El Nokia E65 navega amb KHTML

El Nokia E65 és un mòbil que duu el sistema operatiu Symbian, que no és lliure [1], però que té un navegador de motor lliure: el KHTML.

En dir que una web no es veu bé amb el Konqueror, sovint els webmestres reaccionen amb un «Konqueror? Mani? I això què és? Mem si ara hauré de pensar el web per a tots els navegadors estrambòtics que aquests llests s’empesquen per a tocar-nos les gònades». Idò potser caldria que els webmestres sabessin que un web que no es veu bé amb el Konqueror, tampoc no es veurà bé a un parell de llocs prou importants:

  • A molts mòbils Nokia i afegitons. Sí que són featurephones encara un poc mals de veure, però temps al temps: en uns anys tothom navegarà amb el mòbil –no exclusivament, clar, sinó com a complement de l’ordinador.
  • Al navegador Safari, perquè està basat en KHTML. ÿs el navegador que arranca per defecte als ordinadors Apple amb el sistema operatiu MacOS.

El Nokia E65 s’identifica com Apple i Safari als servidors que visita. De fet, he sabut la cosa del KHTML en revisar aquest registre del servidor on havia provat el mòbil.

192.168.0.248 – – [29/Jul/2007:02:10:34 +0200] “GET /~benjami/tmp/xxx/ HTTP/1.1” 200 1581 “-” “Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.1; U; en-us) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413 es65”

Motors HTML

Els navegadors estan construïts en vàries capes amb l’objectiu de fer-ne més fàcil el manteniment i adaptació a vàries plataformes. Les capes més importants són l’interpret d’HTML i la interfície. El motor HTML s’encarrega de devallar les planes web i pintar-les a la finestra del navegador, una finestra que manté en marxa l’altre motor, el de la interfície. Separar els motors permet que molts programes pintin planes web, així fent prou fàcil col·locar continguts web a molts entorns. El correu electrònic és el més conegut.

Al projecte Konqueror feren un motor prou bo, el KHTML. Perquè és lliure, a can Apple l’agafaren pel seu navegador Safari. Per cert, l’elecció no va agradar gaire al projecte Mozilla, autors d’un altre motor, el Gecko que fa rodar el popular navegador Firefox.

El KHTML és una creació de l’equip del Konqueror, que és una divisió del projecte KDE —l’escriptori lliure que uso cada dia. D’un escriptori en va sortir un navegador, que va donar aire a una Apple sense navegador quan Microsoft li digué que s’havia acabat l’Explorer per Mac. També fa que molts mòbils naveguin.

Tot i això podeu posar-hi messions: el webmestre poc inquiet de dalt us dirà que el programari lliure és una cosa residual, per a gent estrambòtica, i que no importa tenir-lo gaire en compte a l’hora de fer feines amb bits.


[1] El sistema operatiu dels mòbils dóna per a escriure’n un altre apunt. No hi entro ara per no allargar massa aquest. El que hi podria dir és al voltant que encara no hi ha possibilitats d’elecció del sistema operatiu dels mòbils com sí passa amb els ordinadors –i els mòbils cada pic són més semblants als ordinadors. Mentre no i hagi possibilitat d’elecció tampoc no és gaire pràctic quedar-nos sense la part que compram en firar-nos un mòbil: connexió a una xarxa de telefonia. ÿs prudent com això, una connexió, i no com a ordinadors per a gestionar les nostres creacions digitals.

Compartir

Entrada anterior
El decliu de la societat balear a través del bricolatge
Entrada següent
Darrers Ítaca i un parell de Mallorca en Xarxa

1 comentari. Leave new

  • [1] Ja es molt prop el moment que sia possible la elecció del SO als mobils, d’aqui poc m’arribara la versió de desenvolupament del neo1973 amb open moko: http://www.openmoko.com/ que vaig comanar fa 2 setmanes.

    S’an encarregat mes de 1000 unitats de la actual versió de desenvolupament i aixó indica que mols desenvolupadors hi estan interessats.

    Esta previst que amb l’ajut dels desenvolupadors de soft lliure hi haura una producció pel public de massa cap a final d’any.

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.