Col·laboració a TV Mallorca

Ahir vaig gravar la primera col·laboració amb el programa Ítaca, que produeix Nova Televisió per TV Mallorca, que encara està en proves. S’emet els divendres entre les 21 i 21:30, això que en diuen prime time. No se on podeu trobar la sintonia de TV Mallorca, però a Sineu me l’he trobat allà on era el Canal 4 TV Inca.

Ítaca és un magazín cultural. Puc recordar, de l’escaleta del primer programa, una secció de llibres, cinema, artesania, una pregunta que es fa al carrer per després donar la resposta a l’estudi, qualque entrevista… i no recordo res pus –ai la memòria! Jo faré els cinc minuts dedicats a la Xarxa.

El primer programa va de preparar vacances: llogar avió i hotel. La cosa comença amb un parell de preguntes que serveixen per posar context als webs que tot seguit visitarem. Acabam mostrant un parell de webs, que aniran desfilant per pantalla, devall la idea «el que circula per la Xarxa». D’aquesta part només passo la llista de llocs que ells muntaran.

El primer programa

Vaig visitar Skyscanner perquè és una bona eina per a fer-se una idea dels preus, entre dues dates, d’un grapat de companyies de baix cost. Pels hotels vaig mostrar Venere. Hi ha més llocs, però cinc minuts no donen per a gaire. Vaig escollir els més vistosos perquè suposo que entren millor, a la TV: és més fàcil recordar els gràfics de preus del Skyscanner o els mapes del Venere.

L’experiència

En entrar al plató vaig coincidir amb un empleat de la casa que portava un iBook devall el braç. Era l’ordinador que usariem a la gravació.

La meva experiència amb els Apple i MacOS és propera a zero. No vaig ser capaç de trobar les pestanyes al navegador Safari i el teclat estava desconfigurat. Van provar de configurar-lo i no va anar bé. Hi vam instal·lar el Firefox en català, que és el que havia demanat des del començament, però tot i això m’hi trobava com un peix damunt el rostoll: un touchpad (al ThinkPad faig servir el punter), un sol botó i el teclat que no va bé. Calia cercar els :// pel http://. En polsar aquella flor dels Apple + T, s’escrivia una creu en comptes d’obrir una pestanya. Segur que feia qualque cosa malament, però m’estaven esperant per començar a gravar! No aconseguia fer moure les barres de desplaçament dels combo selectors de ciutat al Skyscanner, i vaig tirar de teclat per seleccionar el nom de les ciutats.

Finalment ho vaig deixar tot preparat a les pestanyes: una per Skyscanner i l’altre per Venere. Ja podíem començar –després de 2 retocs de maquillatge: barallar-me amb l’iBook i els focus m’havien fet suar.

No se ni quant temps vaig fer-los esperar per començar. 15 minuts? Fa cosa, perquè hi treballa un caramull de gent que són allà, esperant, pendents. I només en veia la meitat, perquè a realització també hi treballen moltes persones. Això de fer TV ha de suposar un gasto important.

Nirvis?

No tenia gens clar com escenificar la navegació, una cosa que d’entrada sembla prou avorrida per una persona estirada al sofà i mirant la TV. No veia gens clar com donar-li ritme, però confiava que tallarien i aniríem trobant el runrun a la cosa. També em van dir que els muntadors fan miracles. D’entrada no hi havia motius per estar nirviós i no m’hi vaig notar… abans de l’iBook.

La conversa amb la presentadora començà bé i estava tranquil. Però en el moment que vaig pensar que arribava el moment de navegar, que podia ser una destralada al ritme, i que no les tenia totes amb l’ordinador, aleshores em va faltar aire. Ho fan els nirvis.

Vaig seguir pedalant, que és el que es fa a la ràdio quan s’està en directe. Baixar massa el ritme pot suposar no recuperar-lo o caure, com a les bicis. Va ser com un directe, no va importar repetir res, però em semblà que tampoc no és això –i que els muntadors faran qualque miracle.

Això de la TV

Caldrà repensar un parell de coses apreses (o no) a la ràdio que no serveixen per la TV. A diferència de la ràdio, aquí sembla que els silencis no han de fer [tanta] por perquè les imatges ja donen prou continuïtat. En comptes de la verborrea, potser cal cultivar el gest i l’expressió. Possiblement hauria de baixar el ritme i la densitat. La presentadora parlava poc a poc, és el que toca –i jo no en se, ai.

