L’incivisme greu segons l’Ajuntament de Santa Margalida

Les multes són per castigar les persones incíviques. Avui me n’ha arribat, per correu certificat, una de 150 Eur des de l’Ajuntament de Santa Margalida, Mallorca. Duu una nota «Classificació: Greu».

Cal tenir motius clars per acusar un veïnat de quelcom greu. Sobretot si es fa des d’un lloc de poder, exactament aquell a qui la societat ha encomanat la gestió del civisme. Cal que siguin molt coherents a l’hora d’acusar d’infraccions greus. Qui gestiona el civisme ha de donar exemple de civisme. Seria greu que no ho fessin, i crec que és el que ha passat. Explico per què:

Fa anys que vaig a la platja de Son Serra de Marina. L’aparcament és en diagonal, sovint no hi ha lloc ni tampoc places específiques per a motos. Per això molts pics he vist motos aparcades damunt una vorera molt ample, i mai no vaig veure que hi pengés cap sanció. Vaig pensar que estava permès com passa a tants llocs. Per exemple a Madrid, i ho expliquen ben clar al web de l’Ayuntamiento.

La decisió d’aquests ajuntaments es basa en que l’article 92 del Reglamento de Circulación permet com a excepció aparcar motos damunt les voreres sempre que no facin nosa als vianants. Això és el que van al·legar l’Ajuntament de Madrid em un recurs davant el Tribunal Superior de Justicia de Madrid (TSJM). Guanyaren, perquè avui s’hi pot aparcar.

El 8 de juliol vaig trobar lloc lliure però no el vaig usar. Vaig anar a la vorera ampla, perquè em pensava que no feia pas res mal fet sinó exactament el contrari. Trobo que una moto desaprofita massa espai –el d’un cotxe o furgoneta– a una plaça en diagonal. No és la mateixa situació que els aparcaments en paral·lel, on només ocupam l’espai de mig cotxe. Vaig mirar de ser cívic, però el resultat ha estat una sanció per incívic, i amb la «Classificació: Greu». Aquí falla alguna cosa, si és que les lleis estan fetes pel civisme.

En trobar la nota penjada a la moto vaig escriure a la Policia Local de Santa Margalida demanant quin era el seu criteri amb les motos aparcades damunt les voreres amples. Sé que a Ciutat no solen posar multes en aquests casos, va a criteri de l’agent. Vaig passar-los-hi l’enllaç que mostra què en pensen a d’altres llocs. M’interessava saber-ho per tenir arguments per a un recurs. O simplement perquè vaig sovint a Santa Margalida i és útil saber quin és el seu criteri. No he rebut cap resposta, i sé cert que han obert el meu missatge dos pics, perquè vaig rebre els avisos del seu programa de correu electrònic.

He anat més pics al mateix lloc, gairebé cada setmana. No he vist més multes i sí més cotxes aparcats damunt la mateixa vorera.

He fet un parell de fotos:

Una persona entesa en el tema –gestiona les multes d’un altre ajuntament– m’ha dit que no importa faci cap recurs, perquè el desestimaran. Diran que no es pot aparcar damunt la vorera, i que no sol haver-hi més consideracions ni d’excepcionalitat –tot i que en favor del civisme– ni de cap altre cosa. Que no hagi rebut cap resposta al meu missatge a la Policia Local de Santa Margalida, però sí la sanció per correu, em fa pensar que les coses són com diu.

Possiblement aquest apunt exposant en public el cas és més útil que no pas cap recurs no public, que vagi de cap als fems.

Si a Santa Margalida troben que les lleis estan per aconseguir civisme en comptes d’ingressos, i que els espais públics han d’estar ben organitzats per a fer les coses més fàcils i cíviques, aleshores a Son Serra de Marina haurien de permetre que les motos aparquessin damunt aquestes voreres amples, tal com fan a tants ajuntaments. O habilitar un aparcament específic per a motos. Així, allà on ara hi caben tres cotxes podria haver-hi una dotzena de motos estacionades que estalvien una dotzena d’espais per a vehicles més grans.

Si en comptes de fer les coses més fàcils i raonables només llencen sancions amb el qualificatiu de greu, aleshores el comportament greu es troba en la forma que ells gestionen el civisme. Fer les coses així, des d’un lloc de poder, tampoc no és gens cívic. I qui els sanciona a ells?

Compartir

Entrada anterior
«No photos no shopping»
Entrada següent
Nova York (1)

12 comentaris. Leave new

 • Amb tanta mala sort que amb aquests 150 euros acabaràs financiant una llicència de XP 😛

  Llei de Murphy strikes back: http://www.frikipedia.es/friki/Ley_de_Murphy

  Fora conyes… a veure què aconsegueixes… bona sort!

  Respon
 • jotape: No aconseguiré res. Aquest apunt no és un recurs, i en aquests casos les coses s’aconsegueixen amb recursos. Si hi hagués indicis que el puc guanyar el presentaria –no sé ni com ni on, la veritat.

