WengoPhone: substitut de l’Skype

logo de WengoDijous vaig instal·lar el WengoPhone a la Debian Sid.

D’entrada va dir que no podia connectar per mor de ports ocupats. En mirar les opcions vaig veure que tenia activat el «WengoPhone Through HTTP», cosa que significa usar els ports 80 i 443 que, en efecte, són ocupats al meu ordinador. Connectà tot d’una en en desactivar l’opció.

No l’he pogut provar fins avui, que he trobat en Carles al missatger instantani Jabber. Se que ell ha provat un caramull de programes de telefonia damunt IP i que està fet un atxa amb el tema. El WengoPhone ha anat beníssim. Cal dir que ell escoltava eco, però jo no. Hem suposat que és per mor que no tenc uns auriculars amb micròfon, cosa que feia que s’escoltés ell mateix pels meus altaveus.

El programa també té missatgeria instantània i webcam –que no he provat.

Instal·lació

Instal·lar-lo a la Debian va ser tant fàcil com escriure sudo aptitude install wengophone. Si no el trobau amb les eines de descàrrega i instal·lació de programari de la vostra distribució del GNU/Linux, aneu al servidor del projecte i hi trobareu empaquetats .DEB i .RPM.

També hi ha versions per a sistemes operatius restrictius. I una extensió pel navegador Firefox.

Obrir un compte al servidor OpenWengo.com

No se si cal un compte per només per parlar per Internet o si només és imprescindible en cas de comprar temps de cridades a telèfons convencionals. L’he obert, suposant que feia falta per tal que em puguin trobar altres usuaris del programa o mantenir alguns avisos de cridades perdudes quan som desconnectat –just el que passa amb la missatgeria instantània.

WengoPhone és programari lliure

El projecte té un Wiki on hi expliquen detalls interessants, com ara els diferents projectes qua a can Wengo usen per a fer el programa. El programari lliure permet plantar cara a projectes importants en relativament poc temps perquè no importa començar gairebé res des de zero.

Quan els defensors del programari privatiu diuen que per a ells és impensable alliberar els programes que els hi han costat «tantíssima feina», no aconsegueixen provocar-me cap empatia: tot plegat ha estat així de feixuc perquè ells ho han volgut. En canvi, sí tenc empatia amb els usuaris que usen el seu programari pel motiu que sia, sovint seguint una moda, un boca-orella, sense saber què comporta doncs no són informàtics i tot plegat és massa nou per saber per on t’estan entabanant. Em sap greu que en nom d’un esforç inútil i colló siguin captius de llicències restrictives i formats que codifiquen els seus treballs i activitats digitals.

El Windows Vista també significa grans esforços fins i tot per a un gegant com Microsoft. Si més no això indica el parell –mallorquí– d’endarreriments per la data de llençament. En aconseguir-ho voldran que milions de persones compensin tanta feina gens pràctica, que no calia, pagant i acceptant (en aquest ordre) llicències que els privin de llibertats bàsiques. En parlava a un altre apunt no fa pas gaire (a partir de «La llicència inacceptable del Windows»).

El Carles m’ha explicat que ha usat el WengoPhone per parlar amb persones que no tenien aquest mateix programa. ÿs una cosa avui del tot impossible amb l’Skype, un programa que divideix les persones i obliga a devocions exclusives; sí, com un deu qualsevol: «si voleu parlar amb els vostres germans skypelistes, en veritat us dic: cal que useu l’Skype i cap altre». Mai cap fabricant de telèfons va gosar fer res així. Ni a l’època de la bakelita, quan encara podien aprofitar-se del desconeixement de l’invent per a encolomar barrabassades.

Ekiga

Ekiga és un altre projecte lliure. En Carles deia que no aconseguí configurar-lo: no troba el so, una cosa que amb el WengoPhone també he comprovat que té i funcionant com toca. No l’he instal·lat perquè demana baixar moltes coses de l’escriptori GNOME que no tenc perquè uso KDE. Si useu el GNOME potser us va millor que el WengoPhone. ÿs el que té poder escollir.

Compartir

Entrada anterior
Mallorca: comparativa de l’ús de llengues oficials a l’administració
Entrada següent
Traducció al català del tema ChinaRed pel WordPress

6 comentaris. Leave new

 • Wengophone tiene muy buen aspecto… y ni siquiera sabía que existía. En Suse me ha dado un pequeño problema: el rpm que he descargado de su web (no he encontrado ningún paquete en los repositorios que uso) se ha instalado sin errores ni problemas de dependencias pero trataba de usar una librería con un nombre que no existía (libssl.so.5) y he tenido que crear un enlace simbólico a la que tengo (libssl.so.0.9.8). Nada grave pero que seguro que desanimaría a los novatos… en cualquier caso habrá que hacerle propaganda. ¡Gracias!

  Respon
 • Josemaria: també poden aprofitar aprendre la gran utilitat, per la seva transparència, dels enllaços simbòlics 😉

  També cal tenir en compte que en SuSE cal usar RPM oficials, si s’és un novell que no vol problemes. També és possible sortir d’aquí, però aleshores cal saber-ne un poc, cosa que inclou l’agilitat que has mostrat.

  No són cap cosa exclusiva del GNU/Linux, els tecnicismes informatics que desanimen als nous. També arrufen el nas en sentir parlar del Scandisk per primer cop. O del festival de problemes que suposen els virus. I diré més: de la murga dels antivirus, a voltes més intrusius que qualque virus.

  La gran diferència és que la qüestió dels enllaços simbòlics a un sistema lliure es soluciona amb coneixement –una cosa que mai va malament. El dels virus al Windows fàcil-fàcil-de-la-muerte no té solució, només nyaps damunt més capes de nyaps.

  Però és igual, només són qüestions tècniques passatgeres. En aprendre a valorar la llibertat usant ordinadors, ja els pots demanar que facin enllaços simbòlics en vers, que això no haurà estat res 😉

  Respon
 • Amb un minut o dos de buscador ja he trobat la solució a l’Ekiga:
  apt-get install libpt-plugins-alsa

  Ara ja engega l’Ekiga, a veure si tinc temps de provar-lo.

  L’Ekiga és la versió nova de Gnomemeeting, i ja té el protocol SIP incorporat. A més a més, ofereix des de l’instal·lació registrar-se al servidor d’Ekiga: qui vol usar-lo amb el seu servidor ja el té apunt, qui en vol un altre doncs no hi té problemes.

  Wengo té una concepció semblant a Ekiga, a mi al Febrer em va fallar una mica Wengo parlant amb alguns programes. Però segurament del Febrer fins ara ja està solucionat, no he fet més proves. Demà una petita amb Ekiga, segurament.

  Respon
 • Guillem M. Pastor
  26 de juny de 2006 19:27

  Algú em sabria dir si es pot telefonar des de Openwengo a Ekiga i a l’inversa?

  Respon
 • He provat tant l’ekiga com el wengopphone, i la meua experiencia ha estat millor amb el primer. Aixo sense haver provat encara programes com el gizmo, que es poden fer anar conjuntament amb el zfone, per xifrar les converses. Aqui us deix un enllaç

  Respon
 • […] Ja no hi ha les opcions que vaig haver de modificar, a l’anterior versió, per tal de connectar, i tot plegat és més amigable. Després de la primera arrancada del nou programa he trobat un directori nou: .wengophone. El programa anterior guardava la configuració dins el directori .wengo, que conté tot l’aprofitable pel nou WengoPhone –i .wengo es pot esborrar. […]

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.