Prediccions

Bolla de vidreLa tecnologia sovint és carnassa de profetes que invariablement topen de morros amb la frase d’en Samuel Glodwyn: «Mai facis prediccions, especialment sobre el futur». N’Alan Kay va amollar una altre bona cita: «La millor manera de predir el futur és inventar-lo».

Si visites els enllaços, veuràs que tant l’un com l’altre van treballar molt. En Kay ha guanyat una partida de premis just aquest 2004. Els pencaires saben que la seva feina té moltes interpretacions. En vista de les respostes dels usuaris, sovint inesperades, en Llorenç Valverde descriu alguns invents com a «preguntes incorrectes». ÿs mal de saber quina pregunta és la que agradarà més, perquè està clar que les prediccions no funcionen. Per això, en comptes de callar, com diu en Glodwyn, la Corporation X de torn encarrega un rumor al seu departament de propagada. Per estalviar-se la feinada d’inventar el futur, com diu en Kay, intenten modificar-lo per que s’adapti als seus projectes. Els rumors són la matèria primera dels predeictòlegs, sovint massa rumoritzats, mediatitzats i corporativitzats –pel meu gust.

Un cas: Segons n’Ismael Nafría, el setembre (ni l’agost ni l’octubre) del 2002 havia de passar això: «La Tablet PC de Microsoft despierta pasiones». Quin crèdit pot tenir una predicció de futur que ignora el passat? L’invent no és de Microsoft, sinó de n’Alan Kay. Clar, que sempre es pot dir que va aixecar passions, però no compres. O que tot és culpa de l’atemptat de l’11 d’aquell mateix setembre…

Però tot i que el passat digui que les prediccions no tenenen cap fiabilitat, sempre hi ha –i haurà, jas predicció– experts (o no) disposats a participar a conferències preparades amb l’objectiu de predir el futur. Tot plegat no quedaria tant malament si no fos perquè, a sobre, intenten encertar. I per si no bastés, les prediccions queden publicades a la Xarxa anys i panys. Van beníssim per saber amb quanta distància –si molta o moltíssima– hem d’agafar-nos qualsevol predicció.

Aquest apunt és perquè he rebut un missatge anunciant Next’05 i l’historial de l’esdeveniment m’ha permès llegir les prediccions de les edicions anteriors i una de propina que no està a la plana, la del 1996… de fet, pots començar per aquesta, que és la mes vella. Per llegir la següent basta amb canviar l’any de l’adreça, al navegador.

(Imatge de http://predictions.astrology.com/cb/, on també pots demanar prediccions)

Compartir

Entrada anterior
Doble moral i llicències
Entrada següent
Cuina i programari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.