Mallorca en Xarxa: TDT, TDI i HDTV

Llorenç Valverde i Toni BibiloniVam parlar de Televisió Digital Terrestre (TDT), Televisió Digital Interactiva (TDI) i Televisió d’Alta Definició (HDTV) amb en Toni Bibiloni, director del Laboratori Multimèdia de l’UIB i organitzador del recent congrés de TDI a Ciutat.

Abans d’anar al Carrefour per veure l’aparell que comenta en Toni al programa, m’he informat un poc per què no passi el de sempre a les sufícies: després de les respostes del venedor a les preguntes tècniques, acabar dient «prenc nota del model, cerco els detalls per Internet i ja tornaré [o no]». Aquí teniu el que he trobat:

Primer el web de la cosa, el Siemens M740 AV. Podeu baixar el manual en PDF des de la plana de FAQ –és colossal veure-hi al final la llicència GPL i LGPL. A continuació, llegir el que en diuen a Linuxdevices. Allà enllacen cap a la comunitat més activa, que és alemanya com l’invent. Cal dir que a les sufícies de ciment venen el disc extern USB2 per separat i no arriba a 70 60 Eur amb IVA. Bon preu, per 80 GB. La caixa diu que és compatible amb Windows XP i 2000. I amb GNU/Linux? Suposo que sí, perquè al manual diu que duu una controladora Genesys GL811.

Per saber més de Televisió Digital en programari lliure, visitau el wiki de can Linux TV. Les galindaines de Televisió Digital Terrestre són a la secció DVB-T cards. En Lawrence Lessig explica prou bé perquè cal usar programari lliure per a veure la TV:

Aquestes màquines (ordinadors) defineixen i controlen cada cop més les nostres vides. Determinen com es connecten els telèfons i què surt al televisor. Diuen si el vídeo pot enviar-se per banda ampla fins a un ordinador. Controlen la informació que un ordinador envia al fabricant. Aquestes màquines ens dirigeixen. El codi dirigeix aquestes màquines.

Quin control hauríem de tenir damunt el codi? Quina comprensió? Quina llibertat caldria per a neutralitzar el control que permet? Quin poder?

–pròleg del llibre «Free Software, Free Society: Selected Essays of Richard M. Stallman», destacat meu.

Els arxius d’àudio del programa (en Ogg i mp3) són a les entrades del dia 9.

Trobareu més detalls de la història d’en Douglas Engelbart a aquest altre apunt.

Compartir

Entrada anterior
FON: on són els puristes?
Entrada següent
Douglas Engelbart i «la mare de totes les demostracions»

4 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.