Mallorca en Xarxa: 24 de març

Carles Grau, director general de Microsoft a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears és el convidat del Mallorca en Xarxa del proper 24 de març de 2006.

En Llorenç m’explica que el va conèixer per mor les feines que té per Barcelona, van tenir converses interessants, i en Carles Grau es va oferir per venir al programa.

Encara que cal esperar que vengui a vendre el seu producte, Microsoft no necessita gaire publicitat. Ben al contrari, tal com estan les coses avui les feinades són per a no ser-ne clients. Per exemple, en un parell de casos viscuts de primera mà:

 • N’Arnau als 6 anys va començar a rebre pressions per què a casa fóssim clients de Microsoft. La professora està d’acord amb el que li vaig dir, però fins avui no tenim cap resposta més enllà del «cal fer alguna cosa».
 • Encara no he pogut llegir la llista de preus de recollida de fems. Per cert, em va arribar per tres llocs una petició de professor d’informàtica per Sineu que han fet des de la Mancomunitat. Si els cursos són com els anteriors, en realitat no cercaven professor d’informàtica, sinó de productes Microsoft. En vista de la no resposta a la carta oberta (lincada abans) no vaig gosar preguntar res abans d’oferir-me.
 • Si vull veure un canal públic de TV digitalitzada pagada amb els meus imposts, el Canal Congreso, haig d’usar Windows.
 • […]

Descartada el interès de la publicitat que pugui fer, potser els seus plans de futur sí són interessants. Però tampoc és gaire engrescadora cap excel·lència tècnica si tot plegat encara ens ha de fer més dependents d’ells. Ja em basta amb que un fill no pugui estudiar anglès sense problemes a primària. O que a mi se’m negui el dret de llegir per mor de no ser client seu. Potser semblen qüestions personals, però són de les que puc parlar perquè les conec bé. Veig que moltes persones que volen usar programes lliures tenen els mateixos problemes. No trobo gaire interessant saber quines coses més no podrem fer demà. Podria preguntar-ho, però serà una provocació i hauria de semblar bon nano.

Li he donat molts voltes, però només se m’acut una pregunta: quan els fantàstics programes de Microsoft seran lliures? O sia, quan tindrem:

 1. La llibertat d’executar el programa per qualsevol propòsit.
 2. La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies.
 3. La llibertat de redistribuir còpies.
 4. La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se’n pugui beneficiar.

Em temo que, tot i el «fantàstics programes» per a referir-me a la part tècnica, estètica i marquetingniana de la cosa, la pregunta també semblarà una provocació. Així que em quedo sense preguntes.

De totes formes, sempre que puc evito preguntar i m’estimo més conversar, fer tertúlia. No sóc periodista i trobo molt complicades les preguntes amb pretensions de vestir una entrevista. Però en aquest cas tampoc és fàcil fer tertúlia sobre els interessos d’una empresa que té una incidència tant restrictiva en qüestions prou bàsiques per tanta gent, com el dret a llegir sense dependre de res més que la nostra salut.

Podria intentar abstreure’m i pensar que el problema no és seu, sinó d’els excessos d’alguns usuaris amb els seus productes, però no ho aconsegueixo:

No puc en saber que visiten alguns usuaris importants, com els governs, quan es decanten cap al programari lliure, per demanar-los-hi que segueixin comprant els seus productes perquè han de practicar la neutralitat tecnològica [1], una «pràctica neutral» que seguirà negant-nos lectures o veure el Canal Congreso.

No puc pensar que la situació asfixiant, monocolor, del món informàtic no és cosa seva quan veig les pressions que han fet per tal d’aconseguir que l’administració de l’estat de Massachusetts no empri formats lliures. Els massachusettesencs estaven disposats a comprar usar el Microsoft Office, però si desava en formats lliures com ara l’OpenDocument. S’hi van negar. M’avisen que després molts coverbos han canviat un poc les coses a Massachusetts, però ara no en se els darrers detalls. Potser me n’hauré de posar al dia –si podeu passar qualque cromo als comentaris, beníssim.

Si se’n surten seguirem tenint problemes per a poder llegir. Demà problemes per a veure la TV, si cada cop més llocs la codifiquen com al Canal Congreso, i em temo que a Microsoft volen que n’hi hagi molts així. Demà passat problemes per no se sap què més.

Per tot plegat subscric el que em va dir en Richard Stallman quan vam parlar d’aquesta pretesa neutralitat que prediquen:

Estic a favor de la neutralitat tecnològica per a les decisions tècniques. Però l⿿elecció entre el programari lliure i el programari privatiu és un tema ètic i social, no tècnic. En aquests temes l⿿estat no ha de ser neutral.

[en vaig parlar a un altre apunt]

Jo tampoc no puc ser neutral i exactament pel mateix motiu. Us cedeixo el torn, envieu les vostres preguntes –podeu usar els comentaris mateix– i miraré de fer-les al programa. ÿs el més neutral que se m’acut.


