Hem rebut el tercer premi de la Comissió Europea

Govern, Programari

Dimecres vam recollir un premi molt important per a nosaltres. Ens el va donar la Comissió Europea, amb l’ISA2 Programme, dins el el marc de la Sharing & Rehuse conference.

El premiEls premis Sharing & Reuse tenen quatre categories: sense fronteres, estatals, regionals i locals. S’hi van presentar més de 180 projectes.

La condició era que tinguessin llicència de programari lliure (per a complir el sharing) i que s’usés a varis llocs (per a complir el reuse).

En rebre l’avís de la convocatòria —gràcies al Centre Balears Europa— tot d’una vaig pensar en el nostre REGWEB.

Compliem el sharing perquè té llicència GPL versió 3. Complíem el reuse perquè, a més del Govern, el fan servir a l’UIB, l’Autoritat Portuària, els ajuntaments de Santa Margalida, Capdepera, Campos, Felanitx, Manacor i Escorca, a l’ATB, la Fundació BIT, la Mancomunitat del Pla de Mallorca i la FELIB. Tenim previst que aviat l’usi el Consell de Mallorca, l’ajuntament d’Inca i TIC Mallorca per a incorporar-hi 40 ajuntaments en la modalitat SaaS (Software as a Service).

Incís: la passa de TIC Mallorca serà molt important. Aconseguir que els ajuntaments tenguin software lliure en la modalitat servei (conegut com a SaaS) és una vella aspiració. En Toni Reus –bon coneixedor de la informàtica del Govern i dels ajuntaments– me la va fer arribar just arribat a la nova feina, l’estiu del 2015. Crec que va ser la primera reunió que vaig tenir. Vaig estar-hi molt d’acord. Després vaig aprendre sobre les àrees i competències de cadascú, cosa que significava la necessitat de TIC Mallorca. En arribar Miquel Lluís Mestre a la gerència de la institució, el SaaS va avançar i el REGWEB serà un dels primers casos pràctics. Sabem que encara cal molta més col·laboració, però tenim un pla per aconseguir-la.

El premi

El 24 de febrer, l’organització dels Sharing & Reuse Awards ens deia que érem finalistes en la categoria regional

El 29 de març vam rebre el tercer premi.

Els dos primers premis són per a projectes molt més grans que no pas REGWEB, i els mereixen clarament. La tercera posició és un honor i un reconeixement molt necessari per a nosaltres.

Necessari

Amb Mário Campolargo, el director general adjunt d'informàtica de la Comissió Europea
Miquel Gallardo i Mário Campolargo

Venim d’un any de fortes pressions perquè ens arribi la quantitat –que mareja– de doblers del Fons de Liquiditat Autonòmica —el FLA. De les quaranta-i-moltes condicions per a rebre’l, dues terceres parts són per la nostra Direcció general de Desenvolupament tecnològic —als Acords de Govern del dia 17  de març hi trobareu el detall.

El software de registre és dels que més pressions ha rebut per mor del FLA. El juny del 2016 havíem de tenir-lo enllestit per a rebre’l. Si no estava acabat, calia usar l’estatal per tenir liquiditat.

Ens faltava la imprescindible connexió amb tots els registres de l’estat. Se’n diu “certificació SIR” (Sistema de Interconexión de Registros). Si encara no la teníem és perquè no l’havíem aconseguit del MINHAP. Em vaig queixar: fa un any que esperem la resposta per a incorporar SIR i ara ens diuen que hem de renunciar al nostre registre perquè no té SIR? Crec que “encerrona” és la paraula que vaig usar. Respongueren que eren imaginacions meves —sovint ho diuen després de portar-nos al límit. Finalment van acceptar que usaríem el nostre registre REGWEB i ens farien la certificació SIR.

Passa aconseguida.

Mentre REGWEB no tingués SIR, caldria usar el registre de l’estat –que nom ORVE– per a rebre documents d’arreu fora de les Illes Balears. Durant l’any de certificació SIR que portem, un parell de cops han demanat augmentar l’ús de l’ORVE si volem FLA. Hem aconseguit evitar-ho perquè aquest esforç, a totes les conselleries, el tenim reservat pel REGWEB amb SIR.

El registre és una peça essencial

Amb Felip Salas, coordinador del desenvolupament
Miquel Gallardo i Felip Salas

El registre és tant important perquè conté totes les preguntes i totes les respostes del Govern. Quan sigui en marxa, amb totes les peces que estem preparant, les eines digitals ens permetran saber fets essencials que ara no és gens fàcil saber –i que ens provoquen prou maldecaps. Parlo del govern digital, una eina potentíssima, de futur, imprescindible per a construir un Govern més eficient a l’hora de servir les ciutadanes i els ciutadans.

El registre no pot ser a Madrid. Si cometem aquest error històric, podran saber fets essencials –que ara no els és gens fàcil saber– per a trobar com fer amb més eficàcia el que han fet fins ara amb nosaltres: escanyar-nos.

El premi és necessari per dos motius: 1) garantir l’autogovern digital i 2) dir que som capaços de fer-ho amb molta qualitat.

El premi diu que si tenim més recursos podrem arribar molt lluny en la construcció de bones eines per un govern digital, a l’alçada d’un entorn econòmic i social digne de la quarta revolució industrial.

Presentació

Vam tenir vuit minuts per a presentar el REGWEB a Lisboa:

Moltes gràcies!

El premi és gràcies a la feina d’un equip format per vàries conselleries i que fa vint-i-set anys que treballa en millorar el REGWEB; alguns des del primer dia, quan funcionava a un AS400 i s’hi operava en pantalles de fòsfor verd.

No hauria estat possible sense un grup fantàstic que creu en el programari lliure, que té una alegria cada cop que saben que algú més usa la seva feina; un gran equip que desenvolupa treballant per la societat, perquè sharing is caring!


Fotos: Pròpies. Amb Miquel Gallardo (Director general de Transparència i participació del Govern de les Illes Balears), Mário Campolargo (Director general adjunt d’informàtica de la Comissió europea), Felip Salas (Coordinador de l’Oficina Tècnica d’Administració Electrònica (OTAE) de la Fundació BIT).

Administració digital, award, Comissió Europea, e-administration, e-government, European Comission, govern digital, ISA2, premi, REGWEB, reuse, ,

Compartir

Entrada anterior
La transformació digital al Govern de les Illes Balears
Entrada següent
El postphotoshop i la postveritat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.