Comuns Sensefils

Comuns SensefilsSeguint enllaços per saber un poc més de FON, trobo un article ben interessant a guifi.net. Opinen des de l’experiència de qui ja ha treballat amb l’organització de quelcom assemblant. També citen una llicència, la Comuns Sensefils:

[…] Els principis generals de la declaració de llicència de comuns sensefils s’inspiren en fer xarxa lliure i oberta i es poden resumir en:

 1. Ets lliure d’utilitzar la xarxa per qualsevol propòsit en tant que no perjudiquis al funcionament de la pròpia xarxa o a la llibertat dels altres usuaris.
 2. Ets lliure de saber com és la xarxa, els seus componenents i com funciona.
 3. Ets lliure de fer ús de xarxa per a qualsevol tipus de comunicació i difondre’n el seu funcionament.
 4. Incorporant-te a la xarxa, ajudes a extendre aquestes llibertats en les mateixes condicions.

Us sona? 😉

Una altre lectura relacionada: The Commons Wireless Manifesto traduït al català.

Compartir

Entrada anterior
Patent FON: primer aclariment
Entrada següent
SGAE: cubates que paguen drets d’autor (II)

2 comentaris. Leave new

 • Ja fa alguns dies que es va comentar els comuns sense fils, sinó recordo malament en el SAX que va caure per el gener. Però està bé que es recordi 🙂

  Respon
 • Bona memòria Gil. El SAX el vam fer a Vic pel gener i un dels fruits del SAX a suggerència no sé si de l’Enric o en Ferriol de Matarosensefils (perdoneu si m’erro en el nom) es va fer el Comuns Sensefils perquè tot i que hi havia llicències prou clares per al codi (GNU/GPL etc) i les creacions (CC etc) en aquells moments no en trovàvem cap que fes una bona descripció de les condicions d’una xarxa lliure, i per això li calia un pòrting (per exemple s’assumeix que quan algú crea una xarxa, encara que sigui amb codi lliure, la xarxa és seva i privada). Ens trovàvem que sinò cadascú li deia xarxa lliure a allò que més li convenia, sempre hi ha bones intencions, però les bones intencions també són ben fàcils de saltar-se-les pel forro.

  Independentment de si hi ha encert o no en el seu redactat (no deixem de ser aficionats, no pas juristes), jo crec que ha demostrat molta utilitat, sobretot alhora de relacionar-se amb el món mundial que és molt divers, al posar clares les condicions, i desmentir també a qui ens condemnàven a la clandestinitat (n’hi ha que encara ho fan, pero vaja, al menys ara ja només són els mal informats…).

  Amb episodis com el que em vist aquests dies es també una eina molt útil. Fixa clarament les posicions. Si s’aconseguís que aquestes empreses que ara surten que s’acullin al Comuns Sensefils o aluna cosa que al menys se li assembli, seria un gran pas endavant. No sé si sòc ingenu, però jo encara no he tirat la tovallola. Li he fet arribar el CS a algú que tots sabem per veure si encara en treiem alguna cosa de bó.

  SAX! (=Salut, Amor i Xarxa)

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.