A un altre apunt vaig esmentar el Webcalendar com a substitut lliure del Google Calendar. He vist que hi ha interès per saber com aconseguir-lo. Hi ha vàries maneres:
Pla A
Primer us animo que proveu fer-ho a mà. Si teniu un sistema lliure GNU/Linux amb Apache, PHP i MySQL [1], posar una aplicació web [2] no és més complicat que fer una carpeta compartida en xarxa amb el Windows XP. Que sigui visible a Internet per usar el Webcalendar des d’onsevulla és més fàcil que obrir els ports per l’eMule.
Pla B
Si no voleu instal·lar-ho a un GNU/Linux propi, tampoc no importa ser administrador de sistemes. Podeu llogar un espai a qualque servidor web compartit. Al mateix web del projecte Webcalendar en publiquen un llistat [3]. El que pagareu no és només pel Webcalendar: a l’espai llogat hi podreu posar el vostre domini amb correu, web i blog.
Pla C
El llistat del projecte Webcalendar és curt, car és possible instal·lar el Webcalendar amb quatre clics si teniu llogat espai [4] a qualsevol dels llocs on ofereixin hosting amb el programari de tauler de control cPanel amb el complement Fantastico. Sense anar més enfora la trobareu a LiveHost, el lloc que tenc llogat per aquest blog. Si aquest pla C us atrau cal que sabeu que el cPanel no és lliure, devall ho explico.
Pla D
Finalment podeu llogar un bitòleg perquè en faci l’instal·lació, el manteniment o les dues coses. A can Bitassa fem aquesta casta de feines ;).
Consideracions sobre el cPanel (i el Fantastico)
Haig de dir que feia molt que no mirava la plana del Fantastico al meu hostingaire: encara que instal·la programes lliures, ell no no és –el Fantastico. Sovint basta un poc dinterès i un parell de lectures per a posar en marxa qualsevol programa LAMP [2]. Aleshores la instal·lació sol quedar millor que no pas amb abstraccions com el Fantastico, una cosa que pren decisions i després, quan hi ha problemes, caldrà descobrir què va decidir. ÿs un mal negoci a mig termini.
Potser hi ha un substitut lliure del Fantastico. No ho se perquè fins ara tot el meu interès en fer més fàcil l’instal·lació d’aplicacions LAMP [2] s’ha limitat a la redacció d’aquest apunt.
Sí que existeix un bon substitut lliure del cPanel, l’ISPConfig. Mitjançant una abstracció web, l’ISPConfig fa una cosa prou complexe: administrar tot el servidor: web, correu, antispam, antivirus, FTP, SSH, DNS, comptes d’usuari, etc. Ho fa prou bé, he instal·lat l’ISPConfig a un parell de llocs i tant els usuaris com jo n’estem força contents. Que sigui lliure em permet alterar algunes coses que no m’agraden; per exemple, el correu web que ofereixen.
L’ISPConfig té el mateix problema que li trobo al Fantastico: pren decisions tot sol i, quan hi ha problemes, cal esbrinar què va decidir [malament]. Però si hi ha algú a mà per a remenar-la, l’abstracció, potser hi ha situacions que és prou útil. ÿs el cas de servidors instal·lats a empreses on volen gestionar dominis i comptes de correu. No caldrà cap l’informàtic per aquesta tasca més trivial però sí per l’administració i suport, això és, vigilar el bon funcionament de tot plegat i donar solucions quan passen «coses rares». Per aconseguir-ho cal que l’informàtic assumeixi conèixer bé l’abstracció i que no es limiti a allò que es veu a la superfície, una cosa possible amb l’ISPConfig perquè és lliure.
Torno al cPanel; junt a les pegues també he volgut explicar que hi ha solucions per esquivar-les. El CPanel és una abstracció gràfica no lliure per administrar programes lliures. Al lloc esmentat, LiveHost, puc prescindir-ne pel 100% de la feina diària, car darrere hi ha un GNU/Linux i puc accedir-hi, com si l’ordinador fos a casa, mitjançant l’SSH. Però de tant en tant cal obrir comptes, modificar-ne les quotes o el DNS i aleshores cal tirar del cPanel. ÿs una cosa que no puc fer per SSH perquè no tenc permisos d’administració. Hauria de cercar una altre solució: des d’usar un servidor local (però no em refio ni de l’ADSL ni de GESA) fins un compte compartit amb privilegis d’administració –on posar-hi un ISPConfig si convé.
No fa gaire vaig tenir més detalls del cPanel. Em volien llogar per a instal·lar-ne un i va ser un bon moment per mirar-se’l, ni en sabia els detalls de llicència. M’hi vaig negar: a casa oferim l’ISPConfig. El possible client va passar a impossible en només voler el cPanel perquè ja el sabia fer anar. Molta gent el coneix perquè és un gran muntatge de persones que cedeixen llibertats i coneixements a l’hora d’oferir hosting. Encara que a la capa dels usuaris finals és possible fer molta feina sense el cPanel, fins i tot instal·lar i administrar programari, vaig saber que a les capes d’administració estan tremendament limitats:
Els hostingaires, com ara LiveHost, lloguen unes quantes màquines a un centre –coneguts com a datacenter– on n’hi ha moltíssimes més. Als datacenter lloguen el manteniment massiu de servidors als agents autoritzats de cPanel. Allà només tenen tractes amb els agents i ningú.
Els adminsitadors de LiveHost –ni cap altre casa de hosting– no cal que sabin gaire de GNU/Linux ni d’administració de sistemes. Basta que coneguin bé la part del cPanel que els hi toca. Fet i fet, si en saben i volen personalitzar coses al servidor, no podran: el cPanel s’encarrega fins i tot del Kernel Linux. Si el cPanel no inclou el programari que fa falta per instal·lar i fer córrer aplicacions web escrites en Python o Ruby, doncs no es pot i no se’n parla més. ÿs part de la llibertat que els administradors cedeixen al cPanel, arrossegant-hi als seus clients que no poden decidir el llenguatge de les seves aplicacions web, un detall cada cop més important.
Quan tenen problemes, avisen al datacenter que avisa a l’agent que és qui pot parlar amb el suport de cPanel. A la cadena tothom cobra un poc, però no per serveis, sinó per llicències del cPanel. Una altre llibertat, al ram del hosting, que possiblement costarà recuperar.
—
[1] Les distribucions de GNU/Linux més populars tenen abstraccions gràfiques per a instal·lar i configurar fàcilment l’Apache, el PHP i el MySQL.
[2] Sovint conegudes com a LAMP, Linux, Apache, MySQL, PHP.
[3] L’he vist a un apunt d’en Toni Hermoso.
[4] Això que se’n diu hosting.
1 comentari. Leave new
Matís important sobre el CPanel:
Aquest comentari sobre Flickr pot aplicar al CPanel.
No puc aspirar a que sigui lliure tenint en compte que l’ordinador on guardo els webs no és meu. No compro llicències de programari ni programes per un ordinador propi, sinó un servei d’espai a internet per a repartir entre web, correu, FTP, etc. A l’hora d’analitzar si és bo o no cal que em limiti a les clàusules d’aquest servei.
En canvi, els administradors sí pateixen les faltes de llibertat que els dóna el CPanel als seus ordinadors, els que usen per a vendre serveis de hosting.
Per això, a l’hora d’instal·lar un tauler de control a un ordinador propi –o si em lloguen per a fer-ho– ha de ser lliure com l’ISPConfig. Només treballo amb programari lliure i és el que vull pels meus ordinadors.