Tornar enrere programes a la Debian Sid

La Debian Sid és una versió inestable del GNU/Linux perquè hi van a parar tots els programes nous. Tot i ser inestable, dau n’hi do la qualitat del que arriba: no arriba a ensurt trimestral, i quan cau sol tenir solució en poc temps. ÿs el que té estar permanentment al darrer crit en bitologia lliure: de tant en tant els crits són perquè falla un programa important.

Avui ha passat amb l’OpenOffice.org: petava en arrancar. Tenc instal·lat el programa apt-listbugs que m’avisa d’errors cada cop que arriba un programa nou i abans d’instal·lar-lo. En el cas de l’OpenOffice.org va dir que «openoffice.org-writer: Oowriter dies after startup» però vaig pensar que una cosa tant greu ja estava arreglada. Idò no, perquè l’error és del divendres. Vaig badar no mirant-ho, perquè diu el número d’error (en aquest cas el #390136) i puc visitar el lloc bugs.debian.org i saber com està la cosa. Però quan porto molts dies sense actualitzar, aleshores arriba massa cosa nova de cop i passen dues coses: no se què és d’ahir i què té dies; fa vessa cercar l’estat de tants bugs can Debian. Si he tirat pel recte i resulta que he instal·lat una nova versió que no puc usar perquè falla, aleshores cal que torni a la versió anterior.

La recepta

Primer miro a quin «source» pertany el programa que falla. He cercat el del paquet Writer, que forma part del paquet openoffice.org-writer [1], així que he escrit:

$ apt-cache show openoffice.org-writer

Apareix un festival d’informació sobre el paquet, però només interessa el «source» i cercam on diu «Source: openoffice.org».

Ara caldrà entrar una retxa a l’arxiu /etc/apt/sources.list per tal d’afegir el servidor on trobar versions anteriors –snapshot.debian.net– i el «source» del programa que necessitam:

deb http://snapshot.debian.net/archive pool openoffice.org

Tot seguit és el torn de l’actualització de rigor, ço és, que miri quins programes hi ha dins el servidor afegit:

$ sudo aptitude update

Després l’actualitació puc saber quantes versions de l’OpenOffice.org hi ha disponibles. Ho diu el programa apt-cache amb l’opció «policy»:

$ apt-cache policy openoffice.org
openoffice.org:
  Instal·lat: 2.0.4~rc2-2
  Candidat: 2.0.4~rc2-2
  Taula de versió:
 *** 2.0.4~rc2-2 0
    500 ftp://ftp.fr.debian.org unstable/main Packages
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages
    100 /var/lib/dpkg/status
  2.0.4~rc1-1 0
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages
  2.0.4~ood680m2-2 0
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages
  2.0.4~ood680m2-1 0
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages
  2.0.4~ood680m1-1 0
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages
  2.0.3+2.0.4m179-1 0
    500 http://snapshot.debian.net pool/openoffice.org Packages

[…]

N’hi ha un grapat més que no copiaferro. Tenc la 2.0.4~rc2-2, que falla, i la 2.0.4~rc1-1 és l’anterior més moderna. ÿs la que instal·laré tot seguit:

$ sudo aptitude install openoffice.org=2.0.4~rc1-1

Demana un parell de cops si estic segur de voler tornar enrere i dic que sí. En uns minuts tenc la versió anterior de l’OpenOffice.org i ja puc usar-lo un altre cop.


[1] Com ho he sabut? A traves del nom real, al disc, del programa Writer. ÿs /usr/sbin/oowriter. Sabent-lo, el dpkg en diu el nom del paquet a qui pertany:

$ dpkg -S /usr/bin/oowriter
openoffice.org-writer: /usr/bin/oowriter

ÿs l’openoffice.org-writer. Té els seus avantatges, conèixer els programes pel seu nom i no per l’entrada a un menú clicliclic, imitació de l’Inicio del Windows, on no hi cap ni una agulla dreta i sense cap. Podeu saber el nom polsant dues «o» a la línia d’ordres i polsant la tecla TAB: dirà quants programes comencen per «oo». Hi ha més trucs, però en sortiria un altre apunt.

Compartir

Entrada anterior
Bill Gates, el senyor dels bits (era: Bienvenido Mr. Marshall)
Entrada següent
Guardar l’activitat d’un router Linksys WRT54GL amb OpenWRT

1 comentari. Leave new

  • […] L’apt-listbugs és un programa que consulta el servidor bugs.debian.org per a trobar errors importants dels programes que estem a punt d’instal·lar. ÿs per a la distribució Debian Sid del GNU/Linux, perquè allà hi arriben moltes actualitzacions encara calentes del forn i poden provocar qualque mal de ventre. Però mai passa res important: aquí vaig explicar com tornar enrere quan passem llis dels advertiments de l’apt-listbugs i brollen els problemes. […]

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.