Ahir explicava que TV3 ha posat en marxa una prova pilot per a emetre vídeo amb el format lliure Ogg Theora. A la plana de la prova pilot ens demanen que comparem el Theora amb el Windows Media Video (WMV) que usen ara:
També oferim en paral.lel el mateix senyal amb windows media video de manera que els usuaris puguin comparar. Per tal de recollir el resultat daquestes proves, et preguem que ens enviïs els teus comentaris a pilot3ac@tv3.cat
Diuen que la comparació fa que sembli millor el WMV que no pas el Theora.
Passa perquè la pregunta està mal feta: si es tracta de comparar el senyal, aleshores la plana que proposen no és pas la millor manera. He engegat un altre reproductor –el MPlayer— i la imatge del Theora té més qualitat que a la plana pilot de TV3. Aquí teniu el resultat [1].
Estic segur que el senyal és el mateix, tal com diuen –no se si ho és la qualitat del flux de bits, que en el cas del Theora l’han seleccionat baix (ho podeu veure a les adreces que publico devall). Però el reproductor Java que posen a la plana no és gaire fi. Jo no he pogut comparar el WMV amb el Theora dins el Java pels motius que ja explicava ahir: el reproductor del WMV no arranca al meu ordinador. A més usuaris del GNU/Linux els passa el mateix.
He pogut fer una comparació entre Theora dins Java i Theora dins MPlayer perquè l’Alfons ha pescat l’adreça del senyal i l’ha publicada a un comentari. Ha bastat aquesta ordre per a engegar el MPlayer:
$ mplayer http://stream.flumotion.com/tv3/tv3/low.ogg.m3u
O aquesta pel VLC:
$ vlc http://stream.flumotion.com/tv3/tv3/low.ogg.m3u
I el resultat també és diferent, aquesta és la pantallada [1].
A TV3 haurien de publicar l’adreça, si volen aconseguir el màxim de proves. Aleshores cadascú podrà veure l’emissió amb el programa que vulgui. Forma part de la llibertat usant ordinadors: poder escollir reproductor. Es pot fer quan s’usen formats lliures que qualsevol reproductor pot implementar sense demanar permís a ningú. Aleshores hi haurà reproductors Theora pel mòbil, el PDA i la liquadora. No importa que diguin on (la seva plana) i amb què (el Java que hi han posat) s’ha de veure cap emissió, tal com tampoc no diuen si l’emissió clàssica, per les ones, s’ha de veure en un Philips, Sony, JVC, Panasonic o Silver Line.
—
[1] Les pantallades de vídeo solen estar un poc enfitades. La sensació de qualitat és més alta si la imatge està en moviment.
6 comentaris. Leave new
He fet la comparativa amb el MPlayer: http://blog.bitassa.cat/arxiu/2007/01/09/657/
Donats els meus mals vicis windowsers tenia costum sempre de mirar televisions i escoltar emisores de radio a traves d’alguna pàgina web.
Navegar per enllaços, recordar adreces,… fins que vaig descubri els streams i reproductors com el mplayer o el vlc.
Ara acostumo a fer scripts amb les meves emisores preferides i les veig via consola amb una sola instrucció i de forma molt falaguera.
Així trobo que amb el vlc ja es veu prou bé el 3/24, a més dona la llibertat absoluta de veure el programa des d’on es vulgui, el portatil, l’ordinador el nokia 770, i això és el que té de bo com dius, que no cal haver de navegar per veure segons quines coses i treure rofit d’internet.
El dia que es tasten aquesta mena de coses no es vol tornar pas enrera.
[…] Amb un contra-apunt aquí: http://blog.bitassa.cat/arxiu/2007/01/09/656/ […]
Amb el Kaffeine (motor Xine) es veu la mar de bé. A més, es pot desar al disc amb Fitxer->Desa el flux
Amb el Totem també es pot obrir l’enllaç directament, tot i que la imatge es veu més gran (i borrosa) que amb l’VLC o l’MPlayer.
Gràcies Alex pel suggeriment. No tenc el Totem, perquè vaig amb KDE i comporta instal·lar molt programari que després cal mantenir 😉