Debat sobre el cànon digital al «Dos i dos vint-i-dos»

El David Oliver i la Neus Juan em convidaren a participar en un debat sobre el cànon digital al seu programa, el «Dos i dos vint-i-dos» d’Ona Mallorca, junt al Miquel Angel Sancho, de Produccions Blau.

He retallat i cosit, en mp3, el tall d’àudio.

A la primera intervenció no vaig dir que ara toca recuperar el nostre dret natural de copia, el que cedirem als propietaris de màquines per a copiar, perquè ara ja no els necessitem. Temps enrere, el dels cassets, el cànon va funcionar perquè no teníem Internet i calia compensar els autors. No tenien cap mètode més que els editors per a distribuir la seva obra. No ho vaig dir perquè em va semblar que m’havia allargat prou fent història per a explicar que la còpia és un dret natural i la còpia industrial –precisament els impulsors del cànon– una concessió temporal. Però sobretot perquè era millor pel debat no dir, a la primera intervenció, que ja no necessitam l’empresa del Sancho. ÿs el pinyol del problema: ja no hem de menester les discogràfiques. Són les que impulsen mesures de supervivència com la del cànon –tot i que el Sancho digui que no; i què ha de dir? El cas és que massa artistes no se n’han adonat [1], encara, que no necessiten pas discogràfiques sinó una altre cosa que possiblement ni tant sols existeix, perquè tampoc no la compren. També hi ha un 50% de la població que no se n’ha adonat que necessiti Internet. Un parell de generacions enrere moltes persones no se’n van adonar que haguessin de menester telèfon. Res nou devall el Sol.


[1] Productors d’autoeditors?

Compartir

Entrada anterior
Traducció a l’anglès del relat breu
Entrada següent
Candidats

2 comentaris. Leave new

  • Felicitats per la claredat, concisió i precisió en els arguments; i les conclusions. A mi mateix m’han quedat molt més clars. I diria, o ho espero, que fins i tot a en Miquel ÿngel Sancho! 🙂

    Respon
  • Albert, gràcies!

    Sobre el Sancho, no o crec pas. Deia que jo no sé de què va la cosa: ni la seva feina ni a qui compensa el cànon 😉

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.