TV Mallorca

Ahir van encetar les emissions de TV Mallorca. Llegeixo, al Diariari de Balears [1] d’avui, que és una TV en català, tal com ja passa a l’emissora de ràdio del Consell de Mallorca, Ona Mallorca:

També coincidiren a defensar la vocació de «proximitat» amb què neix el nou projecte, a ressaltar que tota la programació es faci en la llengua pròpia i a reconèixer el paper que les televisions locals han tengut en la seva creació.

[destacat meu]

micròfon als estudis d'Ona MallorcaBona decisió, la llengua és un detall molt important. No s’hi poden aplicar regles de mercat, perquè es tracta de recordar que existeix una cosa que ara mateix costa «vendre»: el català i la nostra variant mallorquina. Cal posar-hi èmfasi vista la situació actual d’aclaparadora minorització.

Si també tenen l’encert d’explicar-hi coses properes, servirà per què aprenguin mallorquí les persones interessades en les coses que es fan i es desfan a la nostra terra. La resta no hi estan gaire interessats, car són colonitzadors:

Els colonitzadors no es solen adaptar als costums del nou territori, i sovint imposen en el nou territori costums, religió, llengua i lleis. I un cop assentats augmenta el comerç amb els indígenes, i així es difonen avenços (sigue del tipus que sigue).

entrada a la Wikipedia

Tampoc no veig com pot tenir gaire interès una TV local si no és sent això: local. Ja n’hi ha moltes, de TV amb vocacions estatals, continentals i planetàries àdhuc. Tenen mitjans i poden fer programes amb molt de tot. Quan una TV local segueix aquest model, el resultat és el patetisme que podem observar devers algunes TV locals. Programes que volen ser moltes coses i no aconsegueixen ser res. No interessen als indígenes que veuen ignorat el seu tictac. Tampoc no interessen als forasters; ells ja tenen abastament televisions en la seva llengua per triar i remenar, totes amb més mitjans, més lluentes, on els presentadors i convidats criden més –com els hi agraden, amb poderio.

Per fer-ho entendre podria esbudellar qualque nyap de TV local mallorquinobalear, però és més agraït explicar un cas d’èxit. Per exemple, l’informatiu de la Terribas a TV3. A base d’informació local, tranquil·la, digne i amb convidats interessants [2], aconsegueixen competir amb les sèries i els late night show que les televisions estatals couen amollant murterades de duros a la greixonera. Cal que facin una cosa molt bona, perquè el meu comandament no acabi apuntant cap a «La nit al dia».

A TV Mallorca també ho poden aconseguir. Sent plurals i donant lloc a tothom que ha vingut per quedar-s’hi sense aires de colonitzador de cap cosa. Tant de bo trobin la fórmula, ens fa molta falta.


[1] www.diaridebalears.cat
[2] Fins i tot l’Stallman. El podeu trobar per aquests p2p, mem si qualcú el puja al YouTube o afegitó.
Foto: Micròfon que vaig veure ahir als estudis d’Ona Mallorca. Clic damunt per a veure’l més gran al meu compte de Flickr.

Compartir

Entrada anterior
En contra de la pirateria
Entrada següent
Ràdio: un parell de Mallorca en Xarxa

2 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.