TV3 i el menéame

TV3 ha presentat una nova versió del seu web. El nou lloc té icones per a enviar les planes a diferents llocs, entre d’elles cap al menéame. Com a soci fundador del menéame n’estic molt agraït. Però em deman perquè no hi ha també una icona cap a llocs en català que usen el programari lliure del menéame, com ara La tafanera.

Sovint ens demanen explicacions perquè no acaben bé al menéame els enviaments de noticies en català. Ens sap greu quan passa, però no podem fer-hi res. Al menéame els usuaris són qui «reben» les noticies votant-les positiva o negativament. Malauradament, les noticies en català sovint tenen vots negatius per mor la llengua. Perquè som catalanoparlants, ens agradaria que al menéame les noticies en català fossin acceptades com una cosa natural de l’estat espanyol, on hi ha prou persones que pensen i parlen en català, però no és el què passa. Voldriem canviar aquesta realitat, però no podem. Som co-fundador del menéame (cosa què fa que em demanin explicacions), però a l’hora de valorar noticies, la meva intervenció només pot ser amb un vot, el meu personal, que val el mateix que el d’un anticatalà de Valladolid. Si no fos així, si el meu vot personal pesés més que el de dotzenes d’usuaris, aleshores el menéame seria un lloc corrupte i tampoc no ho volem –de cap manera! La meva responsabilitat d’allò què passa no va més enllà del meu vot personal. Tot i això, no sempre me n’adono de totes les injustícies, i no puc compensar-les totes amb el meu vot personal positiu: cada dia arriben al voltat de 500 noticies, gairebé una cada tres minuts.

ÿs el que tenim, ens agradi o no. Sempre dic el mateix: si al menéame podem canviar els tics atàvics dels 150.000 espanyols diferents que cada dia hi passen, convencent-los que estan equivocats –alguns–, aleshores no perdríem el temps amb el menéame i ens podríem plantejar la dominació mundial, directament.

Estaria bé que els mitjans catalans promocionessin l’enviament de noticies als llocs en català. Si no ens volen al món real no passa res, perquè afortunadament el món virtual és diferent: podem exercir la nostra independència amb llocs com La tafanera. No importa burxar més allà on no ens volen. No cal traslladar els problemes del món real al virtual.

Ens hauria agradat fer un lloc en català pel menéame, però no hem pogut –fins ara. Posar en marxa la versió catalana del menéame és només traduir la interfície (cosa que ja vam fer) i instal·lar programari. No era gens complicat, però no bastava. Els llocs com el menéame són molt més que programari. Cal pasturar una comunitat, i és una feinada què coneixem, perquè el menéame ja ens dóna massa feina, i sabem que no tenim més temps per aventurar-nos en la tasca d’encetar noves comunitats. Fer-ho malament per falta de temps, i fracassar, no és pas el que voldríem pel menéame en català –el mou-me, o el remena’m, dominis que reservarem tot d’una que vam obrir el menéame. Per això vam estar contents quan vam veure que a La tafanera usaven el nostre programari lliure per a obrir un lloc en català. Alguns gallecs també ho han fet, amb Chuza, i sembla que els hi va prou bé. Bascos amb Zabaldu. Estem contents d’haver-los-hi estat útils.

Useu els llocs en català; siguem independents a un món, el virtual, que sí ens ho permet. ÿs una bona noticia, aprofiteu-la.

Compartir

Entrada anterior
Llibre dels fets en PDF
Entrada següent
Traducció a l’anglès del relat breu

11 comentaris. Leave new

 • Hola Benjamí.

  Per intentar el que dius, promocionar la Tafanera, vaig modificar el plugin share this de WP incloent-hi a aquesta i el remoume (que actualment no està funcionant), ho vaig penjar a la Tafanera indicant que l’enviaria a qui m’ho demanés i ho van fer 3 persones, potser ens costa massa engegar llocs nous tot i que tinguin com a llengua vehicular el català.

  ÿs llàstima que a menéame passi el que comentes amb les notícies enviades en català, potser una prova més que evident que la normalitat lingüística quan es parla d’Espanya, està lluny d’assolir-se una prova mes que evident del problema Catalunya-Espanya seguirà existint per molts d’anys, no en va la gran majoria de gent que hi participa al menéame, son joves, si les noves generacions pujen així, no hi ha cap esperança de normalitat. Jo no crec que hi tingués d’haver un lloc diferent per les notícies en català, em sona mes com a “reserva sioux” i jo soc un ferm partidari de la integració, la del mon real i la del 2.0.

