.cat imminent (1)

Divendres horabaixa van aprovar el bitassa.cat. L’havia demanat dimarts, dia 14, en saber que em podia acollir a la primera fase sunrise:

Es reserva a institucions directament relacionades amb la promoció de la llengua i la cultura catalanes, des d’escoles a ràdios; des d’editorials a clubs esportius; des d’entitats culturals a administracions públiques amb competències sobre territoris on el català és llengua pròpia, etc.

No és gens barat, però per jo no és una qüestió econòmica, sinó de sensibilitat i identitat. Tampoc és gaire agradable que el cost afegit sigui per mor que calgui fer tantes comprovacions, m’agrada una Internet més lliure. Però hi estem avesats: gairebé tot el que tenim per a fer vida en català és una mena de concessió que arriba pels pèls, significarà un esforç i caldrà suportar menyspreus –ai, quan vagi mostrant el .cat!

Vaig saber que estava aprovat sense cap ordinador a mà ni temps per a mirar res: anava des de Radio Mallorca cap a Ona Mallorca. M’hi vaig posar després de sopar, però a Nominalia rebutjaren el nom d’usuari i la contrasenya. Fins demà no atenen, així que no se què passa.

Per demanar-lo vaig omplir 3 pics el formulari d’alta al web de Nominalia:

Primer perquè el fax no estava ben entrat. Diuen «(p.ej. +34.935074360)» però d’«ej.» no en té res: cal posar un puntet després del +34. M’avisa, diu que enrere i en polsar la fletxa contesta amb un «no està autoritzat per a veure el formulari» o quelcom assemblant. Au, torna-hi.

En enviar el segon formulari, veig que Nominalia és el contacte tècnic. El tècnic soc jo i no haig de menester ningú. Torno enrere al formulari… i estava buit. Au, torna-hi.

El tercer cop vaig posar el nom d’usuari i contrasenya a l’apartat pels DNS. L’agafarà com a contacte tècnic? Després vaig veure que no. Podia entrar-ho tot per quarta vegada, aquest pic provant donar també d’alta els servidors DNS que faré servir. No em quedaven gaire ganes de moure’m per més formularis de can Nominalia i vaig pensar que ja ho canviaria després, amb l’alta a la butxaca.

Ara mateix el tenc i no el tenc, a la butxaca. Tot i estar aprovat no accepta el nom d’usuari i contrasenya. També m’ha costat veure perquè no deia res en entrar-los: cal configurar el Firefox perquè accepti finestres emergents des de secure.nominalia.com. A la finestra emergent ara diu «Accés a el [sic] meu compte incorrecte».

Suposo que han de fer alguna cosa. Potser activar el sí de l’Associació .cat?

Sempre compro els dominis a Joker, Godaddy i Network Solutions, llocs amb unes interfícies molt superiors. Fet i fet, aquest cap de setmana he renovat el marenostrum.net a Joker, quina diferència d’eina! Trobo claustrofòbic i gens àgil el web de Nominalia.

Per cert, he mirat a whois.cat i dels llocs mallorquins que tenen dret a .cat dins la primera fase, i malauradament només hi veig l’OCB –donat d’alta el dia 13. ÿs per mor de falta de temps, el preu, manca de sensibilitat amb el tema o no sentir-se identificat amb el que representa? El temps ho dirà, potser és massa prest.

Compartir

Entrada anterior
Traducció al català del tema per defecte del WordPress 2.0.1
Entrada següent
Migració al nou WordPress 2.0.1

7 comentaris. Leave new

 • M’agradaria molt comprar un domini .cat, però són realment molt cars. Ara encara més pel tema de la fase sunrise, però un cop ja es puguin comprar obertament he vist a nominalia que costaran 75 euros el primer any i 40 la renovació. No se si serà tan car amb tots els registradors, però ho trovo exegerat… Ara mateix pel meu .net pago 8 euros a l’any.

  Respon
 • dGil: si per a tu pesa molt la part econòmica, no pots comparar-ho amb el preu d’un .net. No hi ha cap altre domini al món mundial amb les característiques del .cat.

