El preu dels fems a Sineu

Ens han pegat un bon ensurt: la Mancomunitat del Pla de Mallorca ens envia una carta certificada dient que hem de pagar gairebé 1000 Eur en concepte de recollida de fems: anys 2003, 2004 i 2005. Més de 300 Eur cada any perquè a casa hi tenim una activitat empresarial.

Podria saber-ne més detalls, però cal ser client de Microsoft per a llegir la informació que publiquen al web de la Mancomunitat. Ja m’he queixat.

A Sineu només passen a recollir fems els dimarts, dijous i dissabtes. Els 300 Eur repartits entre 52 setmanes de 3 dies, significa que paguem gairebé 2 Eur per recollida. La resta de dies cal tenir un espai prou gran per guardar capses i bosses plenes de fems pudent, així que al tema fems cal afegir els m2 que a tot negoci cal reservar pel tema. No farien falta si es recollís cada dia, que és el que toca.

En veure una factura com aquesta he recordat com és el servei que hem de pagar: Més d’un 10% dels cops simplement no passen a recollir res, el 80% dels pics deixen brossa i el 10% ho fan bé.

A Sineu gairebé no hi ha contenidors –perquè al centre històric no hi caben, suposo. Sovint em demano que deuen pensar les persones que venen a dinar a Sineu un diumenge i troben el poble ple de caramulls –ben pudents a l’estiu– de bosses rompudes per cans i moixos.

El personal que recull el fems no fa gaire bé la seva feina. Sempre deixen alguna cosa. Si aixequen una bossa i està rompuda, no recullen el que ha quedat al trespol. Si en portar les bosses fins als vehicles cauen coses, ho deixen allà enmig de l’asfalt i tal dia farà un any. Així, quan no hi ha bosses perquè les han recollit, queden a la vista compreses, llaunes, marro de cafè, papers, tapes de iogurt, tapes obrefàcil de llaunes de tonyina… Més d’un pic m’he sentit responsable del desastre en veure la safata de poliestirè d’alguna cosa que havia cuinat dos o tres dies abans. Ara, a més de responsable, la quantificació de l’operació, 2 Eur, em permetrà sentir-me també estafat.

De tant en tant els hi pega per passar pel nostre carrer amb la furgoneta. ÿs de vianants i té una senyal de tràfic que en prohibeix l’entrada, però els és ben igual. Sembla que per adonar-se que no poden passar ja no per qüestions legals, sinó també per motius físics, cal que avancin fins retxar el vehicle, les parets o rompre’ns un cossiol. Fa 3 anys que esperem que venguin amb els doblers del darrer que van rebentar amb les rodes. L’empleat ens va demanar què valia i va dir que portaria els 12 Eur.

Idò aquest servei parcial i intermitent de recollida amb trencadisses ocasionals no compensades, costa 6 Eur setmanals a cada casa amb comerç. Són ben nombroses a Sineu per mor del mercat setmanal, la tradició comercial i de restaurants que té el poble. Ens han dit que hi ha qui paga més, fins a 1000 Eur any.

Hi ha moltes queixes, l’ensurt no ha estat petit, car no és freqüent que t’arribin càrrecs de 1000 Eur via carta certificada si no és que has fet qualque cosa ben dolenta.

Sembla que el kg de fems es paga bé, devers el Pla de Mallorca. En el cas de Sineu, estic segur que ho voldria fer algú del poble, més responsable i compromès amb els sineuers. No importa confiar-ho a cap Mancomunitat que ens tracta d’aquesta manera, simplement perquè no ens podem refiar d’ells: les seves activitats tenen sorpresa, si no són càrrecs és una compresa. Ui, un rodolí.

Compartir

Entrada anterior
Neutralitat tecnològica
Entrada següent
Carta oberta a la Mancomunitat del Pla de Mallorca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.