Periodisme d’himbestigació

Ahir, a l’Insòmnic 500, na Mònica em va demanar què pensava de que 7 de cada blogs creats fossin en català. Un altre convidat ho havia comentat el dia anterior. Posaren el tall i en efecte. Vaig dir que no en tenia cap opinió si no sabia com ho havien comptat. En tenir un moment vaig cercar-ho al web, i tot d’una vaig trobar això:

7 de cada 10 blogs creats són en català

Granollers acull fins diumenge Catosfera, la primera trobada d’elaboradors catalans de blogs

No hi ha dades oficials però es calcula que uns 100.000 catalans han obert un blog en els últims anys, tot i que només 40.000 estan actius i s’actualitzen regularment. Actualment, el català és una de les llengües més actives pel que fa a la creació de blogs. I és que, 7 de cada 10 blogs creats són en català. —diari Avui del 26-01-2009.

Vaig tirar avall ràpidament per a cercar les fonts de l’estadística. No hi és. El titular de la notícia és un espectacular «7 de cada 10 blogs creats són en català» però no ho recolzen amb cap ni una dada. I a la secció de ciència!

En analitzar la crisi de la indústria de la premsa esper que no tot sigui culpa d’Internet i que deixin qualque capítol pel periodisme d’himbestigació.

Afortunadament ens queden els blogs per estar informats per persones individuals que… ai, esperau… la notícia en qüestió va d’una trobada de blogaires… potser foren ells qui passaren aquesta dada «de rerefons». Ai.

Oblideu-vos del paràgraf anterior: sempre ens quedarà Internet.

Bé, sempre i quan una llei no ens prohibeixi usar-lo per haver exercit el dret natural de còpia privada senes ànim de lucre. Aleshores no quedarà més remei que llegir la premsa de tota la vida. No, si al final la González-Sinde passarà a l’història com una gran salvadora dels costums del segle XX. Me’n vaig cap eBay a cercar un Telex de segona mà abans que no s’esgotin.

Entrades relacionades

3 Comentaris

  1. Penso que és una altra de les tantes llegendes urbanes que circulen per la xarxa o pel boca-orella.

    Falsa, of course! 🙂

  2. Mare de déu senyor!!!! Entre aquesta i la famosa referència que el català és la segona llengua amb més blocs, que tothom sap que és ben falsa però que cada dos per tres veig com es cita, no se pas quina és més bèstia.

  3. Pingback: latafanera.cat

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada