Us recoman l’article «Bolles descambuixades» a Xeix.org. En Josep Lluís Pol és matemàtic, i quan veu bolles de Posidònia oceànica a la platja, recorda el teorema de Hopf-Poincaré. Són les mirades matemàtiques que un grapat de bons autors publiquen al web de la Societat Balear de Matemàtiques.
Les onades i el vent han esquinçat i fet rodolar les fibres daquesta mal anomenada alga (realment Posidonia oceanica) fins a congriar aquestes pilotes descambuixades. Perquè, tanmateix, aconseguir pentinar de forma homogènia i contínua la seva cabellera sense deixar-hi cap punt amb reganyol ni coronell, ja no és una qüestió de temps. ÿs, per imperatiu topològic de continuïtat, impossible.
Bona literatura per la divulgació matemàtica.
A la Time ho acaben d’expressar beníssim: Person of the Year: You. No importa quin sigui el vostre ofici ni motiu d’atur: expliqueu-nos les vostres mirades mitjançant la Xarxa.
Poca broma, aquesta portada de la Time. A la Wikipedia en trobareu més. Em fa l’efecte que és una d’aquelles coses que aniran quedant per a explicar quin sentit té tota aquesta bitassa enxarxada
Actualització: mentre desava l’apunt, veig això altre. Que se sabi gràcies a la Xarxa i per una votació a Internet, també forma part de la cosa que premien a la Time. Rodoníssim!
1 comentari. Leave new
[…] Em va agradar que ho digués un mitjà tant tradicional, potser els canvis ja són prou coneixedors. Vaig parlar-ne un poc a un apunt, tenint cura de fer-ho en segona persona, tot esquivant el llombrigolisme perquè segur que a la blogocosa nhi hauria sobredosi. […]