Estem a Lanzadera

Des del 9 de gener de 2023 fins al 30 d’abril estem a Lanzadera per arrencar la nostra startup de prevenció de malalties bucodentals.

A Lanzadera –que és físicament a València– cada quadrimestre s’hi presenten al voltant de 1.500 startups i n’escullen 120, més o menys. Al batch de gener 2023 n’hi hem entrat 118.

En realitat, nosaltres no ens hi vàrem presentar. Setembre de 2022 arrancarem la temporada de recerca d’ajudes presentant-nos a la competició europea de startups que proposava el Forum europeo de inteligencia artificial.

Vàrem arribar a ser finalistes però no guanyadors. La sorpresa fou que ens digueren que hi anéssim per a recollir un premi, el 16 de setembre, car un patrocinador del fòrum havia vist el nostre projecte i el volia premiar.

Era Lanzadera.

Foto i article: Diari Información

Aplicar a Lanzadera era als nostres plans, però encara no ho havíem fet. Pensàvem que ens calia més tracció i capital per a entrar-hi.

Error.

De fet, estem a Lanzadera per a saber quins errors cometem. No cal tenir tracció, perquè són una acceleradora. T’acceleren, clar. Pots arribar-hi aturat perquè valoren altres coses. Quines? Ho estem descobrint per a potenciar-les.

Escric aquest apunt de blog en registre personal, car dalt, a la capçalera, hi ha el meu nom. No vull vendre res; just explico què he vist fins ara.

Per què Lanzadera?

Han passat prou mesos d’ençà que rebérem el premi, al setembre, fins al batch de gener. He pogut donar prou voltes a les noves perspectives pel fet d’entrar a Lanzadera. Quan ho explicava, alguns amics em preguntaven què esperava d’aquesta etapa. Els hi deia que no tenia cap voluntat; simplement volia tenir la capacitat de fer un reset cada dia i aprendre.

Sense equipatge.

No són, els nostres, temps per a viure’ls amb equipatge. Tot canvia molt ràpidament. Passa perquè tot el que pugui ser software serà software. Alguna cosa nova s’hi converteix cada setmana. És un canvi molt gros, disruptiu. L’equipatge –o la motxilla– atordeix els sentits. Tots.

Per exemple, no vàrem aplicar a Lanzadera perquè pensàvem que era massa aviat i no. Fou un error –per mor de la motxilla. Tot va molt de pressa i a Lanzadera pensen en acceleració. Primera lliçó apresa, moltes gràcies.

A Lanzadera ens preparen per a fer una empresa grossa. De vegades t’ho diuen d’una manera, d’altres vegades t’ho conten d’una altra, però sempre és el mateix: comet el mínim d’errors mentre fas una organització grossa, d’impacte. Per què avui cal que tingueu uns valors ben clars, si només sou dos socis fundadors i us coneixeu bé? Perquè potser en cinc anys sereu 200. De fet, en ser 10 també tindreu problemes que es resolen amb uns valors clars.

Sovint trobo a faltar la visió a fer productes globals, d’impacte, entre els empresaris de la nostra part del món. A Lanzadera hi és. Ens cal, perquè tot el que pugui ser software serà software i tendirà a convertir-se en una empresa grossa. Si no ho fem nosaltres, ens ho faran.

Per a créixer et transmeten, de franc, tota la seva experiència a Mercadona.

El fundador explica per què Lanzadera existeix:

A lo largo de este camino de aprendizaje, muchos son los que me han ayudado a mejorar. De todos ellos he aprendido que el verdadero éxito parte de la generosidad de compartir y poner al servicio de tu comunidad, de tu empresa y de la sociedad en general los conocimientos, habilidades y recursos que tengamos. Es una obligación que voluntariamente debe salir de cada uno de nosotros y que nadie ha de exigirnos.

Juan Roig

Hi estic profundament d’acord, amb aquesta idea. Juan Roig l’executa amb els seus recursos, que fan de Lanzadera un lloc excel·lent. Amb el mateix esperit, però els meus recursos, feia –i faig– mentories altruistes per a compartir els meus “coneixements, habilitats i recursos”.

Ha de ser voluntari, també hi estic d’acord. Podria citar prou empresaris amb recursos per a fer més acceleradores, però ho callo en públic perquè no els hi podem exigir. Al mateix temps, esmento Juan Roig per agrair-li Lanzadera.

La qualitat de Lanzadera

Sovint em grinyola veure persones que mai no han fet cap empresa, ni se’ls hi coneix cap producte propi, però que lideren organitzacions que diuen com es fan les empreses i els productes. En realitat, el seu model de negoci és l’oportunisme mitjançant una tàctica comercial que es remunta al neolític: conèixer gent i reunir-la. Aquest no és el funcionament de Lanzadera.

El personal de Lanzadera que ens forma i ajuda té experiència en emprenedoria i llocs de direcció a grans empreses. Passa el mateix amb els convidats. Ho veiem, en tota la seva profunditat, quan contesten les nostres preguntes amb la seva experiència. Ens regalen anys de fracassos, alguns caríssims.

Lanzadera és l’essència de la mentoria, però amb molts recursos perquè en Juan Roig en té i els comparteix amb nosaltres.

La mentoria de qualitat es converteix en acceleració quan posen a la nostra disposició dotzenes de recursos: els partners, que són proveïdors que ara ens donen les màximes facilitats; el corporate, que són clients davant els quals Lanzadera ens ajuda a vendre’ls el nostre producte; Angels, una empresa de capital risc que inverteix i ens representa davant molts inversors; EDEM, una escola d’empresaris que ens vol ajudar en tot allò que ajuda l’ensenyament, i que és molt. Ho teniu tot a la secció ‘Sobre Lanzadera’ al web de la casa.

