Tornar enrere programes a la Debian Sid

La Debian Sid és una versió inestable del GNU/Linux perquè hi van a parar tots els programes nous. Tot i ser inestable, dau n’hi do la qualitat del que arriba: no arriba a ensurt trimestral, i quan cau sol tenir solució en poc temps. ÿs el que té estar permanentment al darrer crit en bitologia lliure: de tant en tant els crits són perquè falla un programa important.

Avui ha passat amb l’OpenOffice.org: petava en arrancar. Tenc instal·lat el programa apt-listbugs que m’avisa d’errors cada cop que arriba un programa nou i abans d’instal·lar-lo. En el cas de l’OpenOffice.org va dir que «openoffice.org-writer: Oowriter dies after startup» però vaig pensar que una cosa tant greu ja estava arreglada. Idò no, perquè l’error és del divendres. Vaig badar no mirant-ho, perquè diu el número d’error (en aquest cas el #390136) i puc visitar el lloc bugs.debian.org i saber com està la cosa. Però quan porto molts dies sense actualitzar, aleshores arriba massa cosa nova de cop i passen dues coses: no se què és d’ahir i què té dies; fa vessa cercar l’estat de tants bugs can Debian. Si he tirat pel recte i resulta que he instal·lat una nova versió que no puc usar perquè falla, aleshores cal que torni a la versió anterior.

La recepta

Primer miro a quin «source» pertany el programa que falla. He cercat el del paquet Writer, que forma part del paquet openoffice.org-writer [1], així que he escrit:

$ apt-cache show openoffice.org-writer

Apareix un festival d’informació sobre el paquet, però només interessa el «source» i cercam on diu «Source: openoffice.org».

Ara caldrà entrar una retxa a l’arxiu /etc/apt/sources.list per tal d’afegir el servidor on trobar versions anteriors –snapshot.debian.net– i el «source» del programa que necessitam:

deb http://snapshot.debian.net/archive pool openoffice.org

Tot seguit és el torn de l’actualització de rigor, ço és, que miri quins programes hi ha dins el servidor afegit:

$ sudo aptitude update

Després l’actualitació puc saber quantes versions de l’OpenOffice.org hi ha disponibles. Ho diu el programa apt-cache amb l’opció «policy»:

$ apt-cache policy openoffice.org
openoffice.org:
  Instal·lat: 2.0.4~rc2-2
  Candidat: 2.0.4~rc2-2
  Taula de versió:
 *** 2.0.4~rc2-2 0
    500 ftp://ftp.fr.debian.org unstable/main Packages
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages
    100 /var/lib/dpkg/status
  2.0.4~rc1-1 0
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages
  2.0.4~ood680m2-2 0
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages
  2.0.4~ood680m2-1 0
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages
  2.0.4~ood680m1-1 0
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages
  2.0.3+2.0.4m179-1 0
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages

[…]

N’hi ha un grapat més que no copiaferro. Tenc la 2.0.4~rc2-2, que falla, i la 2.0.4~rc1-1 és l’anterior més moderna. ÿs la que instal·laré tot seguit:

$ sudo aptitude install openoffice.org=2.0.4~rc1-1

Demana un parell de cops si estic segur de voler tornar enrere i dic que sí. En uns minuts tenc la versió anterior de l’OpenOffice.org i ja puc usar-lo un altre cop.


[1] Com ho he sabut? A traves del nom real, al disc, del programa Writer. ÿs /usr/sbin/oowriter. Sabent-lo, el dpkg en diu el nom del paquet a qui pertany:

$ dpkg -S /usr/bin/oowriter
openoffice.org-writer: /usr/bin/oowriter

ÿs l’openoffice.org-writer. Té els seus avantatges, conèixer els programes pel seu nom i no per l’entrada a un menú clicliclic, imitació de l’Inicio del Windows, on no hi cap ni una agulla dreta i sense cap. Podeu saber el nom polsant dues «o» a la línia d’ordres i polsant la tecla TAB: dirà quants programes comencen per «oo». Hi ha més trucs, però en sortiria un altre apunt.

Compartir

Entrada anterior
Bill Gates, el senyor dels bits (era: Bienvenido Mr. Marshall)
Entrada següent
Guardar l’activitat d’un router Linksys WRT54GL amb OpenWRT

1 comentari. Leave new

  • […] L’apt-listbugs és un programa que consulta el servidor bugs.debian.org per a trobar errors importants dels programes que estem a punt d’instal·lar. ÿs per a la distribució Debian Sid del GNU/Linux, perquè allà hi arriben moltes actualitzacions encara calentes del forn i poden provocar qualque mal de ventre. Però mai passa res important: aquí vaig explicar com tornar enrere quan passem llis dels advertiments de l’apt-listbugs i brollen els problemes. […]

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.