Fon: el telèfon antisocial

Comprarieu un telèfon Nokia si només deixés parlar amb altres telèfons Nokia? Us abonarieu a Vodafone si només poguéssiu parlar amb altres clients de Vodafone?

Si les companyies de telefonia fossin així no podriem dir pas que són socials. No es pot ser social i individualista al mateix temps. Només s’hi escauria una definició de la paraula social:

2 classe social SOCIOL Grup social que es distingeix dels altres per la seva relació de propietat respecte als mitjans de producció i de distribució.

Hi ha classes socials que no són bones per a la societat però sí pels individus que formen la classe social. Així, cal distingir entre la societat i les societats, especialment les anònimes. Així, una Nokia SA o una Vodafone SA que aconseguissin el que explico dalt, podrien donar grans beneficis als seus accionistes. Seria bo per a ells però no per a la societat: hauríem de conviure amb una limitació més i estariem dividits a l’hora de parlar per telèfon.

ÿs el cas del Skype, un servei de telefonia que només permet parlar, per Internet, amb altres usuaris de la mateixa marca. No allargaré aquest apunt repetint el que he dit a d’altres apunts: Per què no uso l’Skype.

Aquesta llarga introducció és per què esteu preparats per a llegir el text que ve tot seguit, tret d’un apunt d’avui mateix al blog del Margin Varsavsky. Els destacats són meus:

Lo que diseñamos en FON y con nuestros socios es un teléfono cuya base alberga un router social de FON lo que lo hace un teléfono hipersocial ya que vas a poder llamar con Skype desde tu router FON o desde cualquier router base o router social de cualquier fonero.

No és precisament hipersocial un telèfon que només permet parlar per Internet entre els clients d’una sola empresa. Que per assegurar-se’n codifiqui la veu amb formats protegits per llicències que cal acceptar abans d’usar-lo.

L’invent estaria bé si treballés amb l’estàndard obert SIP, però només és una frase al final després del festival al voltant de l’Skype:

Y tenemos una versión Skype y otra SIP para colaborar con operadores SIP.

–el mateix apunt citat abans

ÿs possible el qualificatiu d’antisocial pel telèfon Fon faci que el Varvasky i afegitons s’emprenyin com a monees. Ja va haver-hi renou quan vaig queixar-me de la patent de programari. Les crítiques del Ricardo van provocar una ruptura a la blogocosa i un disgust del Varsavsky que va surar fins i tot mesos després. Hom pensa que haurien d’estar avesats a les crítiques, des d’un redol que no tenen recances en tractar de timadors als seus competidors:

Los operadores mòviles podrían implementar presencia pero no quieren hacer nada que baje el nivel de timo y ellos ganan cuando tu llamas y das con el correo vocal de la persona.

–el mateix apunt citat abans

I que és vendre com a social una cosa que va contra la societat? ÿs entabanar, una traducció de l’espanyol timar.

Compartir

Entrada anterior
Contra el nostre regal forçat d’un tros de costa al «pedrojota»
Entrada següent
dcvb.iecat.net caigut un altre pic

2 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.