El whois dels .cat més fàcil encara

Qualsevol sistema GNU té l’ordre –el programa, vaja– whois per a consultar detalls d’un domini. En el cas dels .cat basta escriure:

whois -h whois.cat nomdomini.cat

L’afegitó -h whois.cat és perquè cada domini té el seu servidor per a respondre aquestes peticions. En el cas del .cat ho fa la màquina whois.cat i l’-h vol dir host.

La qüestió és que per alguns dominis no importa posar l’-h, el whois s’ho imagina pel nom del domini del que se’n volen saber detalls. Passa amb els .com, .net, .org i un parell més.

Més fàcil encara

Després d’aquesta llarga introducció per a no donar qüestions tècniques per sabudes, el pinyol del que volia dir-vos: en Kiko m’avisa que a la distribució Debian del GNU/Linux ha arribat una modificació del whois perquè no faci falta escriure -h whois.cat. Sembla que ho ha fet un italià, el Marco d’Itri, gràcies!

Es pot saber amb l’ordre aptitude o llistant les primeres 10 retxes del registre de canvis del programa whois. Escrivint:

aptitude changelog whois
o bé
zcat /usr/share/doc/whois/changelog.gz | head -n 8     [1]

El resultat és

whois (4.7.13) unstable; urgency=medium

* Added the .cat, .jobs, and .travel TLD servers.
* Added the .co.pl pseudo-SLD server.
* Added new IPv6 allocations.
* Updated the hide_strings data for whois.crsnic.net.

— Marco d’Itri Fri, 24 Mar 2006 21:53:05 +0100


[1] Cal un zcat perquè l’arxiu changelog.gz és comprimit. El resultat del zcat seria tot l’arxiu, així que el redireccionam cap a head, un programa per a llistar n línies d’un arxiu. Seran 8. Al GNU hi ha molts programes que fan petites coses, ben fetes, i poden treballar junts. Les ordres semblen complicades… només quan no s’usen gaire. També semblava estrambòtica i per a geeks la paraula mp3 fa 10 anys.

Compartir

Entrada anterior
«Al final lo usan todos»
Entrada següent
Passar un caramull de .wav a .mp3

10 comentaris. Leave new

 • Una altra forma era whois nomdomini.cat@whois.cat.

  Els usuaris de jwhois també poden tenir suport del .CAT utilitzant aquest fitxer de configuració. D’aquesta forma tampoc cal incloure el nom del servidor whois.cat.

  En aquest cas, la modificació l’ha feta un català 😉

  Respon
 • whois de dominis .cat…

  Fa dies que en volia parlar d’aquest tema i avui en Benjami Villoslada se m’ha avançat…

  Respon
 • Gràcies per l’ampliació, Xavier!

  No coneixia el jwhois ni aquesta altre manera d’usar e el whois amb el @whois.cat en compes del -h. Sembla que no funciona al whois de la Debian:

  $ whois bitassa.cat@whois.cat
  No whois server is known for this kind of object.

  Ta tenc el jwois:

  $ sudo aptitude install jwhois
  S’està llegint la llista de paquets… Fet
  S’està construint l’arbre de dependències… Fet
  S’està llegint la informació d’estat estesa
  S’estan inicialitzant els estats dels paquets… Fet
  S’estan llegint les descripcions de les tasques… Fet
  Building tag database… Fet
  Els paquets nous següents s’instal·laran automàticament:< lynx Els paquets nous següents s'instal·laran: jwhois lynx 0 paquets actualitzats, 2 instal·lats, 0 a suprimir i 0 a no actualitzar. Es necessita obtenir 1940kB d'arxius. Després del desempaquetat s'utilitzaran 4874kB. Esteu segur de voler continuar? [Y/n/?]

  El paquet Debian encara no té els darrers canvis del .cat 🙁

  El registre de canvis diu:

  jwhois (3.2.3-4) unstable; urgency=low

  * Added .eu to jwhois.conf

  — Paul Dwerryhouse Thu, 20 Apr 2006 12:47:16 +1000

  Respon
 • WHOIS para los dominios .CAT…

  Benjamí Villoslada, en su blog (http://weblog.bitassa.net) nos trae la manera de comohacer una peticion a los servidores DNS para los nuevos TLD’s .CAT. Ales a fisgonear !!…

  Respon
 • Un avantatge del jwhois és la seva ‘intel·ligència’: no li has d’especificar en cap moment on ha de cercar la informació. Això és vàlid tant per obtenir informació de dominis com d’adreces IP. A diferència dels altres whois, amb jwhois no has d’esbrinar tu (sovint provant els diferents registres) si l’adreça és americana, europea o asiàtica… això ja ho fa ell.

  Respon
 • Xavier: entenc que no haver d’esbrinar on cercar la informació és el que també fan al whois amb modificacions com les que van motivar aquest apunt.

  Però sembla que és més fàcil al jwhois via l’arxiu de configuració, fent aquesta ‘intel·ligència’ més accessible. Si no es modifica l’arxiu de configuració, el resultat és com amb el whois –per això jwhois, tal com ve a Debian, amb un arxiu de configuració més vell, no troba els .cat i whois sí.

  ÿs això? 🙂

  Respon
 • Sí, la “intel·ligència” del jwhois es troba al fitxer de configuració. Evidentment no té la informació hardcoded al ser dades que, amb el temps, van variant.

  Respon
 • Per cert, el jwhois també permet la sintaxi de whois estàndard… també pots fer jwhois bitassa.cat@whois.cat o jwhois -h whois.cat bitassa.cat

  Diguem, senzillament, que jwhois és un client whois més avançat que els whois tradicionals.

  De fet, jo l’utilizto bàsicament per quan faig consultes a les bases de dades WHOIS d’adreces IP. Fins que no el vaig descobrir, per esbrinar “qui” era una IP sovint significa fer la consulta consecutivament al RIPE, a l’ARIN, a l’APNIC, a l’AfriNIC i al LACNIC fins trobar on estava registrada l’adreça… Un cop descobert el jwhois, és ell qui determina a quin RIR fa la consulta. Al fitxer de configuració té la informació necessària sobre l’assignació de blocs d’adreces IP a cada un dels RIR, informació que cap ésser humà és capaç de memoritzar mai 🙁

  Respon
 • Just per compartir impressions de programari: no veig que funcioni el format bitassa.cat@whois.cat al programa whois. Per altre banda, també fa consultes d’adreces IP. Si no tu no hi veus les IP, potser no usem el mateix whois:

  HISTORY
  This program closely tracks the user interface of the whois client developed at RIPE by Ambrose Magee and others on the base of the original BSD client. I also added support for the protocol extensions developed by David Kessens of QWest for the 6bone server.

  AUTHOR
  Whois and this man page were written by Marco d⿿Itri and are licensed under the terms of the GNU General Public License.

  Sembla que el whois sense j també té la possibilitat de modificacions no «hardcoded»:

  If the /etc/whois.conf config file exists, it will be consulted to find a server before applying the normal rules. Each line of the file should contain a regular expression to be matched against the query text and the whois server to use, separated by white space.

  Però com excepció, fet i fet el meu /etc/whois.conf és buid. ÿs millor com ho fa jwhois: tot fora.

  Gràcies pel cromo, no el coneixia. Mem si aviat actualitzen la configuració per a reconèixer el .cat –o la devall jo mateix.

  Respon
 • Usant Fedora Core 5, el jwhois encara no ha estat “.catitzat” (tampoc el whois), per tant tan sols afegir una TLD, dins el /etc/jwhosis.conf, amb la següent sintaxis:

  “\\.cat$” = “whois.cat”;

  i tema resolt 🙂

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.