Campanya de la FSF per a promocionar l’OGG Vorbis

La Free Software Foundation ahir va engegar una campanya per a promocionar l’Ogg Vorbis com a substitut del MP3. Aquest argument és prou clar:

Tot i que el format MP3 s’ha convertit en quelcom popular, cada cop que un distribuïdor ven o entrega musica codificada en MP3, ha de pagar una factura als propietaris de la patent. Aquestes patents també són un inconvenient pels bitòlegs que escriuen programes per a treballar amb MP3. En contrast, l’especificació OGG Vorbis és de domini públic, i d’aquesta manera qualesvol pot usar el format o escriure programes per a usar-lo sense dependre del permís de l’amo d’una patent.

presentació de la campanya

ÿs prou important no haver de menester permís de ningú per a escoltar i enregistrar àudio usant ordinadors:

Abans, amb els suports anteriors, calia comprar discos i cintes perquè no els podíem fabricar nosaltres a casa. En el preu dels suports hi havia roialtis pels propietaris de la patent –i canon per la SGAE.

Però amb els ordinadors no hem de comprar pas cap suport específic per a fer còpies d’àudio i distribuir-les. Perquè limitar aquesta llibertat a base de la necessitat de permisos i pagaments als amos del MP3? I si demà decideixen arxivar el format MP3 i a partir de cert moment ja no donen permís per a crear programes pels nous sistemes operatius? Pot passar que els interessi promocionar un nou format i que ens calgui convertir tots els MP3 a la cosa nova –i comprar més llicències de programari, i nous reproductors portàtils, i posar una espelma a Santa Tecla.

Amb l’OGG Vorbis ja no necessitam cap permís de ningú i el futur dels nostres arxius d’àudio no està en mans de cap megacorporació.

Compartir

Entrada anterior
Història d’Internet
Entrada següent
Traducció del català per la WordPress 2.2

7 comentaris. Leave new

 • I què fem ara amb els milions i milions i milions de reproductors que només reprodueixen mp3? :-/

  Seria més pràctic demanar l’abolició de la patent de l’mp3 que l’abolició del seu ús, no creus?

  Respon
 • Jotape: s’hauria de poder actualitzar el programari d’aquestes galindaines, el firmware.

  Alguns reproductors no porten OGG de fàbrica però amb una actualització sí, un Wor… (ara no recordo el nom) era així. Els iPod admeten molts canvis.

  Jo l’escolto a un Nokia N800, que en ser ordinador de mà l’actualitzo a base de clicliclicls (o apt-get a la línia d’ordres, que és un GNU/Linux).

  Respon
 • Promocionar formats lliures me pareix molt bé. I més avui en dia. La qüestió es si OGG Vorbis no serà només UN format i no EL format per a audio lliure. No hi ha perill de que surtin formats lliures per un tubo? En aquest cas, de qui és responsabilitat actualitzar el firmware dels dispositius? El fabricant dels mateixos o el qui ha desenvolupat el format? (perdona la meva ignorància al respecte). No pot ser això un poc de caos bític?
  Per altra banda, per desgràcia, sigui quin sigui el format, me tem que els nostres amics de l’SGAE seguiran endinyant-mos el canon amb qualsevol excusa.

  Respon
 • Ara som fet una recerca amb la mula.

  Nom: rock
  Tipus de fitxer: àudio
  Extensió: ogg

  Resultats rock (155)

  Això sí, les fonts son poques.

  Respon
 • Miquel ÿngel: de moment OGG és el format lliure popular.

  Però no ens ha de fer vessa que hi hagi més formats lliures. Quan això passa és perquè hi ha prou gent que troba defectes a l’OGG i exerceix la seva llibertat per a crear programari al seu gust. En realitat és una bona noticia. Aquesta diversitat no ens provoca cap preocupació a d’altres àmbits: mira la quantitat de iogurts que hi ha, cadires, raspalls de dents, formes de preparar una amanida. I què? No passa res!

  Amb el vídeo hi ha un caos considerable, i en formats privatius. En aquest cas no és perquè hom hagi exercit el seu dret bàsic a fer programari al seu gust, sinó que una patent fa que no es puguin fer algunes coses, i aleshores sorgeix un nou format que esquiva funcions patentades. Sembla que en aquest cas tothom ho troba raonable, no he vist qüestionar tant format de vídeo sinó només lloances sobre el bo d’aquest o aquell altre.

  La diferència entre la proliferació de formats privatius i la proliferació de formats lliures està en les perspectives de continuïtat de cada format: en el cas dels privatius tot depèn dels capricis comercials de l’amo; en el cas dels lliures, de la comunitat –comunitat entesa com a co-propietaris de la cosa. Si un format perdura és perquè hi ha qui ho vol, i tots en igualtat de condicions.

  ÿs preferible que hi hagi requaranta formats lliures poc populars que no pas només un privatiu popular.

  Respon
 • Totalment d’acord amb el format.
  Bona part de la música que em baixo ja està en ogg.

  El problema és que pràcticament no hi ha reproductors portàtils que suportin el ogg, ni el ipod (que a més s’inventa el seu propi format) ni el sony (que també s’inventa el seu format atrac) que faig servir quan faig esport perquè es pot mullar.

  I quan algú es posa a fer un projecte de reproductor opensource com el de make ( http://makezine.com/daisy/ ) només suporta mp3 i wav.

  Si algú es veu capaç de modificar el projecte de make per fer que suporti el ogg, el compro. L’invent estaria bé perquè la memòria va amb targes SD, i per tant cadascú es posa la que vol, i la bateria també es pot canviar.

  Respon
 • Jordi, vaig enviar la noticia al meneame.net i pels comentaris d’alguns, sembla moltes galindaines portàtils entenen OGG tot i que no ho diguin als fulletons! Més detalls als comentaris:

  http://meneame.net/story/play-ogg-campana-fsf-para-promocionar-ogg-vorbis

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.