Article de Marcello d’Elia Branco

Bitologia

Ricardo Galli, Marcello d'Elia Branco, Llorenç ValverdeA LaFarga.org avui han publicat un article de Marcello d’Elia Branco, datat al febrer de 2005, titulat «Software Lliure». En Marcello és l’impulsor del projecte governamental Software Livre Brasil.

A la introducció presenta Internet com una creació de hàckers i com a exemple de la capacitat d’innovació de les tecnologies lliures. A continuació parla de les corporacions que es volen apropiar i controlar tota aquesta tecnologia, dient que són els veritables «pirates». No s’oblida reconèixer que que, contradictòriament, les corporacions van contribuir a l’expansió mundial de la Xarxa i la consolidació de la revolució digital –afegeixo que tot plegat ha estat per mor del seu monopoli damunt els sistemes operatius, una cosa a la que la Xarxa també està ajudant a posar-hi remei, tancant un poc més el cercle de la revolució.

En Marcello fa un anàlisi interessant sobre el color polític del programari lliure. Tanca l’article demanant que ho expliquem més enllà de l’esfera selecte de la «people de la information society». Diu que cal «sensibilitzar les organitzacions socials que lluiten per canvis estructurals en el planeta a actualitzar els seus discursos, pràctiques i programes polítics, incorporant els temes de la revolució digital al segle XXI amb la prioritat adequada» perquè una «Nova Societat de la Informació és Possible».

Idò sí, en això estem.

A LaFarga.org el trobareu en format SXW de l’OpenOffice.org (OOo). Usant aquest programa l’he passat a format HTML, per què el pugui llegir amb només el navegador qui encara no té l’OOo.


Foto: d’un apunt al blog d’en Llorenç. Des de l’esquerra: Ricardo Galli, Marcelo d’Elia Branco i Llorenç Valverde.

Compartir

Entrada anterior
Monket Calendar (i AJAX)
Entrada següent
Vam veure (i escoltar) en Lessig

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.