a eBay

eBay puja els preus del servei:

An item expected to sell for $200, for example, now costs the seller about $10.75 in eBay fees and about $6 in PayPal fees. Under the new fee structure, eBay’s cut would rise to $12.75, or about 6.4 percent of the price plus the PayPal fee.

[…]

BY THE NUMBERS

100 million: an eBay seller’s potential worldwide customers
2 cents: the old fee for listing an item on eBay’s stores
5-10 cents: the new fee for listing an item on eBay’s stores
$10.75: eBay’s current “cut” on a $200 sale
$12.75: eBay’s “cut” under the increased fee structure
$2.7 million: eBay President and CEO Margaret C. Whitman’s compensation in 2005
$3.5 billion: 2005 revenue through sales made on the site

Delaware Online

I la clientela s’enfada: volen fer vaga del 14 al 18 de setembre.

Collonades. Si volen protestar de bon de veres, que muntin qualque cosa que els permeti deixar eBay. Alguns diuen que ho volen fer, però ja ho veurem. A Internet, partir d’un lloc no és pas tant complicat com al món real, però sembla que massa usuaris s’aferren a vells costums pre-Internet. Sovint cal oblidar el passat per a progressar, en noves tecnologies.

Aferrats al model que coneixen, diuen que l’increment de preus a eBay farà pujar el preu dels articles. No res, pessigolles quan es dóna a algú tant poder com tenen a eBay: al començament es ven menys, per la sorpresa, i després les coses tornen a solc. Ja ha passat altres pics. Com en anar a Paris: els primers dies passes llis de fer tasses 4 Eur però al final de les vacances ja t’has fet l’idea i no te n’hi estàs pas, com un parisenc qualsevol. O a Londres, on un paquet de tabac val 5,8 lliures (uns 9 Eur) i molta gent segueix fumant. La diferència entre Paris i Londres és que som allà i a cap altre lloc només per a fer un cafè i tornar. A Internet ara som aquí i deu segons després allà. No hi ha les mateixes lleis físiques, per a què fer veure que hi són?

Un venedor al món real pot arribar a comprar el local i l’edifici on té el negoci, però no eBay quan hi té paradeta. Que l’amo incumbent hagi estat amable molt temps no vol dir que no es pugui tornar dur de cop i imposar-los-hi el que vulgui. ÿs el que ha passat, i tots en som responsables perquè voluntàriament hem donat massa poder a l’amo de torn.

Migrar cap a llocs sense amo

Tots en tenim part de responsabilitat, perquè hem fet d’eBay un lloc cotitzadíssim. Veieu les xifres de dalt: 100 milions, poca broma. He cercat altres llocs a l’hora d’explicar als medis la cosa de comprar, vendre i subhastar, però no n’hi ha. Es pot dir que a eBay no tenen competència. Té una part de lògica perquè al món real anem a comprar i vendre on hi ha més oferta i demanda. Però Internet és una xarxa descentralitzada i també podem descentralitzar-hi els serveis.

Cal que hi posem remei entre tots, sense protestar, poc a poc, canviant la manera de fer les coses. No necessitam cap lloc centralitzat com eBay a Internet. No cal amos per a tenir, als nostres servidors, programari lliure de compravenda. Com qui té programari lliure per a muntar un blog. Hi ha d’altres formes de promoció a Internet que no són una còpia del mercat centralitzat de poble –vila i ciutat– portat als bits. O el p2p. Qui munti un p2p descentralitzat de la compravenda farà un bon servei a la societat.


Vist a la llista Internauta

Compartir

Entrada anterior
Scribus In-Depth Tutorial
Entrada següent
Nova temporada del Mallorca en Xarxa

1 comentari. Leave new

 • Al bar d’abaix de la feina cada any ens puja el café amb llet. Va començar costant 1.05⿬ i ara ja val 1.35⿬. Cada cop que puja el preu m’emprenyo i deixo d’anar-hi durant una temporada.
  Al principi tastava el café amb llet dels bars veins, però valien el mateix i el gust del café ja no em feia el pes.
  Al final sempre acabo tornant al bar de sempre, no me puc montar un bar.
  En canvi ens podriem montar un sistema de subastes on no hi hagués abusos i els beneficiaris fosin els usuaris, tot és començar. La pregunta és com?
  Pel que fa al café ja m’estic plantejant passar-me als solubles i pernir-ho a casa, però és perd el ritual social de fer el café al bar, al mon material hi ha massa elements físics, al mon bític no, però seguim pensant massa en el model de comerç tradicional, tot és qüestió de canviar el xip.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.