El «problema» de la ràdio als reproductors d’àudio digital

El meu mestre radiofònic sovint donava un consell als que fan feina a la ràdio: «grava’t i escolta’t, grava’t i escolta’t». No sempre puc seguir-lo, perquè a IB3 ràdio o no tenen servei a la carta, el d’Ona Mallorca falla de tant en tant, i a la SER de Mallorca no tenen emissió per Internet, directament. Vaig pensar que podia ser útil gravar-me amb un reproductor d’àudio: clic en entrar a l’estudi, clic en sortir i au. Però no és tant fàcil com sembla.

Em va agradar, per la mida, el Creative Zen Stone Plus. Té ràdio, però enlloc vaig llegir que s’hi pogués gravar. Vaig preguntar-ho i em contestaren això:

Gracias por contactar al Soporte Tecnico de Creative.

No es posible esta opcion con nuestros nuevos reproducotres por motivos de proteccion de derechos de autor.

Siento no poder ser de mas ayuda en este caso. Si en el futuro requiere mas asistencia relacionada con productos de Creative, no dude en contactarnos de nuevo.

WTF?! Vaig contestar. Possiblement no servirà de gaire (o res), però gota a gota es va fent forat.

Se da la circunstancia que el programa de radio que quiero grabar es mio, soy el autor.

Este comentario quizás no cambiará nada en Creative, pero es mi contribución a ilustrar cómo estas protecciones artificiales son tan absurdas como poner puertas al campo. No le veo utilidad; yo encontraré otros dispositivos digitales para grabar la radio, y Uds perderán una venta. Quizás más, porque el programa de radio es sobre ‘nuevas tecnologías’, y esta es una buena anécdota para explicar: «una protección de los derechos del autor que va contra los derechos del autor».

Gracias por la información.

Vaig rebre una altre resposta:

Estimado Benjamin [sic; el meu nom és Benjamí aquí i la Xina Popular].

Gracias por su respuesta.

Tendre su opinion en cuenta y la mandare al departamento oportuno.

Siento no poder ser de mas ayuda en este caso. Si en el futuro requiere mas asistencia relacionada con productos de Creative, no dude en contactarnos de nuevo.

No he seguit el fil, perquè les frases copiaferrades em desmotiven.

Tot seguit em vaig fixar en els Samsung: tenen ràdio FM amb RDS, entenen arxius Ogg i alguns fins i tot Bluetooth. Tampoc no veia enlloc com fer gravacions de la ràdio. La seva resposta fou més eixuta que a can Creative:

Estimado Sr. Villoslada, Samsung España no distribuye ningún reproductor con las característica solicitada [gravar radio FM en Ogg].

ÿs sensacional. A la ràdio no tiren només música; també «parlen». Com podem exercir el nostre dret de cita d’un medi basat en àudio si no ens deixen revisar res del què hi escoltam ni fer-ne talls? Estan ben bojos, aquests romans.

Sembla que els iRiver sí tenen l’opció de guardar ràdio en Ogg, però no m’agraden les formes triangulars dels uns, ni la poca capacitat dels altres, ni tampoc l’excessiu equipament dels més enllà –just vull sintonitzar i gravar ràdio FM.

També passa que em vaig aturar de mirar els iRiver en recordar que potser el Nokia N800 –que funciona en GNU/Linux– sí té programari per a gravar de la ràdio. En un primer cop d’ull no he trobat res, però hi tenc el Mplayer, un programa que fa de tot. I el clàssic cron que pot arrancar la gravació a certes hores. Haig de fer proves, mem si el Mplayer pot «veure» el so del programa de ràdio. O potser es pot fer qualque programet en Python, perquè hi ha prou informació. Si algú ja ho ha provat, que passi el cromo plis.

Compartir

Entrada anterior
Intervenció al «tal com som» d’IB3
Entrada següent
Mira mamà, surto a un altre rànquing!

3 comentaris. Leave new

 • Els Iriver graven però, almenys el T60 i amb el firmware per defecte, no graba a OGG siſo a MP3. A més a més, amb aquest firmware gasta _molta_ pila. Haig de fer més proves, però ara enlloc de grabar he acabat baixant d’internet i posant-ho a dins.

  De totes maneres m’agrada, tot i que la forma triangular no em fa el pes del tot 🙂

  Carles

  Respon
 • Jo tinc un reproductor de la casa http://www.cowonglobal.com/ un IAUDIO model antic, no sé ni quin és, i grava la radio en mp3.

  Me va costar molt més que els 70⿬ estàndards dels preus que hi havia a la tenda però al manco reconeixia ogg i gravava radio, cosa que no feia cap dels que hi havia per allà.

  Un creu que la diferència de preu ve donada per el gran cost tecnològic que suposa gravar radio FM, però es veu que la diferència de preu anirà als “autors”, el fotut és que només gravo debats a la radio local, ja té nassos com ens encolomen els euros aquest polítics de torn.

  Respon
 • No se si coneixes això, pot ser-te util: http://www.rockbox.org/

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.