Monket Calendar (i AJAX)

Monket Calendar logoMonket Calendar és un programa GPL fet a l’AJAX manera.

Monket Calendar és lliure i qualsevol el pot instal·lar, copiar, modificar, millorar o adaptar-lo a les necessitats particulars.

AJAX

Si no coneixes AJAX i pots llegir codi, instal·lar Monket Calendar i tafanejar pot servir-te per descobrir una forma programar ben interessant.

AJAX permet fer aplicacions web amb interfícies de qualitat.

Fins no fa gaire els formularis convencionals –com els que podem trobar a tantíssimes planes web– eren la única forma d’entrar i editar dades usant un navegador. Van bé per entrades simples de dades, però no són pràctics per entorns on s’entrin moltes dades, sovint amb presses.

Per exemple: si el camp d’un formulari demana el codi d’un client, per l’operador va bé que, en acabar de teclejar-lo, aparegui escrit el nom del client. Per aconseguir-ho amb un formulari cal recarregar tota la plana web, aquest cop amb el nom del client.

El mètode és suportable en força situacions, però en altres no. A una factura de segons quins rams on pot haver-hi fàcilment una dotzena d’articles. En acabar-la, la plana s’haurà recarregat un caramull de pics i és més gran a mida que s’hi entren més articles. Un punt de venda pot fer moltes factures al llarg d’una jornada de treball. Tanta recarrega fa que els programes vagin lents –especialment quan hi ha Internet pel mig– i tot plegat pot posar a prova el funcionament de qualsevol navegador, la seva memòria cau i un caramull més de coses que no estan pensades per a treballar d’aquesta manera.

Amb AJAX és possible modificar el contingut d’una plana web sense recarregar-la. Quelcom tant simple fa possible aconseguir programes pel web que siguin fàcils d’usar i no posin a prova la resistència del navegador ni la paciència de l’operador.

Una oportunitat per a fer reenginyeria de programari

Les aplicacions web són una bona forma de començar a usar programari lliure dins l’entorn empresarial.

Un bon nombre d’empresaris estarien disposats a canviar de programes si els nous permeten treballar a través d’Internet amb la qualitat que AJAX permet aconseguir.

Si són programes lliures, els podran modificar, afegir-hi més programes lliures, integrar-los, i poc a poc aconseguir un programa únic perquè s’adapta a la seva forma particular de treballar, just allò que permet ser diferents de la competència.

Avui els programes a mida estan mal vists. Sovint es diu «cal començar de zero» tot recordant el cost en temps i diners que sol suposar un projecte a mida. Això és veritat quan s’usa codi privatiu, perquè cada empresa de serveis informàtics només pot treballar amb el seu codi, una matèria indispensable a l’hora de fer programes a mida. Si no el té, caldrà que s’hi posi des de zero –i quan el té d’altres projectes, qui va pagar el primer projecte sovint troba «que li posen les banyes». Amb el programari lliure mai no es comença des de zero cap projecte a mida. Usant de base programes com Monket Calendar és possible començar des de cinc o més. Tampoc ningú se sent banyut, perquè des del primer moment s’és conscient de l’existència d’una llicència GPL que serveix de marc per a pactar tots els detalls i que tot plegat sigui ètic.

Començar amb un programa com ara l’agenda és una forma no gaire arriscada de conèixer el tictac de la instal·lació i modificació de programes lliures, conèixer tècnics especialistes en programes lliures i trobar-ne que facin bé la feina –cal no confondre la qualitat del model lliure amb la capacitat del bitòleg de torn.

Monket Calendar només és un programa més d’agenda que té la particularitat d’usar AJAX. Però n’hi ha un caramull on escollir, tots lliures.

Compartir

Entrada anterior
Espanya perd el tren de la innovació
Entrada següent
Article de Marcello d’Elia Branco

1 comentari. Leave new

  • Cada cop estam més aprop de desenvolupar aplicacions web, que no pàgines, que pugin competir amb els clients gruixats. Els scripts per fer servir XMLRequest, els que ens permeten crear calendearis potents, els que ens permeten substituïr un TextArea per un editor complet, …

    Començam a tenir a la nostra disposició un conjunt de possibilitats que sols podiem imaginar fa alguns anys i que per exemple en el meu cas, ens atracàssim al desenvolupament web amb la sensació de no poder fer a la web el que voldriem.

    Des d’un altre punt de vista, tenir aplicacions web significa una menor dependència del sistema operatiu. 🙂

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.