  I el que és mes greu, el que hauria de servir al meu entendre, per a promocionar aquells weblocs de gent particular, sense massa possibilitats de fer-ho si no és a través d’aquest mitjà i poder donar a coneixer així el seu treball, ja sigui en català, castellà o anglés, és fa impossible mentre que la majoria de les notícies que hi arriben aportada ho son dels grans mitjans que no els fa cap mena de falta la promoció, el País, la Vanguardia, el periodico, etc. Mai m’he pogut explicar tampoc, com als 5 segons de penjar una notícia a vegads ja té 15 ó 20 vots negatius, hi ha gent que llegeix a la velocitat de llamp.

  Ah! el felicito per la teva intervenció en la taula del diumenge de la Catosfera i constato que els blocaires, sobretot eels que sou pal de paller, si que en teniu d’influència en la societat i cada cop molta més per sort de tothom.

  Que vagi bé, Salut i ⿬

  Respon
 • Idò jo sí que veig la icona de la Tafanera! Potser l’han posat gràcies al teu post 😉

  Respon
 • He visitat el lloc que enllaces, i just al darrera del meneame hi veig també icona de la tafanera

  Potser t’han llegit… 🙂

  Respon
 • Hola Foraviler, si aquest és el que vaig modificar Jo, i si que l’han llegt a la Tafa, però el que m’extranya és que no me ‘hagi demant mes gent. (potser cada un ja l’ha modificat, però quan navego per blocs .cat que tenen el pluggin instal·lat share this)no veig a la Tafanera per enlloc.

  ÿs llàstima, no per la modificació que jo he fet, sino tal i com diu el Benjamí, que hi hagi tant interés er exemple amb la catosfera i els dominis .cat i el català estigui pel damunt del castellà a internet i en canvi no tinguem interés ni les ganes per a fer l’esforç per a promocionar iniciatives com la Tafanera o el remoume.

  Que hi farem,;)

  Salut i ⿬

  Respon
 • amic Benjamí com saps, un grup de gent vinculada a la Catosfera estem enllestint un projecte en aquest sentit. Des de catosfera.net i amb una comunitat disposada a no deixar morir el projecte intentarem crear un lloc de trobada de les noticies i apunts en català lo més interessant possible. El programari lliure que vosaltres vareu posar a disposició és magnífic i el nou disseny que estem acabant pot ser molt interessant. La idea és que catosfera sigui un lloc de debat i trobada de la blogosfera en català i que millor que fer-ho des del punt de vista d’un meneame en català i amb gent il´lusionada per dur-lo a terme.

  Respon
 • Eduard, gràcies 😉 Dius que és una llàstima que al menéame passi el que coment. Jo dic que és una llàstima que passi a la societat, el menéame és només un reflex, no som tant importants! Alguns sembla que voleu que s’arregli al menéame, però ens demanau un miracle. Dl dia que pugui fer miracles, deixo el menéame i em distrec amb quelcom tipus convertir pedres en pans i peixos. Del que tu en dius «reserva sioux» jo en dic independència. Perquè tant interès en agradar als espanyols? Em recordau l’escena d’un ca perseguint un cotxe: mai no l’atraparà, i si ho aconsegueix, no sabrà que fer-ne.

  Sobre els vots ara pots mirar qui vota negatiu. També qui envia grans mitjans, i perquè ho fa. Mira qui són, què fan, pots preguntar-los-hi a «la fisgona». Aviat els hi podaras enviar un missatge intern. Naltros no podem fer res més que garantir que una persona només pot votar un pic. Jo només puc votar un pic, i si a casa algú ha votat abans, ja no puc votar jo perquè compartim adreça IP.

  Dani, foraviler: al blog que linco sí que té icona de La tafanera, però no al nou web de TV3 que hi anuncien a l’apunt. Per a veure el què dic, obriu qualsevol noticia del web de TV3. Per exemple aquesta: http://www.tv3.cat/videos/258439 En aquest moment hi ha del.icio.us, Digg, Technorati, menéame i Yahoo!

