Virus pel Windows Vista(tm)?

Imatge de http://beehome.info/sendword.php?bug_1
Actualització: a Microsoft diuen que han arreglat el problema de seguretat del proper Windows Vista(TM).

El Windows Vista(TM) [al frente, ar!] encara no ha sortit de la closca, però ja té un presumpte virus (o cinc).

Segons l’apunt del dia 4 al blog de F-Secure, els virus tenen per objectiu l’MSH del nou Windows. Actualització: a Slashdot també en parlen després d’un article a ZDNet Austràlia. Que no ho comentessin més mitjans em feia dubtar de la història, encara que a F-Secure són prou de refiar.

MSH és l’acrònim de Microsoft Command Shell, de nom en clau Monad, la línia d’ordres que portarà el Windows Vista(TM). Sembla que després d’anys de fer befa de la línia d’ordres del GNU/Linux, ara també en volen una. O no era pas tant dolenta com deien, o és el que té ser nou ric i els hi passa com diem per Mallorca: «és com a s’ase d’en Mora que de tot s’enamora», un tic conegut per terres d’ultramar amb la frase «culo veo culo quiero».

Monad és un entorn on teclejar ordres però també admetrà fer-hi programes per automatitzar tasques. D’aquest tipus de programes se’n diu scripts, molt populars al GNU/Linux perquè d’antuvi els admet qualsevol entorn de línia d’ordres lliure –n’hi ha varis a escollir, el més conegut és Bash. Al blog F-Secure expliquen que ja hi ha qui fa experiments amb el Monad, concretament un autor de virus resident a ÿustria. N’ha fet cinc i els ha publicat a una re-vista(tm) sobre virus. No és el primer que s’hi ha fixat, perquè un al·lot de can Symantec (Eric Chien) al 2004 va presentar una conferència titulada «El retorn dels virus d’script – un cop d’ull al Microsoft Shell»:

Mentre el Microsoft Shell encara està en desenvolupament, les versions actuals tenen un grapat de funcionalitats que permeten crear una varietat d’atacs malintencionats que inclouen virus que infecten arxius.

Cal dir que el Windows Vista(TM) encara està en beta i que millorar el producte és l’objectiu principal de les betes. Possiblement la versió definitiva no tendrà aquests problemes. Fet i fet, encara ni tant sols és segur que el nou Windows porti el Monad.

Tot i que no recomano a ningú usar Windows, dic que espero que el Windows Vista(TM) no tengui gaire problemes perquè els virus són el segon mal social més important que comporta la informàtica –el primer són els programes privatius. Envaeixen les bústies de tothom; els missatges inútils sempre són una molèstia encara que no s’usin sistemes operatius vulnerables als virus. Segresten ordinadors Windows per usar-los com aspersors involuntaris i forçosos de correu fems (o spam). Provoquen pèrdues econòmiques importants a professionals i empreses. També marquen l’ús social dels ordinadors i el progrés de la Societat de la Informació: per mor dels problemes amb virus del Windows, hi ha massa persones que se n’afluixen d’usar Internet. Cada cop que se d’algú que «des de l’enèsima infecció fa setmanes que no arranca l’ordinador» em ve al cap una persona que ha deixat de llegir perquè els llibres, diaris i revistes s’esmicolaven a les mans.

L’afegitó «al frente ar!» intenta recordar l’ambient d’una caserna per expressar què comporta usar programari privatiu: manen ells i en són els amos. L’usuari mai no és el propietari absolut del sistema operatiu Windows que arranca i fa funcionar l’ordinador, una màquina li permet desar i veure des de la foto més irrepetible fins la carta més entranyable.


Vist a Technorat.
Imatge de MyWord.info.

Compartir

Entrada anterior
La servitud voluntària (5: «La llibertat és l’única cosa que els homes no desitgen»)
Entrada següent
La servitud voluntària (6: sembla que l’amor a la llibertat no és natural)

1 comentari. Leave new

  • Siguem realistes, l’essència de windows, la seva naturalesa, és que no funcioni correctament. D’aquesta manera, sempre es necessari actualitzar i pagar més.

    PD això que els virus…

    segresten ordinadors Windows per usar-los com aspersors involuntaris i forçosos de correu fems

    … Molt bona expresió: és una manera bella de dir-ho 😉

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.