Fa dies que tenc rsync.net a la llista de candidats on fer-hi còpies de seguretat remotes, i aquest cap de setmana m’he decidit a obrir-hi un compte.
El preu és raonable, les condicions d’ús també, i té obert un SSH no interactiu junt a d’altres protocols com el WebDAV, però no els conec gaire i amb SSH ja passo.
Un cop tastat, veig que el servidor va prou ràpid i són atents. El primer cas: a can PayPal van interferir el pagament amb una confirmació de les meves dades [1] i em semblà que no pagàven, al final. En preguntar a rsync.net si havien rebut doblers, em digueren que no però m’obrien el compte i «When you get a chance, just use this URL: [adreça cap a PayPal]». No és gaire freqüent trobar-se coses així, i cal explicar-ho perquè la Ret també és un món de converses.
El detall de la no interactivitat del SSH evita problemes de seguretat, però fa possible enviar les dades xifrades amb l’rsync. També escriure ordres, com ara aquesta per a crear un directori:
$ ssh usuari@servidor-assignat.rsync.net mkdir /usuari/directorinou
El SSH també serveix per a posar en marxa una cosa tant colossal com el sshfs, que permet muntar el compte a rsync.net a l’ordinador local mitjançant el protocol SSH. Un cop muntat s’hi pot fer de tot: editar-hi i arxius directament, arrancar programes (fins i tot gràfics, diuen), o trobar-hi el que calgui amb find i grep.
La còpia cap a rsync.net pot ser de moltes maneres, i potser la més eficient és un rsync xifrat i amb compressió. Si el posam al cron ens en podem oblidar, i ja avisarà per correu electrònic si alguna cosa falla. El primer dia cal esperar, però a partir de la segona còpia només envia els canvis. Basta afegir l’opció z per què les dades viatgin comprimides.
M’ha anat bé usar el programa logrotate
per aconseguir vàries versions de la còpia. Aquí hi trobareu la recepta per aconseguir còpies diàries, setmanals i mensuals.
El SSH transmet les dades xifrades, però les guarda sense xifrar, i pels directoris més delicats potser cal usar el Duplicity.
Si obriu un compte a rsync.net, dieu que veniu de part meva i augmentaran els GB del meu compte –si és que ho feu perquè ho llegiu aquí, clar.
—
[1] Cosa que vaig fer després de comprovar la connexió i tots els certificats que arribaren de PayPal, perquè hi ha molt pishing amb aquest lloc.
5 comentaris. Leave new
quin cromàs!
Un apunt molt instructiu sí senyor!
Benaurats els pessimistes, perquè fan còpies de seguretat!
Ara a més pòden fer-els via rsync.net 🙂
Bon cromo!
Tal vegada et sigui d’interes aquesta manera d’usar rsync per estalviar espai a l’hora de rotar les copies:
http://www.mikerubel.org/computers/rsync_snapshots/
Miquel, és una altre forma interessant d’usar-lo alternativa al logrotate, un poc més senzill d’usar.
Gràcies pels comentaris!
[…] Des d’aleshores cada dia, a les 7:15, discreta i obedientment fa que al disc USB hi hagi exactament el mateix que al disc del sobretaula. La cosa es pot perfeccionar afegint-hi una rotació per a tenir vàries edicions de la nostra informació i no només la darrera –aquí en vaig parlar i sorgiren un parell de receptes. […]