Els peixos que hem menjat

Cercant més informació del corball (escorball a Mallorca), trobo una bona plana que conté una llista de peixos segons el gust del Josep Pla expressat al llibre «el que hem menjat».

Hi estic d’acord, però al cap roig hi afegiria l’escórpora. És un peix poc valorat, sovint venut com a morralla, però que té un sabor fantàstic i carn de consistència notable.

Els noms de peixos canvien molt a cada zona. Per això, en cercar-los a Internet, va bé usar el nom llatí per tal que compareguin articles i fotos al monitor. En el cas de l’escórpora és Scorpaena porcus i l’he trobat al DCVB. La cerca a l’inrevés és més complicada, i trobo a faltar llocs web on recullin noms locals de peixos. També perquè sembla que es perden. Tant que és massa freqüent que a la peixateria faci falta dir lubina en comptes de llobarro.

Des del març vins el juliol és la millor temporada per a trobar bones escorpores i caps rojos. Ho expliquen al nº 57 de la revista Descobrir Cuina. També fan referència a la classificació del Pla, apuntant que a la preferència pel llobarro potser caldria afegir-hi salvatge, doncs el gros dels exemplars que podem trobar als taulells són carn ociosa de pinso de piscifactoria.

Bullit i amb quatre patates i una pastanaga és molt bo. Això quan es comencen a tenir anys és quan es comprèn millor.

–Josep Pla, parlant del llobaro al llibre «El que hem menjat» (p. 270)


Imatge trobada aquí.

Entrades relacionades

2 Comentaris

  1. Per cert, gerret és el peix que divendres, a la ràdio, vaig dir que en cercava el nom local. Però sembla que anava errat i a Mallorca també nom gerret.

  2. A mi el meu peix preferit és el peix globus.

    SSH rulez 😀

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.