Explicar-vos més coses per a il·lustrar la qualitat de tot plegat, amb exemples clars, significaria entrar en detalls confidencials. No ho faré pas; just espero que em cregueu i us animeu a convertir qualque cosa en software per a millorar la societat a través de la tecnologia i l’economia. Podeu crear un projecte i presentar-lo a Lanzadera. És una recomanació sincera per a expressar-vos que també ho podeu fer. Que, a més, espero continuar voltant per Lanzadera i ajudar-vos si us cal.

“Pay it forward”

Sovint m’entenc amb persones d’altes capacitats. És fàcil –i sa– que no estiguem d’acord en tot, però al final ens entendrem. A Lanzadera n’hi ha moltes, de persones amb capacitats especials. És molt fàcil gaudir de la diversitat i aprendre coses noves –els reset als quals em refereixo dalt.

El nostre projecte

Volem augmentar la prevenció de malalties bucodentals perquè són cròniques i irreversibles. Si perds una ungla, torna a créixer. Si perds el dit, no. Això és, exactament, què passa amb les nostres dents.

Perdre dents no és cap cosa poc freqüent, com ara perdre un dit, sinó que afecta el 99% de la població. Té efectes secundaris diversos. Per a fer-nos una idea, una conseqüència prou freqüent és la diabetis.

Podeu imaginar què passaria si el 99% de nosaltres perdéssim un dit (o més) al llarg de la nostra vida? Què passa en perdre peces dentals és més silenciós, menys visible, però també afecta la nostra qualitat de vida: des de la capacitat per a expressar-nos fins a l’alimentació passant per la bellesa i autoestima.

Només l’estat espanyol hi tenim 118 milions de peces amb càries sense tractar. Un terç de la població (gairebé 16 milions de persones) tenen la malaltia periodontal, que farà que caiguin les dents i aparegui diabetis a partir de certa edat.

Veure-ho a temps és molt important, però la majoria mai no veiem la nostra boca i ens fa molta mandra anar al dentista. Que la veieu és la nostra missió; que les malalties bucodentals no afectin negativament les vostres vides, més enllà que un refredat, és la nostra visió.

Veure què passa a la vostra boca –i a temps, la prevenció– és de franc. També és gratis per als empresaris que ens permeten ajudar a tots els seus treballadors.

Tambe volem ajudar els dentistes. A l’estat espanyol atenen a massa persones que, en realitat, no volen anar al dentista. Aquí hi teniu la recomanació de la World Health Organization, de l’ONU, i la realitat a Espanya:

Font: Atlas de salud bucodental en España, una llamada a la acción. 2022, Consejo General de Dentistas

El finançament del nostre projecte és en el primer tractament que nosaltres descobrim. Ho fem perquè és socialment valuós que algú ho faci. La WHO ho demana.

En la resta, al llarg dels anys, no hi tenim cap ingrés perquè també volem ajudar els dentistes en la nostra visió global, i valors, consistents en reduir la quantitat de malalties bucodentals cròniques i irreversibles –allò del dit i l’ungla. La nostra feina és el descobriment del problema i divulgar els riscos.

La majoria de dentistes us ofereixen primeres visites gratis, i descomptes en els tractaments, perquè també treballen en la prevenció de les malalties bucodentals. Però està demostrat que no funciona en molts casos. Volem repensar la forma què sabeu que us cal un tractament. Estalviarem diners als dentistes i a vosaltres.

Després, al llarg de la vostra vida, uns acompanyarem en la tasca de saber què passa a la vostra boca i quin és el remei. Us en beneficiareu vosaltres i també els millors dentistes.

Aquesta és la nostra visió. La missió, com arribar-hi, ara mateix és en desenvolupament amb l’ajuda de Lanzadera.

L’equip, de tres fundadors, ens animem a nosaltres mateixos en llegir les paraules “powerful forces” a un assaig de Paul Graham, hacker, filòsof de hackers i fundador de l’acceleradora Y Combinator:

One way to guess how far an idea extends is to ask yourself at what point you’d bet against it. The thought of betting against benevolence is alarming in the same way as saying that something is technically impossible. You’re just asking to be made a fool of, because these are such powerful forces.

Traducció: “Una manera de suposar fins a quin punt arriba una idea és preguntant-te en quin moment apostaries en contra d’ella. La idea d’apostar en contra de la benevolència és alarmant de la mateixa manera que dir que alguna cosa és tècnicament impossible. Estàs demanant quedar en ridícul, perquè són forces molt poderoses.”

Article Be Good.

I tu, apostaries contra el nostre projecte?

Continuaré explicant-vos l’evolució de tot plegat. Aquí –i a les xarxes socials– ho contaré quan hi hagi fets rellevants, com ara entrar a Lanzadera. No és rellevant fer una ronda d’inversió. Ho és escalar. La resta és spam, perquè els startupaires sovint som pesats contant la nostra cosa. En privat, us diré tot el que demaneu –i que pugui contar. Moltes gràcies per llegir-me.


Imatge de la capçalera: pròpia en l’aproximació aèria des de PMI cap a VLC, un dilluns més. Al moll, s’hi pot veure l’edifici de Lanzadera,

acceleració, bucodental, caries, dentista, dentistes, digital health, healthtech, Lanzadera, periodontitis, salut, startup, València

Compartir

Entrada anterior
El Parlament dirà si pren la ILP del GOB en consideració
Entrada següent
L’administració pública i el ‘vendor management’

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.