Microsoft: no a l’Open Document

A Slashdot expliquen que Microsoft ha dit que no usarà el format lliure Open Document al seu Office.

Uns dies enrere, el govern de l’estat de Massachusetts va dir que deixa l’Office de Microsoft. La decisió és perquè volen treballar amb formats oberts, això és, no dependre de cap programa ni professional ni empresa d’informàtica única per a fer feina amb el seus documents. Com és natural, l’anunci ha provocat reaccions a can Microsoft. Una és la declaració que llegim a Slashdot: «passem llis de l’Open Document».

Open Document

Open Document és un format lliure, documentat, perquè el pugui usar qualsevol programa. La versió 2 d’OpenOffice.org –encara en beta– hi treballa i un grapat de programes lliures ja l’usen.

La iniciativa és interessant: en comptes de presentar un programa que usa els seus formats i després alliberar-los, en aquest cas un grup de ca l’OpenOffice.org va presentar, per l’aprovació, un format pensat genèricament, sense que encara existís cap programa que el tractés.

Fer popular un format lliure és una bona forma d’aconseguir que els usuaris siguin un poc més lliures –o del tot si s’ho proposen. Poden escollir quin programa volen usar pel format i canviar-lo en el futur sense perdre treballs ni que faci falta refer-los.

Dit l’anterior cal no oblidar que en el cas d’escollir un programa privatiu mai podran fer-ne còpies, estudiar-lo, saber ben bé que fa (si hi ha propines ocultes perilloses junt al format obert de torn), canviar detalls que fan nosa o es troben a faltar, ni donar a ningú cap còpia amb els canvis. Si es donés la circumstància que el programa privatiu es fes popular i acabés imposant-se (potser perquè els usuaris manco inquiets, sovint majoria, no es sentirien amenaçats: «el programa és privatiu però usa formats lliures»), aleshores els formats lliures estarien en perill i amb ells la continuitat, a mig termini, dels nostres documents desats en formats lliures. Podeu posar-hi messions: qualque dia faria falta el programa privatiu que es va imposar, un que només treballa amb la versió «millorada» d’aquell format lliure que ja és història.

Manca d’ètica

En comptes de considerar les qüestions de llibertat dels seus usuaris, a Slashdot diuen que possiblement a Microsoft faran el de sempre, també amb el cas de Massachusetts: preparar un altre comparativa, aquest cop del MS Office amb l’OpenOffice.org, per dir que el seu programa és millor. L’objectiu és mirar d’enlluernar a l’usuari, distreure’l del que veritablement és important i allò que en aquest cas demana –la llibertat– i així, entabanat, tenir-lo captiu dels seus formats una temporadeta més.

Tot plegat forma part del problema de manca d’ètica que ahir comentava. El mateix que fa que tenguin la barra d’amollar el que no fa gaire van dir a Catalunya Ràdio:

Tot seguit el representant de Microsoft diu que l’important es poder escollir (triar entre la llibertat i la servitud?) i parla d’afavorir la interoperabilitat entre els dos mons. Troba que la situació actual és conseqüència d’un creixement ràpid i desordenat, però que ara tots podem seure a la mateixa taula per aconseguir que els nostres programes siguin interoperables.

El de dalt és una auto cita manllevada d’aquest altre apunt.

Compartir

Entrada anterior
Fora retroenllaços
Entrada següent
Google fitxa en Vinton Cerf

2 comentaris. Leave new

  • Un altre apunt interessant sobre aquest tema, al bloc d’Enrique Dans, a aquí

    Respon
  • […] No puc pensar que la situació asfixiant, monocolor, del món informàtic no és cosa seva quan veig les pressions que han fet per tal d’aconseguir que l’administració de l’estat de Massachusetts no empri formats lliures. Els massachusettesencs estaven disposats a comprar usar el Microsoft Office, però si desava en formats lliures com ara l’OpenDocument. S’hi van negar. M’avisen que després molts coverbos han canviat un poc les coses a Massachusetts, però ara no en se els darrers detalls. Potser me n’hauré de posar al dia –si podeu passar qualque cromo als comentaris, beníssim. […]

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.