Programari privatiu

Quan algú troba exagerat dir «programari privatiu» sovint recordo la prohibició de copia, estudi i modificació que contenen les llicències d’aquest tipus de programari. Signifiquen el que els diccionaris defineixen com a privatiu:

1. Que causa o expressa privació; cast. privativo. Lo vituperi… no essencial | ni positiu, | sols privatiu | del natural | original, Spill 10958.
3. f., Privativa: exclusiva, dret o ús exclusiu, pertanyent a una sola persona; cast. exclusiva.
DCVB

adj 1 Que causa privació. Una pena privativa de llibertat.
2 DR Que és propi i peculiar d’una persona o d’una cosa i no d’altres; exclusiu.
Fabra

Algú pot pensar que són privacions poc importants: potser no es tenen amics, coneguts i saludats a qui fer còpies. Si no s’és informàtic, tampoc no es farà gaire coneixedor que no es pot estudiar ni modificar. Sí que l’estudi i la modificació es podria encarregar a un informàtic, però potser hi ha poques inquietuds, necessitats específiques i gens de curiositat.

Aleshores cal recordar que les privacions també arriben a l’hora de solucionar errors del programari, i d’això en rep tothom –i don. En Xavier Caballé n’explica un cas al seu blog:

A veure si algú em pot ajudar.

Des de que he augmentat la RAM del portàtil a 2 GB, periòdicament (un 50%) de les vegades en intentar hivernar l’equip em surt un missatge d’error dient que no pot ja que no té prou recursos (concretament el missatge és «Insufficient System Resources Exist to Complete the API»). Es tracta d’un problema que només em passa des de que he augmentat la RAM

Segons la Knowledge Base de Microsoft, hi ha un pegat per solucionar aquest problema, però de distribució limitada. ÿs a dir, que no està disponible directament a la web, sinó que només el faciliten quan es determina que l’usuari té aquest problema.

Per a obtenir aquest pegat cal trucar a Microsoft… i com no tinc contracte de manteniment (ni ganes), haig de pagar.

Algú per casualitat no tindrà aquesta actualització i me la pot fer arribar?

Jo també he passat per problemes d’hibernació amb un portàtil. Algú, amb un ordinador assemblant, va poder estudiar el codi, el modificà i jo vaig copiar la nova versió –estic parlant del kernel Linux. Ara ja hiberna. Tot plegat va ser possible, la meva còpia també, perquè és programari lliure, just l’oposat a programari privatiu.

No em puc queixar ni fer befa perquè un programa tingui problemes. Em queixaria, i fort, si sabés que ja està arreglat i que no em volen passar una còpia de la solució.

Que no s’empesquin artificialitats: tots sabem que és molt fàcil fer-la, la còpia. El cost de distribuir solucions a errors no és el mateix en informàtica que en altres productes. En en cas dels automòbils cal fabricar peces per cada cotxe. Hi ha una feina en l’«actualització» de cada vehicle.

ÿs artificial i forçada la limitació de la distribució de pegats per programari. ÿs una tremenda i insolent privació. Clar, no deixen solucionar els problemes a ningú més. Així, tenint l’exclusiva de la solució, caixa o faixa. Ja ho diu bé, la cita al DCVB: vituperi!

No et puc ajudar, Xavier. Només recomanar-te que posis programari lliure al teu portàtil. Hibernarà i des d’aquí el pots devallar de franc.

Entrades relacionades

3 Comentaris

  1. Jo fa temps que ho tenc clar: a Microsoft no són dolents, són gilipolles X’-D

  2. I què dius de Packad Bell que et cobra el programari, entre aquest el Windows XP, i no te’l dóna en sopor físic?

    Sols te’l posa a una partició del disc dur i ja està. Si canvies de disc dur perquè s’ha fotut l’altre i no has fet una còpia d’aquest partició oculta, ja no tens forma de reinstal·lar el que has pagat.

    Robatori?

    El privatiu, priva; un privat està incapacitat per fet certes coses.
    Giner

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.