  Marc, molta sort! Us farà falta. Al Principat és molt més complicat fer comunitat que a d’altres llocs de l’estat espanyol. Som observador d’aquest tictac des de fa temps, i sobretot el contrast amb la gent de Mallorca m’ha fet veure alguns motius:

  • Al Principat es tendeix a tenir un problema per cada solució. ÿs igual si es tracta d’un gran projecte. Una petita errada marcarà molt més que tots els èxits. L’optimisme i l’empatia van cares. Mirau el Barça.
  • Tothom és «important». Si algú posa en marxa un projecte, en comptes de valorar només el projecte, es valora el fet que «no se m’ha acudit a mi ni a ningú del meu redol, llàstima». Tot seguit no s’hi col·labora, tot esperant que algú, més proper, faci un projecte semblant que sí recolzar. Potser és un tic de país de botiguers i petites empreses.
  • S’és massa competitiu. I total per a què? No se sap, però sembla clar que la lírica del «carpe diem» és vista una cosa per a dèbils. La competència no és mirant de ser millors i fer més feina, sinó fent pinya per a criticar els altres grups fent teòrica «som millors», però no sent-ho pas, sent només diferents –es perden molts esforços fent teòrica del melic. Competeixen entre sí fins i tot les associacions culturals sense ànim de lucre. No guanyen res no competint, i perden molt no compartint.

  Abans de posar en marxa el menéame ja havía vist aquest runrun amb els grups de promoció i defensa del programari lliure: mentre a Mallorca teníem grup molt fort (BULMA), al Principat hi havia molts grups petits i sovint barallats. Però el cas és què hi havia gent posant en marxa coses potentíssimes, més que a Mallorca. Això sí, gairebé sols. Un tio va muntar tot solet una distro «Live-CD» en català, la primera de totes. ÿs clar, la primera versió tenia algunes errades totalment comprensibles. Endevinau què va passar? Des d’un dels grups més coneguts al Principat –que en comptes de fer de pal de paller ha fet sempre de pal de roda: «Si és que clar, això falla perquè una sola persona sense experiència, ja se sap. Naltros som més, i tenim experiència. Tots els CD (*) que hem presentat sempre han anat perfecte, i n’hem repartit tants milers, perquè som l’hòstia i bla bla bla.».

  VilaWeb sí ha fet comunitat, potser ells se’n sortirien a l’hora de posar en marxa un lloc com el menéame. La resta ho té complicat pel que miro d’explicar. Si les noticies arriben a portada amb una vintena de vots només, la sensació de poc moviment farà que els principatins critiquin més que no pas col·laborin fins aconseguir més vots, més participació, i serà molt difícil consolidar el projecte 🙁

  (*) CD, no pas distros de GNU/Linux. ÿs molt diferent. Però era igual: la qüestió és tenir un problema per a cada solució, mirar si ho hem fet «naltros» o «ells», i ser «competitiu» encara que no calgui.

  Uf, quin totxo de comentari 😉

  Respon
 • Estic totalment d’acord que cal recolzar les eines de xarxa en català. Com que veig que a La tafanera donen instruccions de com afegir-la als blocs allotjats a bloc.cat, la poso en el meu. No m’ha costat gens ni mica. I si trobo instruccions pel servei gratuït de WordPress, també l’usaré en algun altre lloc.

  Trobo el teu apunt molt oportú. Gràcies!

  Respon
 • Em sembla molt bé que manteniu la integritat de meneame, encara que a vegades el resultat no sigui l’esperat. A vegades, per canviar alguna situació que considerada injusta es canvien les regles per fer-les més favorables a uns que altres fent que el sistema es perverteixi i perdi en igualtat i democràcia. Per altra banda, jo no perdo l’esperança que amb pedagogia, aquestes persones poden acabar entenent-nos algun dia.

  ÿnims!

  Respon
 • Benjamí, tens raó! L’enllaç que jo havia vist, no és el del blog, ni el de TV3, és el de 3cat24.cat, que és la part de notícies de TV3 (si no vaig errat). Aquí si que hi ha els enllaços a menéame, i a latafanera: http://www.3cat24.cat/noticia/254861

  Respon
 • Hola, Benjamí! T’escric des del tv3.cat. Hem llegit el teu apunt sobre la integració de La Tafanera al nostre nou portal. Només dir-te el que hem comunicat a altres usuaris que ens han fet la mateixa pregunta: els terminis d’estrena ens van obligar a deixar fora algunes prestacions que teníem previstes i implementades, però no degudament testejades. Per això l’hem inclòs una vegada hem estrenat. Estem fent el mateix amb altres àrees del web: intentem millorar-les paulatinament, ara que la pressió del dia D ja s’ha esvaït.
  Per descomptat, moltes gràcies pel teu suggeriment 🙂

  Respon
 • Gràcies a tu, Jaume 🙂

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.