Rajoy li treu ferro a la repressió franquista

Mariano Rajoy, ahir:

El presidente del Partido Popular, Mariano Rajoy, ha apoyado hoy en Barcelona la campaña de recogida de firmas para someter a referéndum entre todos los españoles el Estatuto de Cataluña. Rajoy, que había asegurado por la mañana que actualmente “se está haciendo con el castellano lo que en época de Franco se hizo con el catalán”, ha recibido un duro rapapolvo de algunos empresarios catalanes con los que se ha reunido.

SER (entre d’altres). Destacat meu

Què feia en Franco?

Si algú detestava el seu veí, no havia de fer més que presentar-se al comitè de depuració i declarar que el pobre home visitava regularment la Casa del Poble, no anava mai a missa i escrivia totes les seves cartes en mallorquí. L⿿endemà, arribava el cotxe a cercar-lo i «fer-li fer la volta».

Solien arribar de matinada, o de nit. Amb les culates dels fusells trucaven a la porta de fusta. Algú feia córrer el biuló tremolant de por i tot d⿿una entraven: un estol d⿿al·lotells joves, arrogants, amb uniforme blau-fosc. Cit Bernanos:

«⿦ el toc a la porta, les passes al petit jardí o al replà de l⿿escala, el renou del cotxe al carrer, la dona: ⿿No desperteu els nins, per què?⿿ i l⿿home: ⿿Em duran a la presó, no és ver?⿿ ⿿Sí, segur⿿, respon l⿿assassí, el qual de vegades no té encara vint anys⿦»

I després, el ficaven en un cotxe i el duien fora del poble, tot sol o amb algunes altres víctimes. «Fer una volta», deien eufemísticament. Moments més tard, sonaven els tirs. Els cadàvers, moltes vegades encara amb les camises de jeure, les espardenyes als peus, quedaven a la cuneta de la carretera, on les móres començaven a prendre color, on florien les tapereres batafalugues.

–Mallorca any 1936 – D’una illa hom no en pot fugir. Jean Schalekamp. Ed. Prensa Universitaria. Destacat meu.

Josep-Maria Terricabras, el 30 de gener:

L’arribada al poder de Hitler va ser una desgràcia que va marcar terriblement el continent europeu i, de fet, el món. Per sort, els coetanis van entendre què significava aquell horror i es van comprometre a esforçar-se perquè no fos mai més possible. De moment, se n’han sortit. I tots hi podem col·laborar encara: el racisme, la intolerància, l’opressió de les diferències i de les minories, el nacionalisme hegemònic, tot això són senyals d’identitat del nazisme, senyals d’identitat que els demòcrates rebutgem no solament per definició sinó també per convicció.

Per això, als catalans, ens resulta tan cruel i insuportable sentir sovint que ens arriben d’Espanya acusacions gravíssimes de tenir pràctiques o actituds nazis. L’acusació és injusta i absurda. Però, encara és més: quan una acusació així es fa amb facilitat i es fa sovint, s’està devaluant la maldat nazi, senzillament perquè s’està insinuant -en contra de tota veritat- que allò que feien els nazis és el que encara fa avui molta gent, cada dia, en un país democràtic. I llavors pot ser que alguns ingenus i desinformats no s’esverin pel que fan avui els catalans sinó que minimitzin l’activitat nazi, perquè ja es veu que allò no podia ser tan dolent com ha pintat la història si és comparable al que passa avui. Davant de comparacions absurdes i desproporcionades algú es pot arribar a preguntar si n’hi havia per tant d’allò que feien els nazis. I és que hi ha comparacions que són injustes i antihistòriques.

ÿs veritat que en Rajoy avui no ha dit res del Hitler ni dels nazis. Però tenint present el relat de mort que fan en Jean Schalekamp, substituïu al text d’en Terricabras nazi per franquista, nazisme per franquisme, nazis per franquistes, Hitler per Franco, continent europeu i món per Espanya. El franquisme no va ser tant terrible com el nazisme, però no perd validesa la idea que transmet el text de dalt.

Estic convençut el que el líder del PP sap que ningú és assassinat per xerrar castellà. Aleshores està dient que el franquisme no va ser tant dolent com ha pintat la història si és comparable amb el que passa avui?

Entre la frase del Rajoy i el que llegeixo al blog Escolar.net, escric això amb el ventre al coll.

Compartir

Entrada anterior
WordPress 2.0.1 en català
Entrada següent
Traducció al català del tema per defecte del WordPress 2.0.1

8 comentaris. Leave new

 • Benjamí,

  Això de què “el franquisme no va ser tant terrible com el nazisme” no està tan clar, tenint en compte el volum de població i la duríssima repressió dels anys de la guerra i fins el 1945. En Vicenç Navarro té algun article on comenta algunes dades.

  Respon
 • Ah, i qui, dins el partit, es passi una mica… nyec!. No sigui que, com diu la Santa Constitució que tan defensen, els partits es permetin pluralisme i funcionament democràtic (article 6).

  Respon
 • que volen aquesta gent, que truquen de matinada

  Respon
 • Cada dia me fa més por viure a un país que es suposava ser racional, modern i democràtic i es diguin estupideses d’aquestes dimensions.

  que volen aquesta gent, que truquen de matinada

  però ves amb alerta, si escrius coses políticament incorrectes, amb sentiment i en calent no podràs ser un blogger 2.0

  Respon
 • Dona gust no ser l’únic al que que li venen al cap aquests versos, després de lletgir tan esfereidor relat …

  El Partit Popular s’està pasant, els seus màxims dirigents no són més que uns agitadors de masses propensos a l’engany.

  Respon
 • Anònim: gràcies pel matís. En realitat, la versió 1.0 d’aquest apunt (*) els igualava, però després he pensat que dient-ho podia fer que algú rebutgés la resta d’arguments per mor de trobar-ho exagerat. La diferència entre Franco i Hitler va ser d’escala i eficàcia (escala estatal vs escala europea; eficàcia teutona vs eficàcia panderetil). Per la resta no puc veure-hi diferències. Fins i tot l’estètica s’hi assembla, basta anar al Valle aquell que van fer perpetrar.

  (*) Pau, estic fent mèrits per a ser un blogaire 2.0! (per qui no sabi de què va)

  Servomac: mem si l’equilibri es reflecteix a les urnes. Cal confiar amb les persones :/

  Respon
 • Aquí hi ha uns esbossos numèrics del colpisme dins el PP. Potser encara han sortit afavorits…

  Avui han sortit comunicats de rebuig a les declaracions d’en Miquel Ramis donant suport a aquesta barbaritat d’en Rajoy. Un d’EU-EV i un altre d’ERC, que no s’està de recordar l’Holocaust.

  Respon
 • […] En vaig parlar a aquest blog, però una imatge «val més que mil paraules». […]

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.