  Però gent que en veu molts diu que perdré el recurs. Em quedaré sense el descompte de la prou exagerada –perquè és «greu»– sanció que m’han encolomat.

  Em molesta moltíssim que pagar –amb descompte– signifiqui acceptar la sanció. Amb aquest apunt hauré aconseguit que deixar clar i raonat que no ho accepto.

  Raonar aquí les coses –molts pics millor que ells, crec– és el que queda, i potser fan quelcom. Si es que sí, encara hauré aconseguit alguna cosa. Podeu mirar al Google Maps si fan o no aparcaments per a motos 😀

  Respon
 • En cap de les fotos he pogut veure cap paperera, però si un munt de merda per terra, com ara llaunes de birra buides, taps de suro, paquets de cancerigen tabac…

  Quin afany recaptador més descarat!

  Rojo tu i roja tu moto, FACTURA AL CANTO, R O J O!

  Llàstima que no ens hagis protegit la vista aplicant la distorsió de les matrícules també al que apareix de l’operadora ‘dominant’

  Respon
 • Deia que lo de ‘dominant’ sona una mica com a ‘sado’, oi? 😉

  Salut!

  Respon
 • vaja…

  a un amic meu li va passar semblant, aparcava damunt l’acera per no ocupar una plaça de cotxe i li varen dir que no hi podia estar. Ara la moto ocupa un plaça de cotxe.

  Aquí a on tu dius hi vaig anar a principi d’estiu, un lloc ben guapo 🙂 i també vaig emprar un lloc de cotxe, mira que ho trobo un abús per part meva el tudar tant d’espai, però ara segur que sempre l’empro.

  En fi, sembla que s’ha posat de moda catalogar als moters de persones incivilitzades i vàndals, que hi farem.

  Lo fotut és veure com el “borreguisme” i el “perquè sí” comanda damunt la raó, de vegades penso que en Kurt Kovain tenia raó, sostenia la teoria de que “si fos més pur, seria més feliç”

  Respon
 • TommyX: en això es basa el que em deia que trobava que no guanyaria el recurs.

  Al teu amic només li van dir? Vull dir, també perpetraren una sanció amb el qualificatiu greu?

  No arreu maten mosques a canonades, em consta. Quan l’encàrrec és gestionar el civisme –i no aquest anar contra la gent que sembla que fan per Santa Margalida– avisar és el més raonable per un cas tant confús com aquest.

  Respon
 • Això ja surt a la primera plana en buscar Ajuntament Santa Margalida a Google 😀

  http://www.google.es/search?hl=ca&q=ajuntament+santa+margalida

  Respon
 • […] Tot aquest post ve arrel d’un comentari que ha aparegut al post del Benjamí que comenta que la cerca de l’Ajuntament en qüestió ja dona l’article del Benjamí en primera plana de google, i com que la petita aportació que puc fer jo és afegir visibilitat doncs això que ho referencio i a veure si al manco l’afany recaptatori d’aquest consistori surt ben alt a google. […]

  Respon
 • El problema -l’intenció d’en Benjamí- crec no es tant el desig recaudatori si mes no, el caire sociológic. El (o la) que va esciure la seva butlleta de denuncia podría esser posiblement un “agente de la autoridad local” pertenyent a alguna de las promocions policials accelerades (PPA) disenyades per Rodriguez, en Feliu i el seu equip, a l’antic govern. En dos mesos de cursets accelerats del EBAP els “policíes” estaven al carrer. Sense formació ni criteri abastament. Gent amb el Graduat Escolar, normalment procedent del fracás escolar i que no trobant altre feina s’apuntaren a la maravellosa escola d’Es Pinaret, que feia agents locals “como churros”. De tot aixó, Benjamí, no hem preocupa tant l’esforç intelectual de esbrinar la legalitat de l’aparcament degut o indegut. Aquesta gent, per Llei, duu una pistola semiautomática del 9 mm Parabellum. En deman si els seus coneixements per menajarla son al mateix nivell del “Código de Circulación” tal com l’interpreten al teu cas i si han tingut, o no, el mateix nivell de formació adient.
  Aixó si que es GREU i es sols un petit emperó GREU exemple.

  Respon
 • Un d’Alagaida: Sí, m’amoïna més la cosa sociològica. ÿs inquietant que les «forces d’ordre» puguin sancionar una acció d’empatia i civisme.

  El que contes de les pistoles: la presència de l’eina a la cintura els hauria de recordar, tota la jornada, el seriós del paper que la societat els ha encomanat.

  Respon
 • Totalment d’acord amb l’hauria. Altre cosa es la crua realitat. Voldría insistir en que lo de la pistola -com has entés perfectament- es una mostra. Es una cata. D’altres elements n’hi ha, n’hi ha.
  Per cert, a la multa no la paguis: insumissió! que corrin!

  Respon
 • A vegades ens torturem amb problemes sociológigcs i en el fons son de lo mes corrent. No es Santa Margalida, es Capdepera. A la fi es lo mateix. Un genéric.

  http://www.diariodemallorca.es/secciones/seccion.jsp?pRef=1657_3_0__Part-Forana

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.