[1] en Carles Grau també la demana.

Compartir

Entrada anterior
Mallorca en Xarxa: Guillem Mateu (i més)
Entrada següent
a-palma.cat?

8 comentaris. Leave new

 • El 24 et convé agafar vacances. 🙂 serà bo.

  Respon
 • Li he donat molts voltes, però només se m⿿acut una pregunta: quan els fantàstics programes de Microsoft seran lliures?

  Mmmmmm… home, tot i no treballar per microsoft, crec que després de molt meditar-ho, la resposta seria quelcom així: mai.
  Però mai se sap. Potser sorprèn el món des del vostre programa i dona una data per lliurar el codi font 😛

  Respon
 • Biel Frontera
  7 de març de 2006 00:25

  Hola!
  Jo propos aquestes preguntes:

  – Quantes persones fan feina a Microsoft Iberia? I si descomptam els directius, comercials i per l’estil?
  – Quin és el volum de facturació? (ratio facturació Microsoft/personal contractat a Microsoft Iberia)
  – Quina opinó li mereix el Windows Starter Edition? No sona molt estrany que es vulgui ajudar al desenvolupament dels països empobrits oferint un producte sensiblement inferior. No era més fàcil davallar el preu de l’edició estandart?

  Bé, ja en pensaré algunes més 🙂

  Respon
 • Biel Frontera
  7 de març de 2006 00:41

  Alguna idea més.
  Llegint http://www.internautas.org/html/3178.html , veig que també ha fet declaracions perque la generalitat de catalunya mantengui una “neutralitat tecnològica”. Què enten ell per neutralitat tecnològica?

  ÿs neutral que l’administració utilitzi formats propietaris que no es poden llegir si no has passat per caixa? No seria més neutral l’implantació de formats oberts?

  Respon
 • Fa uns anys vaig fer feina a un centre comercial de Ciutat com a venedor d’informàtica. Recordo que ens van dur a Tres Cantos a Madrid (o eren dos o quatre de cantos? no ho recordo) a la central de MS de Madrid per rebre doctrina sobre maneres de vendre el producte que oferien. Fa molts d’anys d’això i per aquells anys era un usuari convençut de MS, ara me n’anadono que era submís més convinçut, i no recordo molt ni com eren les instalacions ni el temps que vam estar allà. El que sí recordo és que el que ens va donar la conferència estava adiestrat per respondre qualsevol mena de pregunta i que tenia una verborrea brutal per fer-mos creure que el que ells feien era el millor i que ho haviem de vendre a la resta del mon.

  En aquells anys havia de sortir la versió de l’Office 2000, amb el gosset que només donava pel sac, d’això si que men recordo, el gosset va estar tot el temps en el projector remanant la cua.

  També ens van parlar molt del seu navegador i que n’hi havia un que es deia Netscape que no servia per res i que no l’haviem d’obrir per res. Cada cop que qualcu deia “pero para navegar por internet …” ell responia “NO!!! NOSOTROS NO NAVEGAMOS!!! NOSTROS EXPLORAMOS!!!” això si que ho recordo, cada vegada que ho deia tots feiem unes bones rialles, que n’erem de curts!

  Per tant haureu d’anar alerta de no sortir amb un windows davall el braç ;).

  Respon
 • Bona anècdota, la d’explorar vs navegar. Per què la tenguin en compte els que cerquen litúrgies sectaries darrere paraules [1] que usam per explicar bé el programari lliure. La diferència és que el nostre vocabulari és per a defensar llibertats i no productes que fan manco lliures les persones i les xarxes. Però és sabut que alguns activen tots els filtres antisectes quan es parla d’idees i els desactiven quan es parla d’empreses. Puta món de plàstic i dòlars!

  [1] http://www.gnu.org/philosophy/words-to-avoid.html

  Respon
 • […] En vaig parlar aquí mateix. ÿs veritat que els que no usem ni Windows ni Microsoft Office suportem privacions que no venen directament de Microsoft, però en són els instigadors –ho deia a l’apunt de blog esmentat. També és veritat que tota empresa anima la gent per què usi els seus productes al màxim i que, en aquest cas, la instigació no es pot considerar quelcom dolent. […]

  Respon
 • […] Bé, navegar; un temps van voler que en diguéssim explorar com a tàctica propagandística per tal què oblidéssim el Netscape Navigator que va arribar abans. La pressió va ser molta i va arribar als tribunals. Quan Microsoft va perdre el judici ja ha era massa tard i el Netscape era irrecuperable. N’Oliver tampoc no en parla, dels judicis perduts per Microsoft als USA i Europa. Casos que es van obrir per a protegir als usuaris mirant de garantir la lliure competència al sector. Ell només troba que vivim millor. […]

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.