Que, fet i fet, a la ràdio just he començat a agafar consciència de la tècnica. Hi sóc un absolut novell, també. Sempre teníem presentadora, fins que l’ÿngela Alfaro va marxar a IB3 i em va tocar fer la presentació. Darrerament en Llorenç no pot venir a tots els programes. Tot plegat m’ha servit per adonar-me que hi ha un ritme que vigilar, buits que surten i s’han de tapar, el rellotge, cuidar convidats, dosificar temes, estar pendent del tècnic, de l’ànim dels que seuen a la taula, fer d’oient i tota la pesca. Vaig provant coses i no és fàcil. Llarg també, només és una hora a la setmana. El meu mestre deia que són coses males d’aprendre:

En aquest ofici els bons consells van molt cars. Potser és perque sovint no serveixen de res si no estàs mínimament preparat per entendre’ls.

Aprofito per copiaferrar què n’opinava d’anar a la TV. Les he recordat aquests dies, però tot d’una pensava que a mi no m’apliquen; el Jordi Vendrell parlava de professionals de bon de veres:

Mai no he entès las generals ganes que tenen la gent de la radio de veure la seva cara als papers o a la tele. Crec que es un greu error perque es carreguen la màgia de la radio, que es la imaginacio del oient, l’escenari –com diu Martin Eslin– de la radio es la ment (el cap). Ningú, per guapo que sigui, pot competir amb la imaginacio del oient. S’equivoca qui no pren cura en aquest aspecte. Quan personalment vaig conèixer les cares de les veus que escoltava, totes i tots sense excepció em van decebre. ÿs molt difícil competir amb l’imaginacio –el cap– del oient. No se si és per vanitat o què, però crec que és un greu error ensenyar massa la cara per papers i pantalles.

El programa de ràdio esmentat és el «Mallorca en Xarxa» d’Ona Mallorca els divendres, de 18:30 a 19:30 (repetició els diumentges a les 16h). També faig una col·laboració de 10 minuts setmanals a l’«Hoy por hoy Mallorca» de Radio Mallorca (Cadena SER) els dimecres a partir de les 13:30 h.

Compartir

Entrada anterior
Assemblea de l’ISOC-CAT per video-conferència des de l’UIB (recordatori)
Entrada següent
Mallorca en Xarxa: dominis .CAT a 7 Eur i els tres darrers programes

8 comentaris. Leave new

 • Com a mínim vas tenir el valor de sortir… a mi ja em fa pànic parlar per la ràdio i això de sortir per la tele ho deixo per a altra gent.

  A mi que no em treguin del meu món 😉

  Respon
 • Estic molt content que participis a TV Mallorca, estic ben segur que entre tots fareu una televisió de qualitat. Sort i feina!!

  Respon
 • Skyscanner i Venere no tenen el web en català, tot i que són multilingües 🙁

  Vueling i Bookings, en canvi, sí 🙂

  Pens que igual que és preferible mostrar per una televisió pública un navegador lliure i en català, un dels criteris per seleccionar les webs ha de ser que disposin de versió catalana.

  Salut!

  Respon
 • Gràcies, Jaume, pel cromo: no coneixia Bookings! Pels avions la idea era mostrar un metacercador de companyies de baix cost i no en conec cap en català. Per descomptat, tenen preferència els llocs amb una versió en català. A la ràdio ja ho tenc en compte i sovint hi ha sequera 🙁

  Xavier: tot és qüestió de costum, al començament també em suposava una nirviada!

  Gràcies, Guillem. No se com serà aquesta emissora, tot és nou i només hi puc aportar coses durant 5 minuts :). La declaració d’intencions m’agrada, ja li vaig dedicar un apunt de blogDisclaimer: quan no tenia ni idea que hi faria això.

  Respon
 • ubuntu livecd! 😀

  Espero que ho desis i ja faràs el flux (aka stream) del video, que no tinc costum de mirar la televisió 😉

  Respon
 • Benjamí,

  Són les deu i quart. Fa una hora que mir [M]i encara no hi surts. Vaig a fer una volta. Salut.

  Respon
 • Potser hi ha canvis de plans amb l’horari, és el que té estar en proves. Ahir la directora em deia, per e-mail, que s’emetria avui entre les 21 i 21:30h. En saber coses avisaré. Sembla que els programes es repetiran un parell de pics al llarg de la setmana.

  Pau, havia pensat en el livecd de l’Ubuntu, però no té Flash i podria ser un problema a l’hora de visitar massa webs 🙁

  Respon
 • […] El programa Ítaca s’estrena divendres 16. Em diuen que no el van emetre per problemes amb l’emissió de TV Mallorca. El dia 16 veureu un nou programa que hem d’enregistrar, perquè alguns temes tractats són d’actualitat i ja han caducat. ÿs el que té estar en periode de proves. […]

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.