  El .cat és el primer d’aquest tipus (domini cultural i lingüístic) i no en tenim referències per a poder fer comparacions acurades. S’han de vigilar moltes coses per a concedir-lo, massa i tot, cosa que l’encareix. Així ho han manat des de l’ICANN, que és qui marca les normes.

  Jo vaig fer comptes i se que, si aguanto 40 anys més, la cosa em costarà entre 500 i 800 Eur més que el .net. Hi ha altres filiacions no volgudes, amb les que no em sento identificat, que em costaran molt més ;).

  Respon
 • Jo pens malament, ho sé, però, No tens l’impressió de que el .cat s’ha fet per a un reduit grup elitista d’empreses de parla catalana?

  Quànta gent que fa feina en pro de la cultura catalana no registrarà el domini perquè està fora del seu abast econòmic?

  El .cat és un domini de negocis, no de cultura o llengua perquè per tenir-lo no basta amb escriure en la llengua catalana, calen doblers.

  M’hauria fet il·lusió el .cat, però m’ha decepcionat l’ànsia recaptadora característica dels primers anys del .es

  Respon
 • Paco, dic el mateix que a l’altre comentari: no es pot comparar amb l’.es perquè no té les mateixes condicions des de l’ICANN. Les condicions de l’.es les van posar ells (primer a RedIRIS, després al Ministerio) i aquestes venen de l’ICANN «o no teniu .cat». La comparació no és justa, la història no té connexions. L’alta és més complicada i cara. No han decidit ells que sigui així.

  No tenc, doncs, aquesta impressió.

  ÿs veritat que 75 Eur any ara i després 40 (que hi haurà més varietat de preus quan hi hagi més registradors que el gestionin) no és barat si es compara amb el preu d’ altres dominis (amb els que no es pot comparar perquè no n’hi ha d’iguals al món, repeteixo). Però no és tanta la diferència (que vaig calcular en 20 Eur any per les renovacions i 55 Eur any els dos primers) com per estar fora de l’abast econòmic d’algú que fa feina a favor de la nostra cultura. Els Eur extra són la xocolata del lloro comparats amb les hores, hòsties, creus vermelles, boicots i desgast per part d’enemics de la llengua. Tot això és el que «costa» avui fer feina a favor del català.

  Si es pensa en l’economia ara mateix cal atacar el català, i s’obren portes i simpaties poderoses. El que jo perdo defensant-lo és molt més de 75 Eur any. I més que els 800 Eur d’afegitó que em costarà el .cat si arribo als 80, pots creure-ho.

  Pel que els conec, no crec que aquest hagi estat el motiu al .cat per posar els preus: «posem el que posem ho pagaran». Si amb el temps els conec més i veig el contrari, també ho diré. Més d’un redol defensor de la llengua catalana sovint es queixa de les crítiques, que mai no m’he estalviat, quan he trobat que no feien les coses com toca. M’han costat ser titllat d’enemic de la llengua, mira tu!

  Respon
 • Per a més detalls, n’Amadeu abril de l’Associació .cat dóna explicacions als fòrums del domini:

  http://forum.domini.cat/viewtopic.php?t=8#104
  http://forum.domini.cat/viewtopic.php?t=27#106
  http://forum.domini.cat/viewtopic.php?t=24#98 (els 40 Eur any per la renovació no són definitius, com sospitava)

  Sobre més temes interessants que es critiquen:
  http://forum.domini.cat/viewtopic.php?t=7#102 (devolucions)

  Després de trescar un poc pels fòrums trobo que l’han aprovat ràpid i tot, el bitassa.cat –petició el dia 14, aprovat el dia 17. Llàstima del doi dels DNS i la interfície de Nominalia, o ja funcionaria.

  Respon
 • […] Tal com diumenge sospitava: Suposo que han de fer alguna cosa. Potser activar el sí de l⿿Associació .cat? […]

  Respon
 • […] El divendres 17 el van aprovar, el dilluns 20 podia configurar-lo i l’horabaixa d’ahir (dis 25) vaig veure que els canvis de configuració ja estaven registrats al servidor whois.cat –per a més detalls llegiu els dos apunts explicant el procés [1, 2] […]

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.