Linksys i la llibertat per a llegir

Avui m’han enviat un missatge amb 2 MB i busques d’arxius Excel des de la delegació espanyola de Linksys. No se què diuen, perquè no es veuen bé ni amb l’OpenOffice.org (OOo). El problema no és d’aquest programa lliure, sinó d’uns formats exclusius d’una sola empresa. El poc que l’OOo entèn dels formats del MS Office ha significat grans esforços, car els formats no estan documentats i possiblement és un delicte desxifrar-los. Per tot plegat, la solució no consisteix en millorar la «compatibilitat» del l’OOo. Rebutjar els formas que no són lliures és el més ètic i coherent. Així ho he fet, aprofitant que al missatge m’ho demanen: «aprovechamos para agradecerte una vez más tu atención y comentarios que nos ayudan a mejorar cada día para poderos ofrecer un servicio de calidad».

Copiaferro la meva resposta:

No puedo abrir los archivos Excel. Uso GNU/Linux no existe ningún Microsoft Office para este sistema operativo. Però aunque existiese:

– Estaría bien que no hiciese falta ser cliente de Microsoft para poder ser partner de Linksys, ¿no les parece una obligación un poco extraña? Si es que no, imagine por un momento que hiciesen falta gafas Ray Ban para leer los carteles de información y precios de una tienda PC City. Que además fuese necesario el modelo Aviator del 2000 o superior, porque me imagino que las hojas de cálculo que adjuntan a su mensaje no se leen bien con Excel 95.

– No aceptaría la licencia del Microsoft Office para GNU/Linux. No uso programas que guardan mis trabajos codificados con fórmulas patentadas por una sola empresa. El motivo es que necesitaré descodificarlos cuando quiera leerlos o modificarlos, y al estar codificados con fórmulas exclusivas de una empresa, ellos y sus productos se convertirán en algo indispensable para mi. No es nada recomendable depender de una empresa para algo tan básico como leer y escribir. Si no existieran programas libres para hacer estos trabajos (como OpenOffice.org o KOffice) preferiría usar papel y tinta, un soporte que ha permitido que llegue hasta nuestros días, sin descodificadores, el conocimiento de las generaciones anteriores. Usando Microsoft Office (y similares) estamos poniendo en peligro nuestro derecho personal a escribir y leer. Si le parece exagerado, puede leer este ensayo.

En definitiva, no uso formatos [y programas] que no son libres. Para leer y escribir sólo puedo aceptar una limitación: la salud de mi vista. Si hace falta usaré gafas, pero el modelo y la marca que yo elija.

Si esto significa no ser partner de Linksys, me lo comunican y no lo seré. Para mi la libertad es lo primero en cualquier relación, las comerciales también.

El missatge ha arribat després d’una telefonada d’aquest matí. Han dit que el router WRT54G havia estat un rècord de vendes. He dit que sí, però que tenia entès –encara no ho he comprovat en persona– que ho havien malmès amb el nou model que no permet substituir el programari firmware de fàbrica per un altre lliure. L’anterior havia estat un èxit justament per això: podíem fer amb ell el que volíem. La interlocutora m’ha dit que la meva queixa no era la primera, però m’ha transmés que no l’entenia en dir «tantes coses s’han de fer amb un router?». No feia ni un minut que m’havia dit que el nou model tenia un botó que permetia protegir-se de merodeadores. Li he dit que això mateix ja ho fèiem amb els nostres programes lliures, però amb l’avantatge que també podíem dir «no em vull protegir dels merodeadores de la meva tribu». ÿs el que té poder modificar els programes perquè són lliures.

M’ha demanat que li expliqui per correu electrònic perquè volem que el nou router també admeti programari lliure, que ho farà arribar on toca i que potser entre tots ho aconseguíem. Envieu-me les vostres històries i també els hi faré arribar. Feu-ho aviat, perquè no se quan duraré de partner de Linksys.

Compartir

Entrada anterior
Els diputados no volen ser lliures [usant ordinadors] (I)
Entrada següent
Les fotos no són d’Alcampo Mallorca

3 comentaris. Leave new

 • Tenia entés que arrel d’haver tret la versió 5 del WRT54G (que ja no va amb Linux sino amb VxWorks) havien tret el WRT54G-L (que és un WRT54G v4 amb 4MB de flash i 16MB de RAM) i que segueix corrent Linux.

  Al manco això és el que vaig trobar al wiki de OpenWRT:

  http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/Hardware/Linksys/WRT54G

  No ho he comprovat perque, de moment, no n’he hagut de comprar cap mès.

  Per altra banda, aquesta cançoneta de «tantes coses s⿿han de fer amb un router?» tal vegada sigui aplicable a l’usuari mitjà de Linksys. Però per a la gent amb un mínim esperit “hacker” és una meravella d’aparell.

  Amb un aparell que no arriba als 100⿬ tens un router on hi pots fer autèntiques filigranes. A veure quants en trobes, per aquest preu, que et puguin fer de tallafocs i de client/servidor de VPN per a unir 2 oficines remotes de forma segura. I això només per a esmentar 2 de les moltíssimes possibilitats que té.

  I a+a+ amb sistema operatiu completament lliure! (excepte els drivers del hardware, que no solen esser-ho).

  Respon
 • Se m’oblidava!

  Per què volem que admeti programari lliure?

  0.- Perque volem usar-lo per al que ens surti dels nassos sense que ens imposin restriccions
  1.- Perque volem tenir accés al codi per veure com funciona i canviar el que no ens agradi
  2.- Perque vull poder passar-te’n una còpia del sistema si trobo que et pot venir bé
  3.- I perque vull poder passar-te una còpia dels canvis que hi faci si trobo que et seràn utils (o dit d’una altra manera: vull que “els que en saben molt” puguin fer-hi millores i aprofitar-me’n d’elles si a ells els vé bé passar-me-les)

  😉

  Respon
 • Efectivament ja van reaccionar amb el WRT54GL.

  De tota manera l’ensurt va ser força gran, ens va deixar l’ai al cor durant una bona temporada. Durant un mes o un mes i mig llarg va aturar el ritme de creixement de nous nodes perquè no s’en trovaven. Ara però ja tornem a tenir els antics routers, amb el nom canviat (WRT54GL) i el cacau que això comporta, perquè encara hi ha gent que ven el VxWorks i els hi hem de dir que els tornin… i pel que sembla, té la pinta de que aprofitaran per vendrels un pèl més cars 🙁

  Sigui com sigui hem après la lliçó, cal aprofitar aquests episodis per fer les mutacions necessàries. Estavem comfortablement instalats en la dependència vers els Linksys WRT54G, i ara amb això ens obliga a espavilar-nos a buscar opcions més obertes, com per exemple el desenvolupament dels supertrastos, on esperem que a la llarga obtinguem funcionalitat equivalent a efectes de gestió i control de xarxa, però amb un vental més ampli de ferro.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.