Trillian

Logotip del GaimPublico un missatge que he enviat a la redacció de VilaWeb amb l’objectiu de recordar l’existència del Gaim.

Actualització: Google fitxa en Sean Egan, el desenvolupador principal del Gaim.

També hauria pogut parlar del PSI, l’he oblidat. No té traducció al català, però no sempre ha estat així. Se n’encarregava n’ÿvaro Cuevas i Fajardo, potser cal ajudar-lo o agafar el relleu. PSI només té el protocol Jabber i per usar la resta cal connectar amb un servidor que tengui pasarel·les per altres protocols; una altra manera d’aconseguir el mateix que Gaim, però amb un programa més lleuger.

Hola,

Ahir dèieu:

«De totes maneres, Trillian ja ofereix la possibilitat d’intercanviar missatges els serveis de missatgeria instantània d’AOL, Google i Yahoo, sempre que l’usuari s’hagi subscrit a cada un.» [1]

Aquest missatge només és per a recordar l’existència del Gaim, un programa que té dues diferències importants amb el Trillian:

  • Està en català.
  • ÿs lliure amb tot el que això comporta, expressat a les 4 llibertats que ha
    de tenir tot programa lliure [2].

La cura per llibertat dels usuaris és molt important. En aquest cas, una conseqüència és que Gaim no té restriccions per ningú segons l’economia de cada usuari, però Trillian sí. N’hi ha una especialment lamentable: cal pagar per usar el Jabber [3], un protocol lliure. ÿs molt important que molts internautes usin Jabber, però Trillian no ho fa pas fàcil. Potser no els interessa que triomfi l’únic protocol lliure, propietat de la humanitat, que tenim per la missatgeria instantània? ÿs possible, perquè aleshores qualsevol programa serviria per parlar amb tothom i seria menys important la característica multiprotocol del seu producte.

Amb el protocol Jabber és possible enviar missatges instantanis tal com s’envien missatges de correu electrònic: no cal ni pensar en protocols ni quin programa usen a l’altre costat. ÿs la situació ideal que caldria promocionar al màxim.

Gaim dóna prioritat a Jabber mentre incorpora altres protocols, per mentre la situació del servei no sigui tant normal –i lògica– com la del correu electrònic. Em consta que coneixeu el Gaim, perquè n’heu parlat altres cops [4].

[1] http://www.vilaweb.com […]
[2] http://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure
[3] http://www.jabber.org
[4] http://www.nosaltres.com/www/cercar[…]

PS: No és sol tornar amb una noticia passada, és comprensible. Per informar alguns lectors que també visiten VilaWeb penjaré aquest missatge al meu blog.

Salutacions,

Compartir

Entrada anterior
ÿmfasi
Entrada següent
Ubuntu 5.10 pels ulls

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.