Neutralitat tecnològica

Darrerament es parla sovint de neutralitat tecnològica. Sol passar quan a Microsoft la reclamen perquè governs i institucions volen només programari lliure. Els defensors del programari lliure sovint donem llargues explicacions que en alguns casos poden ser prou bones. Però la millor és la que em va donar en Richard M. Stallman quan el tema va sortir en una conversa per correu electrònic:

Estic a favor de la neutralitat tecnològica per a les decisions tècniques. Però l’elecció entre el programari lliure i el programari privatiu és un tema ètic i social, no tècnic. En aquests temes l’estat no ha de ser neutral.

Microsoft intenta portar el debat al terreny tècnic i en qualque moment ens poden desorientar. No sempre és fàcil recordar –sobretot si s’és informàtic– que en parlar de programari lliure no estem parlant de qüestions tècniques.

Entrades relacionades

7 Comentaris

 1. Cony Benjamí! Jo pensava que aquestes coses estaven prou clares. Aquesta qüestió sempre ha estat una qüestió ètica, social i -jo afegiria- econòmica i política. Si, també política; i si no pregunta a en Bono on queda la independència i sobirania (això de poder decidir lliurement) amb l’afer de la venda d’avions a Veneçuela. La qüestió és que els EUA han vetat aquesta venda perquè els avions porten tecnologia de la seva propietat. L’alternativa és ⿿podeu vendre els avions sense la nostra tecnologia⿝, és a dir, sense res.

 2. Octavi: haurien d’estar-ho, però després d’un parell de coses que he llegit darrerament, tenint en compte el lloc d’on venien –que ho haurien de tenir clar– mai no es pot subestimar la capacitat d’alguns per mesclar ous i cargols.

  No diré els llocs, per no entrar en discussions estèrils ja que, tal com dius, la cosa està ben clara. Però la sensació va ser «mira, un llop que guarda ovelles».

 3. Tens raó que moltes vegades aquestes cosetes no estan prou claretes i que hi ha molta gent que s’apunta al carro de PL per qüestions d’imatge o de coherència política (m’han dit que és bo i hi tinc prou), la qual cosa no els permet entendre ben bé com funciona això del PL.

  Encara que m’agradaria saber qui és aquest ⿿llop⿝, no sigui que em mossegui!

 4. Octavi: no és un lloc en concret, són varis i cada cop més nombrosos. Sovint cal compensar les barbaritats que es diuen, les mesclades d’ous amb caragols, les no argumentacions en missatges carregats d’eslògans i pensament dèbil.

  Per a mostra, el darrer aquí (fil llarg dividit en varis). Hi som perquè és a un llista un poc especial per mi: la primera on vaig estar, convidat per un amic que ens va deixar, en Vendrell. Però gairebé no hi ha lloc on no calgui puntualitzar coses de tant en tant –i rebre fort per haver-ho fet.

  Sovint li dono voltes a crear un punt de trobada (com una llista GNU-advocacy-cat) on poder parlar d’aquestes coses, per a contrarestar-les de qualque manera. ÿs que hi ha molta feina per a fer…

 5. Pingback: Bitassa a lloure - Blog de Benjamí Villoslada » Canal Congreso només per a clients de Microsoft

 6. Pingback: Bitassa a lloure - Blog de Benjamí Villoslada » Mallorca en Xarxa: 24 de març de 2006

 7. Pingback: Bitassa a lloure - Blog de Benjamí Villoslada » Microsoft educarà els jutges del Consejo Superior del Poder Judicial

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada