Si tens un Apple, necessites un X11

X-Window logoSón moltes les utilitats de X-Window (o X11) a un Apple. Des de poder usar un caramull de programes gràfics lliures, fins a canviar força l’utilitat del teu ordinador. Per exemple, si el vols veure ‘volar’ pots instal·lar Fluxbox, un administrador de finestres minimalista i prou elegant per un macquero. Amb ell, Firefox + Thunderbird i OpenOffice.org, podràs fer gairebé tot el que s’usa amb un ordinador, l’andròmina multipropòsit del moment. Que no és poc, vaja.

Apple explica com instal·lar i configurar X-Window a ordinadors amb MacOS X. Ho fan a la secció per programadors del seu web i donen prou detalls tècnics… que poden fer recular als maqueros no informàtics. Es tracta de triar només la part on explica com s’instal·la i configura. No tenc cap Apple per comprovar-ho, però sembla que és fàcil:

X11 is available as an optional install on the Mac OS X v10.3 (Panther) CDs. Run the Installer, select the X11 option, and follow the instructions.

[tall]

The Installer puts X11.app into /Applications/Utilities. Simply double-click to launch. Congratulations! You now have an X11 environment running on your Macintosh.

A la configuració expliquen detalls interessants com ara activar el X11 forwarding (reenviament de X11). Serveix per usar programes X11 a través de la xarxa de casa i Internet. L’invent és prou potent com per canviar la forma d’instal·lar i mantenir els teus programes i dades:

Si estàs davant un altre ordinador diferent a l’Apple on has instal·lat l’X11 i tots els programes gràfics, amb el reenviament pots usar-los a distància. En cas de tenir varis ordinadors, no importa que instal·lis l’OpenOffice.org a tots, per exemple, ni que escampis documents per totes les màquines. Així, bastarà que facis còpia de seguretat de les dades i configuracions de l’ordinador que serveix programes X11. Amb rsync les còpies poden ser per xarxa entre ordinadors o discs, així t’estalvies pèrdua de dades per mor d’avaries de maquinari. Quan no estàs a casa, basta que trobis un ordinador amb X11 (un altre MacOS X, un Linux, FreeBSD o UNIX) i podràs arrancar qualsevol programa del teu Apple –això sí, caldrà una bona canonada perquè la cosa gràfica pesa un poc. Un Mac Mini abandonat a qualsevol racó de casa pot convertir-se en un servidor ideal –i barat– de programes X11.

(Vist a Slashdot)

Entrades relacionades

4 Comentaris

 1. Hola Benjamí, una curiositat: sóc valencià…
  Em pots dir el significat de l’expressió
  per mor que fas servir molt i que sols te l’he escoltada a tu??

  Merci…

 2. Cubells: Et copipastejo de l’entrada «mor» a l’Alcover Moll:

  […] a) Per mor de: per causa de, per culpa de; cast. por mor de. «Hem fet tard per mor de la pluja». «Per mor de tu no podrem sortir!»Cansat tal volta de la selvàtica lluita que per mor d’ell se feia, Massó Croq. 20. La finestra ajustada per mor del ressol, Pous Empord. 190. b) Per mor de o per mor que, seguit d’un verb: per tal que, amb l’objecte de. Sa mare, al restar viuda, havia llogat el piset per mor de fer estalvis, Pons Auca 21. Va enviar a cercar el pintre Lluch per mor que li pintés un lion, Alm. Ross. Cat. 1923, pàg. 46. Convenia callar per mor de no treure’l d’entre la més fina aristocràcia, Roig Flama 66.

 3. Pau Rul·lan FerragutGener 23, 2005 en 11:20 am · Respondre

  Reeees… que cony de X11. Si tens un Apple, necessites un un sistema com toca.
  I si ets un poc masoca, també

 4. Pau: arreglat. Faltava qualque «a href». D’acord, està clar que es pot posar un GNU/Linux complet a un Apple… però si el nucli Darwin és codi obert, la part gràfica X11 és lliure i MacOS X ve carregat de programari GPL i per tant lliure (CUPS, Samba…) gairebé no queda res privatiu important a l’Apple, no? 🙂

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada