Aconseguir el Webcalendar

A un altre apunt vaig esmentar el Webcalendar com a substitut lliure del Google Calendar. He vist que hi ha interès per saber com aconseguir-lo. Hi ha vàries maneres:

Pla A

Primer us animo que proveu fer-ho a mà. Si teniu un sistema lliure GNU/Linux amb Apache, PHP i MySQL [1], posar una aplicació web [2] no és més complicat que fer una carpeta compartida en xarxa amb el Windows XP. Que sigui visible a Internet per usar el Webcalendar des d’onsevulla és més fàcil que obrir els ports per l’eMule.

Pla B

Si no voleu instal·lar-ho a un GNU/Linux propi, tampoc no importa ser administrador de sistemes. Podeu llogar un espai a qualque servidor web compartit. Al mateix web del projecte Webcalendar en publiquen un llistat [3]. El que pagareu no és només pel Webcalendar: a l’espai llogat hi podreu posar el vostre domini amb correu, web i blog.

Pla C

El llistat del projecte Webcalendar és curt, car és possible instal·lar el Webcalendar amb quatre clics si teniu llogat espai [4] a qualsevol dels llocs on ofereixin hosting amb el programari de tauler de control cPanel amb el complement Fantastico. Sense anar més enfora la trobareu a LiveHost, el lloc que tenc llogat per aquest blog. Si aquest pla C us atrau cal que sabeu que el cPanel no és lliure, devall ho explico.

Pla D

Finalment podeu llogar un bitòleg perquè en faci l’instal·lació, el manteniment o les dues coses. A can Bitassa fem aquesta casta de feines ;).

Consideracions sobre el cPanel (i el Fantastico)

Haig de dir que feia molt que no mirava la plana del Fantastico al meu hostingaire: encara que instal·la programes lliures, ell no no és –el Fantastico. Sovint basta un poc d⿿interès i un parell de lectures per a posar en marxa qualsevol programa LAMP [2]. Aleshores la instal·lació sol quedar millor que no pas amb abstraccions com el Fantastico, una cosa que pren decisions i després, quan hi ha problemes, caldrà descobrir què va decidir. ÿs un mal negoci a mig termini.

Potser hi ha un substitut lliure del Fantastico. No ho se perquè fins ara tot el meu interès en fer més fàcil l’instal·lació d’aplicacions LAMP [2] s’ha limitat a la redacció d’aquest apunt.

Sí que existeix un bon substitut lliure del cPanel, l’ISPConfig. Mitjançant una abstracció web, l’ISPConfig fa una cosa prou complexe: administrar tot el servidor: web, correu, antispam, antivirus, FTP, SSH, DNS, comptes d’usuari, etc. Ho fa prou bé, he instal·lat l’ISPConfig a un parell de llocs i tant els usuaris com jo n’estem força contents. Que sigui lliure em permet alterar algunes coses que no m’agraden; per exemple, el correu web que ofereixen.

L’ISPConfig té el mateix problema que li trobo al Fantastico: pren decisions tot sol i, quan hi ha problemes, cal esbrinar què va decidir [malament]. Però si hi ha algú a mà per a remenar-la, l’abstracció, potser hi ha situacions que és prou útil. ÿs el cas de servidors instal·lats a empreses on volen gestionar dominis i comptes de correu. No caldrà cap l’informàtic per aquesta tasca més trivial però sí per l’administració i suport, això és, vigilar el bon funcionament de tot plegat i donar solucions quan passen «coses rares». Per aconseguir-ho cal que l’informàtic assumeixi conèixer bé l’abstracció i que no es limiti a allò que es veu a la superfície, una cosa possible amb l’ISPConfig perquè és lliure.

Torno al cPanel; junt a les pegues també he volgut explicar que hi ha solucions per esquivar-les. El CPanel és una abstracció gràfica no lliure per administrar programes lliures. Al lloc esmentat, LiveHost, puc prescindir-ne pel 100% de la feina diària, car darrere hi ha un GNU/Linux i puc accedir-hi, com si l’ordinador fos a casa, mitjançant l’SSH. Però de tant en tant cal obrir comptes, modificar-ne les quotes o el DNS i aleshores cal tirar del cPanel. ÿs una cosa que no puc fer per SSH perquè no tenc permisos d’administració. Hauria de cercar una altre solució: des d’usar un servidor local (però no em refio ni de l’ADSL ni de GESA) fins un compte compartit amb privilegis d’administració –on posar-hi un ISPConfig si convé.

No fa gaire vaig tenir més detalls del cPanel. Em volien llogar per a instal·lar-ne un i va ser un bon moment per mirar-se’l, ni en sabia els detalls de llicència. M’hi vaig negar: a casa oferim l’ISPConfig. El possible client va passar a impossible en només voler el cPanel perquè ja el sabia fer anar. Molta gent el coneix perquè és un gran muntatge de persones que cedeixen llibertats i coneixements a l’hora d’oferir hosting. Encara que a la capa dels usuaris finals és possible fer molta feina sense el cPanel, fins i tot instal·lar i administrar programari, vaig saber que a les capes d’administració estan tremendament limitats:

Els hostingaires, com ara LiveHost, lloguen unes quantes màquines a un centre –coneguts com a datacenter– on n’hi ha moltíssimes més. Als datacenter lloguen el manteniment massiu de servidors als agents autoritzats de cPanel. Allà només tenen tractes amb els agents i ningú.

Els adminsitadors de LiveHost –ni cap altre casa de hosting– no cal que sabin gaire de GNU/Linux ni d’administració de sistemes. Basta que coneguin bé la part del cPanel que els hi toca. Fet i fet, si en saben i volen personalitzar coses al servidor, no podran: el cPanel s’encarrega fins i tot del Kernel Linux. Si el cPanel no inclou el programari que fa falta per instal·lar i fer córrer aplicacions web escrites en Python o Ruby, doncs no es pot i no se’n parla més. ÿs part de la llibertat que els administradors cedeixen al cPanel, arrossegant-hi als seus clients que no poden decidir el llenguatge de les seves aplicacions web, un detall cada cop més important.

Quan tenen problemes, avisen al datacenter que avisa a l’agent que és qui pot parlar amb el suport de cPanel. A la cadena tothom cobra un poc, però no per serveis, sinó per llicències del cPanel. Una altre llibertat, al ram del hosting, que possiblement costarà recuperar.


[1] Les distribucions de GNU/Linux més populars tenen abstraccions gràfiques per a instal·lar i configurar fàcilment l’Apache, el PHP i el MySQL.
[2] Sovint conegudes com a LAMP, Linux, Apache, MySQL, PHP.
[3] L’he vist a un apunt d’en Toni Hermoso.
[4] Això que se’n diu hosting.

Compartir

Entrada anterior
The IT Crowd
Entrada següent
El descobriment de l’aniversari del Joan Miró

1 comentari. Leave new

 • Matís important sobre el CPanel:

  Aquest comentari sobre Flickr pot aplicar al CPanel.

  No puc aspirar a que sigui lliure tenint en compte que l’ordinador on guardo els webs no és meu. No compro llicències de programari ni programes per un ordinador propi, sinó un servei d’espai a internet per a repartir entre web, correu, FTP, etc. A l’hora d’analitzar si és bo o no cal que em limiti a les clàusules d’aquest servei.

  En canvi, els administradors sí pateixen les faltes de llibertat que els dóna el CPanel als seus ordinadors, els que usen per a vendre serveis de hosting.

  Per això, a l’hora d’instal·lar un tauler de control a un ordinador propi –o si em lloguen per a fer-ho– ha de ser lliure com l’ISPConfig. Només treballo amb programari lliure i és el que vull pels meus ordinadors.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.